18. 1. 2024

SVET ŽUŽELK: prof. dr. Gregor Torkar

Žuželke, ta slikovita in nenavadno oblikovana bitja, s svojo pojavnostjo burijo našo domišljijo od rane mladosti prek včasih problematičnega sobivanja z njimi vse do umetniških form. Raziskujemo jih na znanstven način, toda njihova vloga v umetniškem ustvarjanju še malo ni neznatna. Projekt SVET ŽUŽELK gre za povezave med znanstvenim in umetniškim opazovanjem žuželk, kjer želimo soočiti različne pristope k raziskovanju te tematike in likovnemu ustvarjanju od rane mladosti vse do umetniških form.

 

Prof. dr. Gregor Torkar iz Oddelka za biologijo na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani je imel uvodno predavanje, ki je bilo namenjeno znanstvenemu polu spoznanj in dejstev o teh bitjih, ki jih vsi poznamo in so spremljevalci našega življenja na Zemlji. Na predavanju so se udeleženci pobližje spoznali z diverziteto in ekološko biogeografsko oznako žuželk, žuželkami in drugimi členonožci, ogroženostjo določenih vrst ter o povezavi žuželk in prihodnostjo človeka.

Po teoretičnem delu predavanja so si udeleženci ogledali različne eksponate (entomološke škatle metuljev in hroščev, fosil trilobita, ostvar, buba jamamaja, idr.) ter žive organizme (ščurek, stonoga). S pomočjo mikroskopov, stereolup in ročnih lup so se lahko poglobili v SVET ŽUŽELK tudi v te male detajle, ki jih s prostim očesom ni mogoče videti (luske metuljev, krila čebele, naglavna uš, idr.). Poleg vsega naštetega pa je bilo na ogled tudi nekaj primerov znanstvene ilustracije.

Več o nadaljevanju projekta SVET ŽUŽELK:

2. predavanje: doc. mag. Marija Nabernik: Ilustriranje strokovnih besedil in Klara Jan, mag: Entomološka ilustracija – zgodovina, kodi in nočni metulji

3. predavanje: SVET ŽUŽELK: prof. dr. Rudi Verovnik

 

 

 

Prispevek pripravila: Ana Jamnik

Sorodne novice

15. 4. 2024

Novi razpisi Razvojnega sklada UL

15. 4. 2024

SEFA ERSAN KAYA – POSTER DESIGNS

15. 4. 2024

Prijava na Javni razpis Razvojni projekt – Navidezna, obogatena in razširjena resničnost v izobraževanju

PF-86

Izobražujemo najboljši pedagoški kader

Pridružite se študijskim programov, ki jih kot edina fakulteta v Sloveniji izvajamo za vse ravni šolskega sistema.

Bodi na tekočem