22. 1. 2024

SVET ŽUŽELK: doc. mag. Marija Nabernik in Klara Jan, mag.

SVET ŽUŽELK

 Projekt SVET ŽUŽELK gre za povezave med znanstvenim in umetniškim opazovanjem žuželk, kjer želimo soočiti različne pristope k raziskovanju te tematike in likovnemu ustvarjanju od rane mladosti vse do umetniških form. V sklopu projekta smo organizirali niz predavanj različnih zanimivih vsebin, ki se dotikajo teh prečudovitih bitij. Prof. dr. Gregor Torkar je imel uvodno predavanje, ki je bilo namenjeno znanstvenemu polu spoznanj in dejstev o žuželkah. Več o uvodnem predavanju -> SVET ŽUŽELK: prof. dr. Gregor Torkar

Drugo predavanje je bilo namenjeno znanstveni ilustraciji, ki je bilo razdeljeno na dva dela. Prvi del je govoril o stvarni in znanstveni ilustraciji, drugi del pa je bil posvečen entomološki ilustraciji.

doc. mag. Marija Nabernik: Ilustriranje strokovnih besedil

Na predavanju so udeleženci prejeli veliko različnega znanja s področja ilustracije. Na začetku so obravnavali definicijo ilustracije ter različne delitve le teh. Poglobili pa so se v področje znanstvene ilustracije. Spoznali so se z različnimi delitvami znanstvene ilustracije, katere so spremljali tudi primeri dobre prakse. Ob zaključku prvega dela predavanja so udeleženci prijeli v roke svinčnik in papir ter se preizkusili v kratki nalogi, pri kateri so na podlagi znanstvenih opisov žuželk, narisali svojo domišljijsko ali realno podobo. Na koncu pa so prejeli celoten opis in fotografijo. Zanimivo je bilo videti zelo raznolike podobe risanih žuželk v primerjavi z realnimi podobami opisanih primerov.

Klara Jan, mag.: Entomološka ilustracija – zgodovina, kodi in nočni metulji

Klara Jan, mag. je na kratko predstavila zgodovino entomološke ilustracije, nato pa predstavila interaktivno digitalno knjigo, ki je nastala v sklopu magistrske naloge z naslovom Interaktivna digitalna knjiga o nočnih metuljih (UL ALUO, mentorica: doc. mag. Marija Nabernik, somentor: doc. mag. Andrej Kamnik), 2022. Knjiga vsebuje poljudnoznanstvene naravoslovne ilustracije nočnih metuljev, narejene v digitalni tehniki. Interaktivni elementi podpirajo razumevanje obravnavane teme in bralca vzpodbujajo k raziskovanju in podrobnemu opazovanju strani. (Vir: https://klarajan.art/nocni-metulji-vesce-cumprnice-in-mrtalace)

Na zadnjem predavanju iz niza SVET ŽUŽELK, nas je prof. dr. Rudi Verovnik uvedel v prečudoviti svet metuljev.

Več o zadnjem predavanju -> SVET ŽUŽELK: prof. dr. Rudi Verovnik

 

 

 

 

Prispevek pripravila: Ana Jamnik

Sorodne novice

27. 5. 2024

Razstava študentov likovne pedagogike na Kitajskem

27. 5. 2024

Testni dostop do zbirke APA PsycTherapy

24. 5. 2024

Objavljen Interni poziv za financiranje velikih interdisciplinarnih projektov Univerze v Ljubljani: rok za oddajo: 1.9.2024

PF-86

Izobražujemo najboljši pedagoški kader

Pridružite se študijskim programov, ki jih kot edina fakulteta v Sloveniji izvajamo za vse ravni šolskega sistema.

Bodi na tekočem