26. 2. 2015, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

RAZBIJAMO MITE O MOŽGANIH: HVALA ZA NEVRONE 3/5 - VSI ZNAMO BRATI MISLI


Kaj pomeni vživeti se v kožo drugega? Je branje misli nadnaravna sposobnost stripovskih junakov ali smo do neke mere tega sposobni vsi? So nekateri pri tem boljši od drugih in kakšno vlogo ima empatija v zdravniškem poklicu? Je empatija v odnosih s pacienti nujna, nepomembna ali v napoto? Ter nazadnje, kakšen je odnos med empatijo in jezikom – nam pri razumevanju drugih besede pomagajo ali nagajajo?

Naše nevrone bomo tokrat aktivirali z gostom, nevrologom, prof. dr. Zvezdanom Pirtoškom, dr. med.

Ali pa bomo morda enostavno prebrali njegove misli?

Vabljeni vsi navdušenci kognitivne znanosti, študentje, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno debatirate, zavzeto klepetate ali le modro tuhtate v ozadju!


29. 1. 2015, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

RAZBIJAMO MITE O MOŽGANIH: HVALA ZA NEVRONE 3/4 - SMRT JE MOJA PRAVICA

Četrtkov večer bomo posvetili etičnim dilemam in vprašanju pravice do smrti. Evtanazija v Sloveniji ni dovoljena, medtem ko jo v nekaterih državah izvajajo tudi na domu. Kdaj je breme zdravljenja večje od koristi in zakaj se nekateri odločijo za opustitev zdravljenja? Kaj pa tisti, ki niso sposobni odločanja o lastnem življenju in tisti, ki jim je zdravljenje odtegnjeno?

Z nami bo soavtor etičnih smernic tega področja, doc. dr. Vojko Strahovnik, znanstveni sodelavec, raziskovalec na Teološki fakulteti ter predstojnik katedre za teorijo prava in etiko v javnem življenju na Fakulteti za državne in evropske študije.

Gostja primarij Josipina Ana Červek, voditeljica paliativnega oddelka na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, pa bo osvetlila tematiko z medicinskega vidika na podlagi dolgoletnih izkušenj.

Vabljeni vsi navdušenci kognitivne znanosti, študentje, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno debatirate, zavzeto klepetate ali le modro tuhatate v ozadju!

Naslednja debata bo 26. februarja. Vabilo vam bomo poslali ločeno.