Postopek prijave in razpis za vpis v skupni interdisciplinarni študijski program druge stopnje Kognitivna znanost za št. l. 2017/20182. 3. 2017, 19:00, Kavarna Union

HVALA ZA NEVRONE

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite na drugem pogovornem večeru Hvala za nevrone v študijskem letu 2016/17.

V tokratni diskusiji bo na sporedu še posebej zanimiva tema, in sicer se bomo spraševali, ali je svet iluzija in katere so najpogostejše razlage sveta kot iluzije. Znotraj te tematike bomo raziskovali, ali obstaja objektivni svet zunaj nas in ali imamo do njega (poln) dostop. Je morda iluzija skupni svet; obstaja deljena resničnost? Zanimalo nas bo, kako smo pri spoznavanju sveta omejeni z našimi čutili, pogovarjali pa se bomo tudi o eksperimentih s področja kvantne mehanike, ki zamajajo naš ustaljen pogled na svet.

Z nami bosta tokrat debatirala Jurij Dreo, strokovni sodelavec z Nevrološke klinike, ki bo temo osvetlil z vidika nevroznanosti in kognitivne znanosti, in dr. Janko M. Lozar, filozof s poglobljenim znanjem fenomenologije.

Na dogodek vabljeni vsi znanstveni navdušenci, študentje, profesorji, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno diskutirate ali le modro tuhtate v ozadju!12.1.2017 ob 19:00 v kavarni Union

HVALA ZA NEVRONE: ŽIVALSKA KOGNICIJA

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite na prvi debati Hvala za nevrone v študijskem letu 2016/17.

V tokratni diskusiji se bomo pogovarjali o živalski kogniciji. Znotraj te tematike se bomo dotaknili načina, kako živali dojemajo svet, metodologije raziskovanja živalske kognicije, razlik med živalmi in ljudmi, morebitnega vnašanja antropoloških aspektov v študije, razlikovanja živali znotraj določene živalske vrste ter podobnih vprašanj.

Z nami bodo tokrat debatirale biologinje Simona Kralj Fišer, Darja Ribarič in Zarja Muršič, ki je tudi kognitivna znanstvenica. Darja Ribarič je ustanoviteljica in predsednica društva Vivamar, ki skrbi za trajnostni razvoj morja v okviru katerega preučujejo delfine. Simona Kralj Fišer trenutno raziskuje pod okvirom Biološkega inštituta Jovana Hadžija ZRC. Zarja Muršič na Univerzi v Durhamu raziskuje kognicijo otrok, njene raziskave pa temeljijo tudi na znanju iz primerjalnih raziskav ljudi in drugih živali.
Na dogodek vabljeni vsi znanstveni navdušenci, študentje, profesorji, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno diskutirate ali le modro tuhtate v ozadju!