27. 3. 2014 ob 19h, kavarna Union

HVALA ZA NEVRONE 2.7: NE KRADI

Študentje kognitivne znanosti vabijo, da se jim pridružite pri sedmi letošnji kognitivnoznanstveni debati Hvala za nevrone. V tokratni debati se bomo pogovarjali o intelektualni lastnini.

Zaradi interneta se je naše dojemanje lastnine spremenilo, saj je enostavnejše in hitrejše deljenje drastično povečalo pretok dobrin. Zdi se, da je koncept avtorstva in lastništva v znanosti kljub temu ostal nespremenjen, medtem ko je pri ostalih dejavnostih (glasbenih, literarnih, programskih) kraja nekoliko bolj tolerirana. Zakaj je temu tako, bomo skušali ugotoviti v tokratni debati. Dobimo se v četrtek, 27. 3. v kavarni Hotela Union.

Z nami bosta tokrat debatirala:
- Prof. dr. Tomaž Pisanski, profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko (Univerza v Ljubljani) in na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (Univerza na Primorskem). Aktivno deluje tudi na področju problematike intelektualne lastnine v znanosti in je član komisije za publikacije pri European Mathematical Society.
in
- Dr. Maja Bogataj Jančič, ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino. V svojem raziskovalnem in akademskem delu se v okviru intelektualne lastnine osredotoča predvsem na avtorsko pravo.

K sodelovanju ste tudi tokrat vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.20. 3. 2014, ob 11:30, Nevrološka klinika

Informativni dan programa Kognitivna znanost

Na informativnem dnevu, organiziranem v sodelovanu s Kariernimi centri Univerze v Ljubljani, bomo predstavili skupni interdisciplinarni študijski program Kognitivna znanost, ki se izvaja v okviru Medicinske fakultete, Filozofske fakultete, Fakultete za računalništvo in informatiko in Pedagoške fakultete (kjer se vrši vpis). Skupni program je del mednarodnega programa MEi:CogSci, ki poteka na petih evropskih univerzah.

Informativni dan se bo odvil v četrtek, 20. 3. ob 11:30 na Nevrološki kliniki (kletna učilnica “Zdravstvena vzgoja”) in bo vključeval predstavitev študijskega programa, perspektivo kognitivne znanosti z vidika raziskovanja ter uporabe in raziskovalne možnosti tekom študija. Predstavitvi bo sledil ogled TMS in EEG laboratorijev na Nevrološki kliniki, kjer boste lahko spoznali tudi študente drugega letnika.

Predavatelji in tudi študenti kognitivne znanosti vam bodo na voljo za vprašanja povezana s študijem ali s kognitivno znanostjo na sploh.

Lepo vabljeni!13.3. 2014, ob 18:00

Kognitivna čajanka: Ženske v znanosti

Vabimo vas na Kognitivno čajanko, ki bo v četrtek 13. 3. ob 18:00 v kavarni Mestnega muzeja, Gosposka ulica 15, Ljubljana.

Tokratna tema bodo ženske v znanosti.

Z nami bo dr. Renata Šribar, raziskovalka na področju socialne in kulturne antropologije, docentka za antropologijo ter sourednica monografije Ženske v znanosti, ženske za znanost: znanstvene perspektive žensk v Sloveniji in dejavniki sprememb. Predstavila nam bo spoznavne ('epistemske’) temelje ospoljenih razmerij v družbi, ženske v znanosti in sprege akademskega ter državljansko-aktivnega dela.

Predavanje bo trajalo pol ure. Zatem bomo imeli ob dobrem čaju ali kavi čas za razmislek, vprašanja in pogovor.

Prisrčno vabljeni na čaj in klepet v kavarno Mestnega muzeja!

Vstop je prost.


27. 2. 2014 ob 19h, kavarna Union

HVALA ZA NEVRONE 2.6: NE ŠKANDALIZIRAJ

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite pri šesti letošnji kognitivnoznanstveni debati Hvala za nevrone.

V tokratni debati se bomo pogovarjali o medijskem poročanju in o tem, če negativne informacije bolj pritegnejo našo pozornost kot pozitivne. V tokratni debati se bomo na podlagi konkretnih primerov novinarskega poročanja spraševali, zakaj je večina objavljenih prispevkov obarvanih negativno. Lahko rečemo, da s tem gojimo našo sposobnost empatije ali poglabljamo negativizem?

K sodelovanju ste tudi tokrat vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Vabljeni!

 International conference IS 2013, Cognitive science: Conference proceedings

We are happy to announce that this year's conference proceedings are now available online (proceedings A).

The papers presented at the Cognitive science conference speak for themselves when it comes to scientific quality and especially interdisciplinary approach. Over 25 participants from four different countries greatly contribute to diversity, a wide spectrum of topics of the study of the mind.

The first invited speaker is dr. Ronald Sladky, one of the first graduates of the Middle European joint masters in cognitive science, who is now a renowned neuroscientist at the Medical university of Vienna. His paper presents various approaches to the research of social anxiety disorder, the topic which has been his point of research interest for a longer period of time now. The second invited guest is dr. Samo Kreft, professor at Faculty of Pharmacy, University of Ljubljana. His psper presents an overview of the placebo research – a fascinating phenomenon that is gaining momentum within cognitive science in recent years.

Other contributions include interesting phenomenological research, covering methodological questions as well as very concrete experiential areas such as dreams and food related thoughts. Not unrelated, next group reports on attempts of scientific understanding of consciousness. The core of the conference topics consists of papers presenting neuroimaging, neuroscientific studies, social learning and mind-body-environment integration, all these rounded up with a critical philosophical reflection. The proceedings also include contributions from the field of psychology, anthropology, linguistics and art to round up a truly colorful palette of contemporary cognitive science.

This year, we have decided to give a chance also to younger presenters. The new era of scientific research shows great demand for interdisciplinarity and we believe that young blood means a great potential for collaboration, not only among various disciplines, but also among different generations of researchers, as it opens a fresh new look to the old ideas and methods.
(adapted from conference proceedings: http://is.ijs.si/is/is2013/zborniki/Zbornik_A.pdf)