30.10.2014, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

RAZBIJAMO MITE O MOŽGANIH: HVALA ZA NEVRONE 3/1 - ČLOVEK SI OD ROJSTVA DO SMRTI


Tretja sezona Hvala za nevrone bo posvečena mitom o možganih. Na letošnjem prvem srečanju se bomo poskusili približati definiciji človeka, za katero intuitivno čutimo, da poznamo njen pomen. Pravniki, zdravniki, filozofi in drugi zelo različno opredeljujejo življenje in smrt, tisto vmes in tisto onkraj. Kdaj si torej živ in kdaj mrtev? Je ta meja tudi kulturno pogojena?

Kako človekove meje postavlja znanstvenik, ki življenje skuša posnemati v stroju? Naš prvi gost in sogovornik bo prof. dr. Igor Kononenko, ki se poleg umetne inteligence ukvarja tudi z naravno inteligenco in tako raziskuje most med znanostjo in duhovnostjo.

Kdaj preskoči iskrica človečnosti v naših možganih, ali z izgubljanjem nevronskih povezav izgubljamo tudi same sebe? Kako lahko elektrofiziologija odgovori na ta vprašanja, nam bo povedal strokovni sodelavec z Nevrološke klinike, Jurij Dreo, ki se med drugim ukvarja z biomarkerji demenc in elektrofiziološkim monitoringom pri globoki možganski stimulaciji.

Vabljeni vsi navdušenci kognitivne znanosti, študentje, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno debatirate, zavzeto klepetate ali le modro tuhatate v ozadju!

9. & 10. 10. 2014, Institut Jožef Stefan, Ljubljana

Multikonferenca Informacijska družba 2014
KONFERENCA KOGNITIVNA ZNANOST

Kot je že tradicija, konferenca Kognitivna znanost, ki bo 9. in 10. oktobra potekala v okviru multikonference Informacijska družba 2014 na Insitutu Jožef Stefan v Ljubjani, tudi letos vabi vse raziskovalce, ki se dotikate področja kognitivne znanosti, da predstavite svoje delo.

Dobrodošli so prispevki z vseh konstitutivnih področij: od nevroznanosti, filozofije, umetne inteligence, psihologije, jezikoslovja, antropologije do edukacijskih ved, ekonomije in drugih aplikativnih področij. Eden izmed glavnih ciljev letošnje konference bo izpostaviti potrebo po diskusiji in kritični evalvaciji mnogoterih etičnih vprašanjih, ki se odpirajo v kontekstu mnogih disciplin kognitivne znanosti in bolj specifično, nevroznanosti (nevroetika). V upanju, da bo letošnja konferenca odprla prostor za povezovanje spoznanj domačih in tujih raziskovalcev, vabimo vse, ki bi si želeli predstaviti svoje raziskovalne rezultate ali teoretsko delo, da pošljete svoje prispevke. Pri izbiri bodo imeli prednost prispevki interdisciplinarne narave, ki bodo poskušali premostiti vrzel(i) med raziskovalnimi pristopi, terminologijami in pogledi posamičnih disciplin.

Urnik konference najdete tukaj. Za nadaljnje informacije glejte domačo stran konference.


Vabljeni!