18.12.2014, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

RAZBIJAMO MITE O MOŽGANIH: HVALA ZA NEVRONE 3/3 - SVET JE TAK, KOT GA ZAZNAVAMO

Vsake oči imajo svojega malarja. V četrtek bomo razpravljali o slikah tega, kar vidimo, vemo in mislimo. Česa ne smemo spregledati, če želimo spregledati? Gotovo ne iluzij. Tokrat bomo zato soočili naše iluzije o varljivih čutih, nočni mori nevrologov - zavesti, izmuzljivem času in uhajajočemu spominu.

Kako se naučimo gledati? Kaj vidimo, ko znamo gledati? Gostja dr. Tina Bregant, specializantka pediatrije, se pri svojem delu srečuje z novorojenčki, ki se šele učijo dojemati svet. Z nami bo klepetala tudi o tem, kdaj postanemo zavestni sveta, ki nas obkroža, kdaj se razvije teorija uma in o tem, ali obstaja kolektivna zavest.

Drugi gost, prof. dr. Grega Repovš bo z nami z vidika psihologije iskal iluzije pri učenju in spominu. Kako pride do uvida pri učenju, kako osmislimo informacije, ustvarimo lažne spomine in ali lahko zares spoznamo resnico s čutili, ki nas lahko tudi varajo.

Vabljeni vsi navdušenci kognitivne znanosti, študentje, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno debatirate, zavzeto klepetate ali le modro tuhatate v ozadju!

Naslednja debata bo 29. januarja. Vabilo vam bomo poslali ločeno.

Organizira študentska sekcija DKZ.

27.11.2014, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

RAZBIJAMO MITE O MOŽGANIH: HVALA ZA NEVRONE 3/2 - ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU

V četrtek bomo razpravljali o oblikovanju lastne identitete. V kolikšni meri sebe krojimo sami in koliko vpliva imajo na nas drugi? Koliko je naša identiteta pogojena z našim telesom in koliko s predstavami naših možganov? Ali smo z vzgojo osebnosti in preoblikovanjem telesa nasilni sami do sebe? Je zdrav duh možen le v zdravem telesu?

Če bi vaša služba od vas zahtevala, da svoje telo prisilno spremenite, do kod bi šli? Meje profesionalnih plesalcev so zelo raznolike, česar se dobro zaveda tudi naš prvi gost, Jure Capuder, filozof, ki dela kot fizioterapevt v SNG Opera in balet Ljubljana. Poleg masažnih terapij, prehranskega svetovanja in vodenja funkcionalno-terapevtske vadbe, je njegovo delo tudi celostna obravnava telesa.

V pogovoru se nam bo pridružila tudi Breda Jelen Sobočan, psihiatrinja, družinska terapevtka in pesnica. Spregovorili bomo o vlogi vzgoje pri oblikovanju naše identitete, o izražanju lastne identitete skozi umetniško ustvarjanje, ter o tem, kakšne meje je treba prestopati, ko se silimo v učenje matematike ali poskušamo biti prijazni do nepriljubljenega soseda.

Vabljeni vsi navdušenci kognitivne znanosti, študentje, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno debatirate, zavzeto klepetate ali le modro tuhatate v ozadju!30.10.2014, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

RAZBIJAMO MITE O MOŽGANIH: HVALA ZA NEVRONE 3/1 - ČLOVEK SI OD ROJSTVA DO SMRTI


Tretja sezona Hvala za nevrone bo posvečena mitom o možganih. Na letošnjem prvem srečanju se bomo poskusili približati definiciji človeka, za katero intuitivno čutimo, da poznamo njen pomen. Pravniki, zdravniki, filozofi in drugi zelo različno opredeljujejo življenje in smrt, tisto vmes in tisto onkraj. Kdaj si torej živ in kdaj mrtev? Je ta meja tudi kulturno pogojena?

Kako človekove meje postavlja znanstvenik, ki življenje skuša posnemati v stroju? Naš prvi gost in sogovornik bo prof. dr. Igor Kononenko, ki se poleg umetne inteligence ukvarja tudi z naravno inteligenco in tako raziskuje most med znanostjo in duhovnostjo.

Kdaj preskoči iskrica človečnosti v naših možganih, ali z izgubljanjem nevronskih povezav izgubljamo tudi same sebe? Kako lahko elektrofiziologija odgovori na ta vprašanja, nam bo povedal strokovni sodelavec z Nevrološke klinike, Jurij Dreo, ki se med drugim ukvarja z biomarkerji demenc in elektrofiziološkim monitoringom pri globoki možganski stimulaciji.

Vabljeni vsi navdušenci kognitivne znanosti, študentje, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno debatirate, zavzeto klepetate ali le modro tuhatate v ozadju!

9. & 10. 10. 2014, Institut Jožef Stefan, Ljubljana

Multikonferenca Informacijska družba 2014
KONFERENCA KOGNITIVNA ZNANOST

Kot je že tradicija, konferenca Kognitivna znanost, ki bo 9. in 10. oktobra potekala v okviru multikonference Informacijska družba 2014 na Insitutu Jožef Stefan v Ljubjani, tudi letos vabi vse raziskovalce, ki se dotikate področja kognitivne znanosti, da predstavite svoje delo.

Dobrodošli so prispevki z vseh konstitutivnih področij: od nevroznanosti, filozofije, umetne inteligence, psihologije, jezikoslovja, antropologije do edukacijskih ved, ekonomije in drugih aplikativnih področij. Eden izmed glavnih ciljev letošnje konference bo izpostaviti potrebo po diskusiji in kritični evalvaciji mnogoterih etičnih vprašanjih, ki se odpirajo v kontekstu mnogih disciplin kognitivne znanosti in bolj specifično, nevroznanosti (nevroetika). V upanju, da bo letošnja konferenca odprla prostor za povezovanje spoznanj domačih in tujih raziskovalcev, vabimo vse, ki bi si želeli predstaviti svoje raziskovalne rezultate ali teoretsko delo, da pošljete svoje prispevke. Pri izbiri bodo imeli prednost prispevki interdisciplinarne narave, ki bodo poskušali premostiti vrzel(i) med raziskovalnimi pristopi, terminologijami in pogledi posamičnih disciplin.

Urnik konference najdete tukaj. Za nadaljnje informacije glejte domačo stran konference.


Vabljeni!