28. 8. 2023

Konferenca Kognitivna znanost – Informacijska družba 2023; vabilo za prispevke

Multikonferenca Informacijska družba 2023KONFERENCA KOGNITIVNA ZNANOST

Vabilo za prispevke
Kot je že tradicija, slovenska konferenca Kognitivna znanost, ki jo pod okriljem multikonference Informacijska družba na Institutu ‘Jožef Stefan’ v Ljubljani organizira Slovensko društvo za kognitivno znanost, tudi letos vabi vse raziskovalke inraziskovalce, ki se dotikate področja kognitivne znanosti, da predstavite svoje delo. 

Tema letošnje konference je “UI klepetalniki in širše: Izzivi in rešitve.” Na konferenci bodo strokovnjaki s področja kognitivne znanosti in sorodnih disciplin raziskovali razvijajoče se področje tehnologij umetne inteligence. Konferenca se bo osredotočila na izzive in rešitve pri razvoju in uporabi klepetalnih robotov z umetno inteligenco, hkrati pa bo raziskovala aplikacije umetne inteligence onkraj klepetalnih robotov. Možne teme vključujejo napredek na področju klepetalnih robotov, kot so obdelava naravnega jezika, sistemi za dialog in priporočilni sistemi. Na konferenci se bomo poglobili v kognitivno psihologijo, nevroznanost, računsko modeliranje, lingvistiko in filozofijo, da bi raziskali odločanje uporabnikov, obdelavo čustev in zaupanje v interakciji med človekom in umetno inteligenco. Raziskovali bomo razumevanje jezika, medkulturne vidike in multimodalno komunikacijo ter obravnavali algoritemsko pravičnost in etične vidike.

Dobrodošli so tudi prispevki z ostalih področij kognitivne znanosti. K spoznanjem na področju raziskovanja duševnosti vsaka disciplina prispeva specifične raziskovalne pristope, svoj znanstveni jezik in temu primerne formulacije spoznanj, zato bomo obravnavali prispevke z vseh konstitutivnih disciplin kognitivne znanosti: od nevroznanosti, filozofije, umetne inteligence, psihologije, jezikoslovja, antropologije do edukacijskih ved, ekonomije in drugih aplikativnih področij. Pri izbiri bodo imeli prednost prispevki interdisciplinarne narave, ki bodo poskušali premostiti vrzel(i) med raziskovalnimi pristopi, terminologijami in pogledi posamičnih disciplin.

V upanju, da bo letošnja konferenca odprla prostor za povezovanje spoznanj domačih in tujih, mladih in izkušenih raziskovalk inraziskovalcev, vabimo vse, ki bi si želeli predstaviti svoje raziskovalne rezultate ali teoretsko delo, da pošljete svoje prispevke.

Oddaja prispevkov, recenzentski postopek in objava
Prispevke oddajte v obliki razširjenih povzetkov (4 strani vključujoč reference; formatirani morajo biti v skladu s predlogo multiconference) preko konferenčne platforme EasyChair. Povezavi do konferenčne platforme EasyChair in predlogo najdete na spletni strani multiconference: https://is.ijs.si/?page_id=14413.

Prejeti prispevki bodo šli čez recenzentski postopek. Prispevki so lahko napisani v slovenskem ali angleškem jeziku. V primeru, da so zapisani v slovenskem jeziku, morajo vsebovati angleški naslov, povzetek in ključne besede. Vsak avtor je lahko avtor le enega prispevka, kjer je vodilni avtor.

Sprejeti prispevki bodo objavljeni v konferenčnem zborniku. Avtorji izbranih prispevkov bodo imeli priložnost svoje delo razširiti in objaviti v posebni številki revije Ars & Humanitas.

Roki in datumi
–       Rok za oddajo prispevkov: 1. september; Podaljšan rok: 10. sept. 2023
–       Obvestilo avtorjem: 10. september; Podaljšan rok: 18. sept. 2023
–       Rok za oddajo končne verzije prispevkov: 20. september; Podaljšan rok: 25. sept. 2023
–       Datum konference: 12. oktober 2023, Ljubljana, Institut “Jožef Stefan” (v primeru večjega števila sprejetih prispevkov bo konferenca potekala tudi 13. oktobra).

Nadaljnje informacije
Jezik predstavitve prispevkov je angleščina oz. jezik, v katerem je prispevek zapisan. Vstop na konferenco je prost, avtorji prispevkov pa se morajo registrirati (https://is.ijs.si) in plačati kotizacijo. Za študente je prijavnina 25 eur, za alumne programa MEi:CogSci, nezaposlene in upokojence 50 eur, za ostale 100 eur.

Z morebitnimi vprašanji glede registracije in oddaje prispevkov se prosim obrnite na is@ijs.si; glede drugih zadev se lahko obrnete na kognitivna@guest.arnes.siZa nadaljnje informacije glejte http://is.ijs.si/.

Sorodne novice

29. 11. 2023

Delavnica projekta “Krožnost je naša priložnost”

28. 11. 2023

Revije – mesečne novosti

28. 11. 2023

Najodličnejši raziskovalni dosežki Univerze v Ljubljani v letu 2023

PF-86

Izobražujemo najboljši pedagoški kader

Pridružite se študijskim programov, ki jih kot edina fakulteta v Sloveniji izvajamo za vse ravni šolskega sistema.

Bodi na tekočem