Center KemikUm – razvojno-inovacijski učni laboratorij

Aktualno

Podaljšanje roka za prijavo na natečaj »Globalno segrevanje me(ne) briga!«

 

Zaradi trenutnega stanja v Sloveniji povezanega z virusom SARS-CoV-2 podaljšujemo rok za oddajo izdelkov oziroma prijavo na KemikUm-ov natečaj z naslovom »Globalno segrevanje me(ne) briga!« na smiseln datum naslednje leto, to je petek, 2. 4. 2021.

Več o natečaju si lahko preberete na PDF  Globalno segrevanje me(ne) briga!

 

Verjamemo, da se vam bo v tem času porodila še kakšna zanimiva ideja in se že veselimo vaših ustvarjalnih izdelkov.

Praznujemo mednarodno leto periodnega sistema 2019

 

Lepo vabljeni, da leto mednarodnega periodnega sistema 2019 praznujete skupaj z nami.

 Vabljeni k:

Ob mednarodnem letu periodnega sistema smo v sodelovanju s  Kemijskim inštitutom razpisali natečaj PDF "Periodni sistem elementov - včeraj, danes, jutri", katerega PDF zaključni dogodka, je potekal v petek, 26. aprila 2019, izdelki pa so bili razstavljeni tudi v okviru PDF Tedna Kemijskega inštituta, ter oblikovali KemikUm PDF koledar 2019 in PDF periodni sistem elementov.

 

 

Druge aktivnosti v šolskem letu 2019/20

 

V okviru študijskega procesa v letu 2019/20 lepo vabimo tudi k prijavi na KemikUm-ov natečaj z naslovom PDF Globalno segrevanje me(ne) briga! in naslednje delavnice in dogodke:

          - grelne blazinice (izvedba 3.12.2019; zaključene prijave);

          - barvila za izdelavo tatujev (izvedba 10.12.2019; zaključene prijave):

          - eterična olja (izvedba 17.12.2019; zaključene prijave);

          - kemijsko zgradbo gob (izvedba 7.1.2020; zaključene prijave);

          - plastiko (izvedba 14.1.2020; zaključene prijave);

 • KemikUm vozi na metan - delavnica za PDF osnovnošolce in PDF dijake (izvedba v septembru, oktobru in novembru; odprte prijave);
 • KemikUm molekularni gastronom (zaključene prijave, zasedena vsa mesta);
 • KemikUm rešuje zločin (izvedba 17.1.2020; zaključene prijave, zasedena vsa mesta).

  KemikUm delavnice se zaradi stanja v Sloveniji povezanega z virusom SARS-CoV-2 do nadaljnega ne izvajajo.

Učitelje naravoslovja lepo vabimo tudi k prijavi na delavnico PDF Učenje z raziskovanjem pri naravoslovju - voda, ki bo v Centru KemikUm UL PEF potekala 29. januarja 2020 ob 15.00 (zaključene prijave, zasedena vsa mesta).

 

Izvedene dejavnosti v letu 2019

 • Razstava: Elementi vsepovsod okoli nas (18.7. - 19.8.2019; Krakovski nasip ob Ljubljanici in 11.11. - 20.11.2019; Državni zbor Republike Slovenije)

Kot poklon mednarodnemu letu periodnega sistema elementov 2019 smo v Centru KemikUm skupaj s Kemijskim inštitutom, Uradom za Unesco, UL Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo, Slovenskim kemijskim društvom ter Hišo eksperimentov sodelovali pri pripravi razstave z naslovom 'Elementi vsepovsod okoli nas', ki je bila od 18. julija do 19. avgusta 2019 na ogled na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici in od 11. do 20. novembra 2019 v predverju velike dvorane Državnega zbora Republike Slovenije. Obiskovalci razstave, so se lahko seznanili z izbranimi kemijskimi elementi ter z ustanovami, ki so sodelovale pri pripravi razstave.

 • Dogodek: Kemija je eksperimentiranje! (5.6.2019)

V sredo, 5. junija 2019, je v kemijskem laboratoriju in predavalnici na UL PEF v okviru Centra KemikUm UL PEF potekal dogodek za naslovom "Kemija je eksperimentiranje!". Dogodka se je udeležilo 50 učenk in učencev 9. razreda iz treh različnih osnovnih šol, ki so ob pomoči študentov tretjega letnika dvopredmetnega študija kemije z vezavami, izvajali samostojno eksperimentalno delo z zanimivimi poskusi vezanimi na področje organske kemije. Dogodek je nastal v sklopu predmeta Eksperimentalno delo II. Nadarjeni devetošolci in devetošolke pa tudi njihovi učitelji mentorji so bili nad eksperimenti in samim dogodkom navdušeni in trdno prepričani, da se na našo fakulteto še vrnejo.

 • Dogodek: zaključek natečaja "Periodni sistem elementov - včeraj, danes, jutri" (26.4.2019)

V petek, 26. aprila, je na Univerzi v Ljubljani, Pedagoški fakulteti, potekal zaključni dogodek natečaja "Periodni sistem elementov - včeraj, danes, jutri", ki smo ga ob mednarodnem letu periodnega sistema v Centru KemikUm razpisali skupaj s Kemijskim inštitutom. Sodelujoči v natečaju so bili na zaključnem dogodku povabljeni k predstavitvi svojih izdelkov, ob prijetnem druženju pa je potekala tudi razglasitev najboljših izdelkov natečaja.

Opis natečaja in zaključnega dogodka smo predstavili tudi v prispevku Natečaj za šolarje "Periodni sistem elementov - včeraj, danes, jutri", ki je izšel v okviru publikacije Slovenskega kemijskega društva z naslovom  Periodni sistem elementov praznuje 150 let.

 • Predavanje: čebelarja Franc Bobnar in Alojzij Miklič (1.4.2019)

Prvega aprila 2019, smo v Centru KemikUm UL PEF pri laboratorijskih vajah predmeta Temelji naravoslovja, na 2. stopnji študija, ki je namenjen študentom, bodočim učiteljem različnih predmetov, obravnavali učne vsebine povezane z medom in čebelarstvom v Sloveniji.

Na prvi del laboratorijskih vaj smo v goste povabili dva čebelarja, Franca Bobnarja in Alojzija Mikliča, oba člana čebelarskega društva Stična, Občina Ivančna Gorica. Franc in Alojzij sta študentom različnih študijskih smeri na zanimiv in inovativen način s številnimi učnimi pripomočki razložila čebelarsko dejavnost v Sloveniji. Predstavila sta delo čebelarja skozi vse leto in pri tem izpostavljala posebnosti, značilne za posamezen letni čas. Razložila sta proizvodnjo medu pri čebelah, medenje medonosnih rastlin in potek »čebeljega dneva«. Opomnila sta na številne že obstoječe medene izdelke in posamezne s strani sestave in njihove uporabne vrednosti tudi natančneje predstavila. Po predstavitvi je sledila zanimiva diskusija.

Obema gostoma se lepo zahvaljujemo za njuno predstavitev in obisk na fakulteti ter se veselimo nadaljnjega sodelovanja.

 • Predstavitev: oddaja Dobro jutro (15.3.2019)

Svoje aktivnosti v povezavi z mednarodnim letom periodnega sistema 2019 smo 15. marca 2019 predstavili v oddaji Dobro jutro. Vabljeni k ogledu posnetka na  povezavi.

 • Dogodek: Kemija rešuje zločin (18. 1. 2019)

Na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, v kemijskem laboratoriju na Vegovi 4, je že drugo leto zapored potekal dogodek z naslovom »Kemija rešuje zločin«. Dogodek so pod mentorstvom asistenta Mihe Slapničarja in nosilcem predmeta izr. prof. dr. Iztoka Devetaka pripravili/-e študentje/-ke 3. letnika dvopredmetni učitelj, smer kemija z vezavami, v okviru izbirnega predmeta Naravoslovje v forenziki in športu.

48  učencev in učenk 8. in 9. razredov je na petih postajah zbiralo dokazno gradivo (vzorec vlaken, krvi, prstne odtise, prst in grozilno pismo), ki so ga v laboratoriju analizirali. Tekom zbiranja dokaznega gradiva in potekom forenzičnih analiz so učenci in učenke izpolnjevali forenzične izjave, da so lahko na koncu potrdili storilca kaznivega dejanja.

Tudi letošnji dogodek se je zdel učencem in učiteljem zelo zanimiv in poučen, študentje pa so dogodek videli predvsem kot edinstveno izkušnjo. Nekaj trenutkov dela navdušenih učencev smo zabeležili v PDF slikah.

 

 • Delavnice: KemikUm raziskuje (11.12., 18.12.2018 in 15.1.2019)

V decembru 2018 in januarju 2019 so potekale tri delavnice z naslovi KemikUm raziskuje nanotehnologijo za čiščenje vode, KemikUm raziskuje različne farmacevtske oblike zdravilnih učinkovin in KemikUm raziskuje kovine v telefonih. Delavnic se je udeležilo 75 osnovnošolcev, pri čemer so učenci so ob uporabi vodenega eksperimentalno-raziskovalnega dela in dela z besedili raziskovali izbrane kemijske vsebine v povezavi z njihovim življenjem. Delavnice so v sklopu študija pripravili in vodili bodoči učitelji kemije, študentje 4. letnika.

 

 • Delavnica: Bralne mišice - predstavitev knjige Znanost v 30 sekundah (12.1.2019)

V soboto, 12.1.2019, je v Galeriji Družina v okviru Bralnih mišic potekala predstavitev knjige Znanost v 30 sekundah (M. Goldsmith, 2015). Pri tem je Center KemikUm UL PEF poskušal najmlajše preko zanimivih eksperimentov navdušiti za raziskovanje in jim približati delo znanstvenikov.

 

 • Predavanje: prof. dr. Lučke Kajfež Bogataj (9.1.2019)

V sredo, 9. januarja 2019, smo na Pedagoški fakulteti v okviru Centra KemikUm in predmeta Prebivalstvo in okolje, katerega nosilec je izr. prof. dr. Iztok Devetak, gostili prof. dr. Lučko Kajfež Bogataj. Dr. Kajfež Bogataj je priznana klimatologinja, ki v Sloveniji velja za eno izmed pionirk pri raziskovanju vpliva podnebnih sprememb. Leta 2008 ji je takratni predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk, podelil red za zasluge za »odmevno znanstveno delo na področju podnebnih sprememb ter njeno predanost varovanju okolja«. Leta 2007 je skupaj z znanstvenikom Albertom A. Algorom postala dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Gostja je študentom in zaposlenim UL PEF v dvournem predavanju predstavila trende na področju podnebnih sprememb in njihov vpliv na naše vsakdanje življenje. Zelo zanimivo predavanje je vključevalo veliko aktualnih primerov strah vzbujajočih podatkov in naravnih katastrof, s katerimi se prebivalci Zemlje že srečujemo pa tudi tistih, ki nas v prihodnosti še čakajo. Predavateljica je poudarjala, da število prebivalstva in njihovo potrošništvo v zadnjem stoletju eksponentno narašča, planet Zemlja pa ostaja enak, kot pred 2 milijardama let. Izpostavila je nekaj zanimivih informacij kot so npr., da vsako uro: (1) na svetu izumrejo 3 živalske vrste, (2) na svetu zavržemo 20.000 mobilnih telefonov, 45 milijonov plastičnih vrečk, 25 milijonov plastenk ipd. Pomembno je, da smo o vsem tem obveščeni in ozaveščeni, saj lahko le na ta način prispevamo k boljšemu jutri.

 

 

O aktivnostih in dogodkih Centra KemikUm v preteklih letih lahko preberete na povezavi.

 

 

Prijava na e-novice

 

Če želite prejemati vabila za dogodke in novice o dejavnostih, vas vabimo k  prijavi na KemikUm-ove novice.

Prijava na dogodke in delavnice Centra KemikUm

 

Več informacij o dogodkih in delavnicah Centra KemikUm lahko najdete na povezavi.

 

Svoj interes za obisk Centra KemikUm lahko sporočite na kontakrni e-naslov: kemikum@pef.uni-lj.si, kjer smo vam na voljo tudi za vsa vprašanja in dodatne informacije.

 

Vabljeni k prijavi.

Pretekle dejavnosti Centra KemikUm

 

Več o preteklih aktivnostih in dogodkih Centra KemikUm, lahko preberete na povezavi.

Publikacije

 

Z namenom spodbujanja razumevanja pomena učinkovitega prenosa znanstvenih spoznanj s področja kemijskega izobraževanja v šolsko prakso smo na UL Pedagoški Fakulteti izdali znanstveni monografiji   PDF Učitelj raziskovalec na področju poučevanja kemijskih vsebin (leto 2017) in PDF  Učitelj raziskovalec za prenos raziskovalnih spoznanj v pouk kemije (2019).

 

Izdali smo tudi zbirko eksperimetnov PDF Določanje trdote vode (2019).

Vabljeni k spremljanju naše  Facebook strani.

www.pef.uni-lj.si uporablja piškotke. Več informacij Zapri