Center za raziskovanje in spodbujanje nadarjenosti na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani

V Centru za raziskovanje in spodbujanje nadarjenosti (CRSN) povezujemo znanja, izkušnje in ideje raziskovalcev in praktikov s področja nadarjenosti, izvajamo različne razvojno-raziskovalne, izobraževalne in svetovalne dejavnosti ter si s svojim delom prizadevamo za promocijo nadarjenosti v smislu spodbujanja kakovosti življenja nadarjenih ter v skladu z vizijo Strategije razvoja Slovenije.

 

Novice

Prvo vabilo na 3. strokovno-raziskovalno konferenco z mednarodno udeležbo

 

Vljudno vabljeni na 3. strokovno-raziskovalno konferenco z mednarodno udeležbo MENTORIRANJE NADARJENIH OTROK IN MLADOSTNIKOV: pristopi, izkušnje in problemi, ki bo 25. septembra 2019 na Pedagoški fakulteri Univerze v Ljubljani med 9.00 in 17.00 uro.

 

PDF Program srečanja.

 

PDF Informacije in prijava.

 

 

 

Uspešno zaključeno 4. srečanje Točk za nadarjene v organizaciji CRSN in mreže ETSN

Dr. Boštjan Kuzman, Nik Škrlec in Pi: ustvarjalno matematično popoldne na UL PEF (14. 3. 2019)

 

 

Prešernova nagrada 2018 za CRSN študentski raziskovalni projekt


Študentki Nika Bedek in Maruša Loboda sta za raziskovalni projekt, z naslovom Stališča študentov pedagoških smeri do nadarjenih učencev in izobraževanja nadarjenih prejeli Prešernovo nagrado Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Raziskovalni projekt sta študentki izvajali v okviru CRSN pod mentorstvom prof. dr. Mojce Juriševič. Iskrene čestitke!

 

 

5. študijsko popoldne CRSN

 

V torek, 18. decembra, med 14.00 in 17.00 uro je na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani potekalo strokovno srečanje "Osebnostni razvoj nadarjenih otrok in mladostnikov". PDF Predavanje prof. Worrella.

 

CRSN na Knjižnem sejmu 2018

ne spreglejte zanimivih predavanj in delavnic: www.knjiznisejem.si 

Zakaj in kako spodbujati nadarjenega otroka?

 

 

 

5. oktober – Svetovni dan učiteljev

Ob svetovnem dnevu učiteljev, ki ga obeležujemo 5. oktobra, se vam v Centru za raziskovanje in spodbujanje nadarjenosti (CRSN) želimo zahvaliti za čas, energijo in trud, ki ga vsakodnevno vnašate v izobraževanje in vzgojo mlajših generacij. V ta namen smo prevedli publikacijo ameriške zveze za psihologijo z naslovom Dvajset najpomembnejših psiholoških načel za poučevanje in učenje ustvarjalnih, talentiranih in nadarjenih učencev od vrtca do srednje šole. Publikacijo si lahko brezplačno prenesete na spodnji povezavi: https://www.apa.org/ed/schools/teaching-learning/creative-talented/default.aspx.

Mednarodno uveljavljena profesorica, dr. Joan Freeman, 

je bila v septembru gostja CRSN na UL PEF.  V okviru obiska je v petek, 21. 9. 2018 predstavila rezultate svoje 35-let trajajoče raziskave o razvoju in življenju nadarjenih, ki jo je objavila tudi v knjigi Gifted Lives: What happens when gifted children grow up. PDF Predavanje.

 

 

NOVO!!! Raziskovalni vodič po področju NADARJENI – za bolj uspešno in učinkovito iskanje literature s področja nadarjenosti in izobraževanja nadarjenih: http://vodici.pef.uni-lj.si/subjects/guide.php?subject=nadarjeni

Vodič je pripravila knjižnica Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani v sodelovanju s CRSN – želimo koristno in prijetno branje.    

 

 

Poletni utrinki

Izšlo

V zadnjem WCGTC biltenu World Gifted (2/2018) je med predstavitvami različnih nacionalnih kontekstov v letu 2018 na strani 12 tudi predstavitev najodmevnejših dogajanj na področju dela z nadarjenimi v Sloveniji: www.world-gifted.org/World-Gifted-Newsletter/wg-37%282%29.pdf

 

 

Ameriški Nacionalni center za raziskovanje izobraževanja nadarjenih iz univerze v Connecticutu (National Center for Research on Gifted Education, University of Connecticut, CT, USA) je objavil izjemno zanimivo strokovno poročilo o prepoznavanju in izobraževanju nadarjenih, ki jim angleščina ni materni jezik oz. o vseh, ki predstavljajo marginalizirane skupine (etična in rasna pripadnost, spol, SES, dvojna ali multipla izjemnost).

Vabljeni k branju in diskusiji: PDF zloženka in PDF poročilo.

Več o problematiki na: https://ncrge.uconn.edu/el-tips/

 

 

Izšel je prvi novičnik – ETSN novice / ETSN News: http://etsn.eu/talentweb-newsletter-issue-1/

Izšel je drugi novičnik – ETSN novice / ETSN News: http://etsn.eu/talentweb-newsletter-issue-2/

 

 

Pri založni dublinske univerze DCU je izšla monografija Providing for the Special Needs of Students with Gifts & Talents (Ur.: J. R. Cross, C. O'Reilly, and T. L. Cross), v kateri so svoja znanja in predloge o delu z nadarjenimi združili mednarodno uveljavljeni raziskovalci; poglavje o motiviranosti nadarjenih je prispevala dr. Mojca Juriševič

 

Pri založbi Routledge je izšla knjiga Teaching Gifted Learners in STEM Subjects, v kateri sta poglavje z naslovom Learning science through PROFILES: are there any benefits for gifted students in elementary school? prispevala slovenska raziskovalca izr. prof. dr. Mojca Juriševič in izr. prof. dr. Iztok Devetak.

Slovenska raziskovalca Norbert Jaušovec in Anja Pahor sta pri ugledni  založbi Elsevier izdala knjigo o inteligentnosti, v kateri predstavljata najnovejša spoznanja s področja človeških sposobnosti.

 

Povezava do bloga s komentarji o vsebini knjige. / Predavanja o tem, kako je mogoče spodbuditi inteligentnost.

 

 

Publikacije CRSN

 

Nadarjeni v zgodnjem otroštvu: Dejavnosti za otroke, stare od 3 do 6 let (Margaret Sutherland; prevod 2. izdaje; 2015). Naročilnica.

 

Strokovna monografija: Spodbudno učno okolje: Ideje za delo z nadarjenimi v osnovni šoli (2014, uredila Mojca Juriševič)

 

Naročite prek spletne prodaje http://www.pef.uni-lj.si/publikacije/

 

 

TOP 20 (APA, 2015). Dvajset najpomembnejših psiholoških načel za poučevanje in učenje od vrtca do srednje šole ( eng) ( PDF slo)

 

 

Napovednik dogodkov

 

 

- 25. 9. 2019: 3. strokovno-raziskovalna konferenca z mednarodno udeležbo Mentoriranje nadarjenih otrok in mladostnikov: pristopi, izkušnje in problemi, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani.

 

- 24. – 26. 9. 2019 - 25. slovenski festival znanosti – Slovenska znanstvena fundacija. PDF Vabilo.

 

- PRVA TEMATSKA ECHA KONFERENCA: "Creativity Research & Innovation in Gifted Education: Social, Individual, and Educational Perspective": 16. - 18. 10. 2019, Dubrovnik, Hrvaška (https://echathematic2019.info/)

CRSN European Talent Center Certificate

Spletna stran: https://www.world-gifted.org/

Nacionalna predstavnica: dr. Mojca Juriševič

 

»Šolo imam RAD: Raznovrstnost! Ambicioznost! Doslednost! – Vse troje od vrtca naprej…« (prof. dr. Igor Saksida, Uvodnik v Šolske razglede, 13. 10. 2017)

 

»Hodite po neznanih poteh, odkrivajte novo in pustite sled. Vedno gradite samo na znanju,« prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik (11. junij 2016 - ZOTKINI TALENTI)

Kontakt


dr. Mojca Juriševič, predstojnica


Tel.: 00 386 1 5892 331;

Fax.: 00 386 1 5892 233

E-naslov:  crsn@pef.uni-lj.si

 

English

NADARJENOST V UČNEM KONTEKSTU: PRIMERJAVE SLOVENIJE Z DRUGIMI DRŽAVAMI (izdelki študentov študijskega programa 2. stopnje Specialna in rehabilitacijska pedagogika pri izbirnem predmetu, 2016/17)

PDF Anglija; PDF Avstralija; PDF Hrvaška; PDF Irska; PDF Italija; PDF Madžarska; PDF Španija; PDF Kanada; PDF Poljska; PDF Danska; PDF Slovaška; PDF Nemčija; PDF Nizozemska

Oddaja DOBRA URA Z AKIJEM: Promoviranje nadarjenosti – oddaja o štrlečih (RTV Slovenija, 24. 1. 2014)

VIDEO: Rena F. Subotnik, Paula Olszewski-Kubilius in Frank C. Worrell o pomenu spodbujanja nadarjenosti v izobraževanju.  

www.pef.uni-lj.si uporablja piškotke. Več informacij Zapri