Novica

Objavljeno: 21. 05. 2019 ob 15:25    Starost: 282 dni

Založba UL Pedagoške fakultete obvešča o izidu dveh novih knjig

Svet, ki se sliši (ur. Bojan Dekleva in Juš Škraban)

Mušji Ples – Zdenko Huzjan

 

Knjigi lahko kupite preko spletne prodaje http://www.pef.uni-lj.si/publikacije/ ali z izpolnjeno naročilnico na e-naslov: zalozba@pef.uni-lj.si.

 

Več o knjigah v nadaljevanju.

 

SVET, KI SE SLIŠI

(Uredila: B. Dekleva, J. Škraban)

 


Svet, ki se sliši je knjiga o izkušnjah, ki jih naša družba večinoma razume kot halucinacije. V tej knjigi jim rečemo glasovi, videnja in druge nenavadne zaznave – saj so resnične za osebe, ki jih doživljajo, ne pa nujno tudi za druge ljudi v njihovi neposredni okolici. Knjiga se torej ukvarja z raziskovanjem glasov – od tod tudi njen naslov – in podpornega dela z ljudmi s to izkušnjo, ki ga razvija projekt Slišanje glasov Slovenija. Knjiga obsega 280 strani besedila in ilustracij, uredila sta jo Bojan Dekleva in Juš Škraban, posamezna njena poglavja je pripravilo sedem podpisanih in 14 anonimnih avtoric in avtorjev, oblikovala pa jo je Ana Baraga. Knjiga opisuje večletno uvajanje podporne dejavnosti (za ljudi, ki slišijo glasove), ki je za Sloveniji nova, v mnogih drugih evropskih državah pa ima že daljšo tradicijo. Monografijo izdajajo Pedagoška fakulteta v Ljubljani, društvo Kralji ulice in društvo Slišanje glasov Slovenija, založila pa jo je leta 2019 Pedagoška fakulteta v Ljubljani.

MUŠJI PLES

(Avtor: Zdenko Huzjan)


IZ SPREMNE BESEDE dr. Miklavža Komelja:

»Bila sva nekako neizrečena.« Knjiga Mušji ples je napisana v dvojini – kot skupno delo slikarja in njegovega dvojnika pisatelja. S pisanjem ne skušata izstopiti iz te neizrečenosti, ampak jo skušata od besede do besede vzdržati kot mejno stanje med obstajanjem in neobstajanjem, med življenjem in smrtjo.

Tudi ene prvih besed, ki se jih spominjam iz ust Zdenka Huzjana, izrečene v pogovoru v njegovem ateljeju pred skoraj tridesetimi leti, so se dotikale prav teh stanj, ki umetnika v vsem njegovem ustvarjanju že od začetka najbolj obsedajo; govoril mi je o drstenju rib – in o tem, kako so takrat ribe med življenjem in smrtjo … Roman Mušji ples berem, kot da mi umetnik skozenj govori naprej pripoved iz istega pogovora.

S to knjigo nas Zdenko Huzjan vpeljuje v esenco svojega doživljanja sveta, pa tudi v esenco svojega slikarstva. Ni boljšega besednega vstopa v Huzjanove slike, kot je Mušji ples. Obenem pa je knjiga pisana tudi kot avtorefleksija samega pisanja. V bistvu je to ves čas tudi knjiga o procesu ustvarjanja. Ki ga slikar in pesnik ne moreta razumeti drugače kot

ustvarjanje sveta.


www.pef.uni-lj.si uporablja piškotke. Več informacij Zapri