Novica

Objavljeno: 05. 12. 2017 ob 12:00    Starost: 2 leto

Galerija PEF: razstava ob Tednu Univerze: Anja Jerčič Jakob - Ilustracije in slike

GALERIJA UL PEF Vas vljudno vabi na ogled Razstave ob Tednu Univerze: Anja Jerčič JakobIlustracije in slike 

 

Otvoritev bo v sredo, 6. 12. 2017 ob 12.00. Razstava bo na ogled 6. 12. 2017 do 5. 1. 2018, od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro in v soboto med 8. in 14. uro.

 

Mnogoličnost in istorodnost

 

Razstavljena ciklusa del, ki sta nastajala pretežno v istem časovnem obdobju, sta iz dveh raznovrstnih, a istorodnih področij.

 

Prvo je slikarstvo, moja domača domena, ki se odvija počasi in kontinuirano od študija dalje. Drugo področje je knjižna ilustracija za otroke, s katero sem se spogledovala takorekoč od otroštva dalje. Obvezen del mojih študijskih in neštudijskih ekskurzij po tujini so bili od nekdaj obiski knjigarn. Tam sem se napajala ob kvalitetnih, likovno usmerjenih slikanicah, ki na knjižnih policah zavzemajo precej več prostora, kakor pri nas. A v času iskanja in formiranja lastne avtorske identitete sem knjižno ilustracijo razumela kot nedostopno in rezervirano za bolj izurjene risarje. Na koncu je bila predvsem eksistenčna nuja, da s soprogom pesnikom izpeljeva še kakšen umetniški projekt, tisto, kar je sprožilo realizacijo slikanice Morje.

 

Ilustracijo zdaj vidim kot nujni eksperimentalni pobeg iz svoje ustaljene prakse, v katerem si lahko privoščim ogromno svobode. Takšne ekspedicije v bolj deroče rokave, ko moraš v iskanju ravnotežja poprijeti še za kakšno drugo orodje, da uspešno prideš do konca, so mogoče za vsakega ustvarjalca dobrodošle. Lahko vodijo do mnogoličja. Zame je bistveno prepletanje pridobljenih izkušenj z dostojno izpeljavo vseh tistih priložnosti, pred katere me postavlja lastni ustvarjalni nemir.

 

 


www.pef.uni-lj.si uporablja piškotke. Več informacij Zapri