Novica

Objavljeno: 06. 12. 2019 ob 10:51    Starost: 221 dni

Knjižni novosti Založbe UL Pedagoške fakultete

Obveščamo o dveh knjižnih novostih Založbe UL Pedagoške fakultete.

 

Knjigi lahko kupite v knjižnici fakultete ali preko spletne prodaje na http://www.pef.uni-lj.si/publikacije/.

 

Umetnostno ustvarjanje kot terapija

Urednica: Breda Kroflič

 

Gre za delo skupine avtorjev, ekspertov na področju različnih vej umetnostne terapije z zaključnim tekstom, ki povzema sedanje stanje in razmere na tem področju pri nas. Avtorji v prispevkih poudarjajo, da izražanje s pomočjo umetnosti osebam z duševno motnjo predstavlja način komunikacije, soočanje s težavami, izražanje notranjih doživljanj, občutij, strahov idr. ter raziskovanje podzavestnih vsebin v sprejemajočem in varnem okolju. Prav zato ima umetnostna terapija pomembno vlogo v timski obravnavi in je učinkovita tako v preventivnih, suportivnih in terapevtskih programih na področju duševnega zdravja.  Knjiga se zaključuje s pozivom, da se pomoč z umetnostjo vključi v programe, ki jih opredeljuje Nacionalni program duševnega zdravja 2018-2028. Dobrodošla bo študentom pomoči z umetnostjo iz različnih smeri umetnostne terapije ter iz sorodnih poklicev pomoči, umetnostnim terapevtom, psihoterapevtom, psihiatrom, psihologom in drugim strokovnjakom, ki delujejo na področju duševnega zdravja. Hkrati delo nudi vpogled v to področje tudi laični javnosti.

 

 

GRAFIKA: visoki tisk, ploski tisk

Avtor: Boris Jesih

(2. natis)

 

Učbenik pred nami je nastajal postopoma. Sprva je bil zamišljen kot učno gradivo, skozi leta pa se je bogatil z vsebino na osnovi izkušenj, ki jih je nudilo delo s študenti med več kot desetletnim obdobjem. Z začetkom univerzitetnega študija so se glede na prejšnji dvoletni in dvopredmetni študij bistveno spremenili tudi študijski programi.

 

Učbenik temelji in obsega področja grafike, v kontekstu zgodovinskega razvoja in pregleda grafičnih tehnik, v alternativah praktičnih ali teoretičnih vsebin. Mnoge od obravnavanih tehnik so primerne le za delo v osnovnošolski likovni vzgoji, v umetniški grafiki pa se običajno ne uporabljajo, zato je pomanjkanje strokovne literature razumljivo. V učbeniku so prisotne tudi tiste tehnike, ki so v umetniški grafiki pogoste, vendar so zaradi zapletenih tehničnih in kemičnih postopkov za praktično uporabo prezapletene. Za razumevanje celotnega področja grafičnega ustvarjanja pa so vsekakor potrebne.

 

Spoznavanje grafike in grafičnih tehnik lahko prinese ob primernih metodah dela pedagogom pedagoško, učencem pa ustvarjalno veselje in zadovoljstvo


www.pef.uni-lj.si uporablja piškotke. Več informacij Zapri