Novica

Objavljeno: 21. 06. 2022 ob 13:59    Starost: 13 dni

Razstava študentk drugega letnika Oddelka za likovno pedagogiko

Vabimo vas v Galerijo Mitnica, Snežniška ulica 5, Ljubljana

Četrtek, 22. 6. 2022 ob 17.00

 

VOŠČENKE IZ PIGMENTA SITARJEVEC

 

Razstavljajo študentke drugega letnika Oddelka za likovno pedagogiko UL PEF:

Mojca Berkopec, Santana Bojić, Petra Drev, Špela Gabrovec, Heidi Janež, Andreja Koder, Liu Kontrec, Maša Križ, Nina Kržmanc, Pia Križnar, Katarina Markič, Laura Milar, Vanja Nedimović, Ana Svetičič, Neža Šega, Eva Trampuš, Nika Vadnjal

 

Razstava je del projekta Pigment Sitarjevec v slikarski tehnologiji in praksi Oddelka za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani.

 

Vodja projekta: doc. mag. Anja Jerčič Jakob

 

Sodelujoča članica Univerze v Ljubljani: Naravoslovnotehnična fakulteta

 

Druge sodelujoče institucije: Zavod za gradbeništvo Slovenije, dr. Mateja Golež

 

Izvedbo razstave in projekta so omogočili:

Svet za umetnost Univerze v Ljubljani, Univerza v Ljubljani Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani Naravoslovno tehniška fakulteta, Zavod za gradbeništvo Slovenije

 

Pigment sitarjevec se nahaja v obliki odvečnega rudniškega blata v rudniku Sitarjevec v Litiji. Zaradi izjemne barvitosti in barvne podobnosti z okri, ki se v slikarstvu uporabljajo že od prazgodovine dalje, raziskujemo njegovo uporabnost v slikarstvu in jo preizkušamo na likovno-tehnološkem in likovno-praktičnem nivoju. Na podlagi najnovejših znanstvenih spoznanj o pigmentu sitarjevec in slikarske tehnologije smo uspešno izpeljali izdelavo voščenk.


Razstavljena risarska dela so ustvarjena z voščenkami iz naravnega in žganega pigmenta sitarjevec, Ustvarile so jih študentke drugega letnika Oddelka za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Pri predmetu Risanje je v drugem letniku študij usmerjen predvsem v seznanjanje in razumevanje logične strukture metode risarskega procesa po modelu: od opazovanja, preko skice do prostorsko in kompozicijsko celovitega dela. Na podlagi usvojenega znanja so izbrana dela usmerjena predvsem v individualno raziskovanje in eksperimentalno delo in ustvarjena ob raziskovanju izraznih potencialov potezanja in barvitosti voščenk.


www.pef.uni-lj.si uporablja piškotke. Več informacij Zapri