Novica

Objavljeno: 10. 09. 2021 ob 07:40    Starost: 17 dni

Vabilo - Tedenski pomenki o raznojezičnosti

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi,
 
v mesecu septembru bomo v sklopu projekta Jeziki štejejo začeli z izvajanjem t.i. Tedenskih pomenkov o raznojezičnosti (ang. Weekly discussions on pluri-/multilingualism), tj. tedenskih okroglih miz oz. kratkih posvetov na določene teme raznojezičnega izobraževanja. 

 

Odvijali se bodo vsak torek v tednu, od 18.00 do približno 19.30, potekali pa bodo prek spletne platforme ZOOM. Pri izvajanju tedenskih pomenkov nam bodo pomagali najodličnejši predavatelji in predavateljice, tako iz Slovenije kot tudi iz drugih delov sveta, s katerimi bomo nato v okviru pomenkov skupaj razpravljali o raznovrstnih temah s področja več/raznojezičnosti.

 

Z veseljem vas vabim na prvo, otvoritveno srečanje v okviru pomenkov, ki bo potekalo v torek, 14. 9. 2021, ob 18.00. Prvo srečanje bo izvedla naša projektna sodelavka Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, prof. dr. Lucija Čok, ki nam bo spregovorila o temi z naslovom Slovenska jezikovna politika – demokratična, odprta za večjezičnost, spoštljiva do medkulturnosti? 

 

V nadaljevanju bomo med drugim gostili dr. Pieta van Avermaet-a iz Univerze v Gentu, Steinarja Nybøle-ja, direktorja Norveškega nacionalnega centra za angleščino in druge jezike v izobraževanju, prof. dr. Ellen Bialystok iz Univerze York v Torontu, prof. dr. Aljo Lipavic Oštir iz Univerze v Mariboru in UCM Trnava, Slovaška, dr. Tino Čok iz Univerze na Primorskem, mag. Katarino Tibaut iz Gradca, ki spremlja mladoletne begunce brez spremstva, dr. Merel Keijzer iz Univerze v Groningenu, Nizozemska, dr. Najo Ferjan Ramirez iz Inštituta za učenje in možganske znanosti Univerze Washington v Seattlu, prof. dr. Judit Kormos iz Univerze v Lancastru, Velika Britanija, prof. dr. Arlene Holmes-Henderson iz Univerze v Oxfordu, Velika Britanija, prof. dr. Tereso Ting iz Univerze v Kalabriji, Italija itn.

 

Tedenski pomenki bodo potekali v 2 delih. Prvi del, ki bo trajal 45-60 minut, bo namenjen predstavitvi določene teme predavateljice oz. predavatelja, drugi del, ki bo trajal 20-30 minut, pa bo namenjen vprašanjem gledalk in gledalcev oziroma diskusiji na temo predavanja. Jeziki predavanja bosta slovenščina in angleščina, prisotni pa bodo tudi drugi jeziki. Simultanega prevajanja nam zaenkrat ni uspelo zagotoviti, vendar ker so predavatelji v večini najmanj dvojezični, nekateri govorijo tudi tri in več jezikov, se bo mogoče v debato vključiti tudi z znanjem drugih neslovenskih oz. neangleških jezikov.

 

Menim, da bi bili pogovori z domačimi in tujimi strokovnjaki o večjezičnosti primerni tudi za študente in dijake, zato vas prosim, da delite to novico med zaposlenimi kot tudi med študenti in študentkami. Napovedi za Tedenske pomenke bomo objavljali na spletnem portalu projekta Jeziki štejejo https://www.jeziki-stejejo.si/, na Facebook-u https://www.facebook.com/jeziki.stejejo.9, Twitter-ju https://twitter.com/JESTslo, v SIO skupnosti Jeziki v izobraževanju https://skupnost.sio.si/course/view.php?id=8733 in še kje.

 

Povezava na ZOOM-u za pomenke bo ista vsak teden. Posredujem jo spodaj:

https://uni-lj-si.zoom.us/j/99895328463

Meeting ID: 998 9532 8463

 

Lep pozdrav in nasvidenje na pomenkih!

 

Prof. dr. Karmen Pižorn

Vodja in koordinator projekta JeŠT


www.pef.uni-lj.si uporablja piškotke. Več informacij Zapri