Novica

Objavljeno: 17. 05. 2021 ob 10:43    Starost: 134 dni

Znanstveno popoldne UL PEF: doc. dr. Gregor Bavdek - Študij Elektronskih Transportnih LAstnosti Nanostruktur v 2D (ŠETLAND)

Vabilo na Znanstveno popoldne Univerze v Ljubljani Pedagoške fakultete v študijskem letu 2020/21,
ki bo v Zoom predavalnici, 26. maja 2021, ob 16.15 uri, na povezavi
https://uni-lj-si.zoom.us/j/99772083540?pwd=ZEk0SlZPQ2w1d3JkdktjMlBUM0lFQT09.

 

Na tokratnem srečanju v okviru Znanstvenih popoldnevov Univerze v Ljubljani Pedagoške fakultete bo rezultate raziskave predstavil doc. dr. Gregor Bavdek v predavanju z naslovom Študij Elektronskih Transportnih LAstnosti Nanostruktur v 2D (ŠETLAND).

 

Raziskava je bila prek internega razpisa finančno podprta s sredstvi fakultete. Predstavitev bo vključno z razpravo trajala približno eno uro.

 

Vljudno vabljeni

 

Predsednica komisije
prof. dr. Mojca Čepič

 

--


Študij Elektronskih Transportnih LAstnosti Nanostruktur v 2D (ŠETLAND)
predstavitev internega projekta UL PEF 2019-2021

Gregor Bavdek

 

Pri iskanju novih materialov za izdelavo naprednih elektronskih in katalitskih elementov je ključnega pomena določitev lastnosti materiala ob stiku s prevodnikom ali s polprevodnikom, saj se stične meje pojavijo v slehernem elementu. Njegova učinkovitost in lastnosti so odvisne prav od urejenosti molekul in vrste sklopitve na stični meji.


V predavanju bom predstavil eno izmed sodobnih eksperimentalnih tehnik – fino strukturo absorpcije rentgenskih žarkov v bližini atomskih robov, NEXAFS – ki jo dandanes na široko uporabljamo pri karakterizaciji nezasedenih elektronskih stanj v bližini Fermijevega nivoja, kemijske okolice elementov v homogenih ali heterogenih tankih plasteh in urejenosti molekul v tankih filmih. Najprej bom predstavil teoretična izhodišča eksperimentalne tehnike, nato pa bom prikazal njeno uporabo na konkretnem fizikalnem sistemu – tankem filmu molekul PTCDA na površini Ge(001). Poleg energijske razporeditve nezasedenih molekulskih elektronskih stanj v okolici Fermijevega nivoja z omenjeno tehniko uspešno določimo tudi orientacija molekul PTCDA glede na površino substrata.


www.pef.uni-lj.si uporablja piškotke. Več informacij Zapri