Pretekle aktivnosti in dogodki Centra KemikUm

Leto 2019

 • Razstava: Elementi vsepovsod okoli nas (18.7. - 19.8.2019; Krakovski nasip ob Ljubljanici in 11.11. - 20.11.2019; Državni zbor Republike Slovenije)

Kot poklon mednarodnemu letu periodnega sistema elementov 2019 smo v Centru KemikUm skupaj s Kemijskim inštitutom, Uradom za Unesco, UL Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo, Slovenskim kemijskim društvom ter Hišo eksperimentov sodelovali pri pripravi razstave z naslovom 'Elementi vsepovsod okoli nas', ki je bila od 18. julija do 19. avgusta 2019 na ogled na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici in od 11. do 20. novembra 2019 v predverju velike dvorane Državnega zbora Republike Slovenije. Obiskovalci razstave, so se lahko seznanili z izbranimi kemijskimi elementi ter z ustanovami, ki so sodelovale pri pripravi razstave.

 • Dogodek: Kemija je eksperimentiranje! (5.6.2019)

V sredo, 5. junija 2019, je v kemijskem laboratoriju in predavalnici na UL PEF v okviru Centra KemikUm UL PEF potekal dogodek za naslovom "Kemija je eksperimentiranje!". Dogodka se je udeležilo 50 učenk in učencev 9. razreda iz treh različnih osnovnih šol, ki so ob pomoči študentov tretjega letnika dvopredmetnega študija kemije z vezavami, izvajali samostojno eksperimentalno delo z zanimivimi poskusi vezanimi na področje organske kemije. Dogodek je nastal v sklopu predmeta Eksperimentalno delo II. Nadarjeni devetošolci in devetošolke pa tudi njihovi učitelji mentorji so bili nad eksperimenti in samim dogodkom navdušeni in trdno prepričani, da se na našo fakulteto še vrnejo.

 • Dogodek: zaključek natečaja "Periodni sistem elementov - včeraj, danes, jutri" (26. 4. 2019)

V petek, 26. aprila 2019, je na Univerzi v Ljubljani, Pedagoški fakulteti, potekal PDF  zaključni dogodek natečaja PDF  "Periodni sistem elementov - včeraj, danes, jutri", ki smo ga ob mednarodnem letu periodnega sistema v Centru KemikUm razpisali skupaj s Kemijskim inštitutom. Sodelujoči v natečaju so bili na zaključnem dogodku povabljeni k predstavitvi svojih izdelkov, ob prijetnem druženju pa je potekala tudi razglasitev najboljših izdelkov natečaja. Izdelki učencev/-k so bili razstavljeni tudi v okviru PDF  Tedna Kemijskega inštituta.

Opis natečaja in zaključnega dogodka smo predstavili tudi v prispevku Natečaj za šolarje "Periodni sistem elementov - včeraj, danes, jutri", ki je izšel v okviru publikacije Slovenskega kemijskega društva z naslovom  Periodni sistem elementov praznuje 150 let.

V povezavi z obeležitvijo mednarodnega leta periodnega sistema elementov 2019 smo oblikovali KemikUm PDF  koledar 2019 in PDF  periodni sistem elementov.

 • Predavanje: čebelarja Franc Bobnar in Alojzij Miklič (1.4.2019)

Prvega aprila 2019, smo v Centru KemikUm UL PEF pri laboratorijskih vajah predmeta Temelji naravoslovja, na 2. stopnji študija, ki je namenjen študentom, bodočim učiteljem različnih predmetov, obravnavali učne vsebine povezane z medom in čebelarstvom v Sloveniji.

Na prvi del laboratorijskih vaj smo v goste povabili dva čebelarja, Franca Bobnarja in Alojzija Mikliča, oba člana čebelarskega društva Stična, Občina Ivančna Gorica. Franc in Alojzij sta študentom različnih študijskih smeri na zanimiv in inovativen način s številnimi učnimi pripomočki razložila čebelarsko dejavnost v Sloveniji. Predstavila sta delo čebelarja skozi vse leto in pri tem izpostavljala posebnosti, značilne za posamezen letni čas. Razložila sta proizvodnjo medu pri čebelah, medenje medonosnih rastlin in potek »čebeljega dneva«. Opomnila sta na številne že obstoječe medene izdelke in posamezne s strani sestave in njihove uporabne vrednosti tudi natančneje predstavila. Po predstavitvi je sledila zanimiva diskusija.

Obema gostoma se lepo zahvaljujemo za njuno predstavitev in obisk na fakulteti ter se veselimo nadaljnjega sodelovanja.

 • Predstavitev: oddaja Dobro jutro (15.3.2019)

Svoje aktivnosti v povezavi z mednarodnim letom periodnega sistema 2019 smo 15. marca 2019 predstavili v oddaji Dobro jutro. Vabljeni k ogledu posnetka na  povezavi.

 • Dogodek: Kemija rešuje zločin (18. 1. 2019)

Na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, v kemijskem laboratoriju na Vegovi 4, je že drugo leto zapored potekal dogodek z naslovom »Kemija rešuje zločin«. Dogodek so pod mentorstvom asistenta Mihe Slapničarja in nosilcem predmeta izr. prof. dr. Iztoka Devetaka pripravili/-e študentje/-ke 3. letnika dvopredmetni učitelj, smer kemija z vezavami, v okviru izbirnega predmeta Naravoslovje v forenziki in športu.

48  učencev in učenk 8. in 9. razredov je na petih postajah zbiralo dokazno gradivo (vzorec vlaken, krvi, prstne odtise, prst in grozilno pismo), ki so ga v laboratoriju analizirali. Tekom zbiranja dokaznega gradiva in potekom forenzičnih analiz so učenci in učenke izpolnjevali forenzične izjave, da so lahko na koncu potrdili storilca kaznivega dejanja.

Tudi letošnji dogodek se je zdel učencem in učiteljem zelo zanimiv in poučen, študentje pa so dogodek videli predvsem kot edinstveno izkušnjo. Nekaj trenutkov dela navdušenih učencev smo zabeležili v PDF slikah.

 

 • Delavnice: KemikUm raziskuje (11.12., 18.12.2018 in 15.1.2019)

V decembru 2018 in januarju 2019 so potekale tri delavnice z naslovi KemikUm raziskuje nanotehnologijo za čiščenje vode, KemikUm raziskuje različne farmacevtske oblike zdravilnih učinkovin in KemikUm raziskuje kovine v telefonih. Delavnic se je udeležilo 75 osnovnošolcev, pri čemer so učenci so ob uporabi vodenega eksperimentalno-raziskovalnega dela in dela z besedili raziskovali izbrane kemijske vsebine v povezavi z njihovim življenjem. Delavnice so v sklopu študija pripravili in vodili bodoči učitelji kemije, študentje 4. letnika.

 

 • Delavnica: Bralne mišice - predstavitev knjige Znanost v 30 sekundah (12.1.2019)

V soboto, 12.1.2019, je v Galeriji Družina v okviru Bralnih mišic potekala predstavitev knjige Znanost v 30 sekundah (M. Goldsmith, 2015). Pri tem je Center KemikUm UL PEF poskušal najmlajše preko zanimivih eksperimentov navdušiti za raziskovanje in jim približati delo znanstvenikov.

 

 • Predavanje: prof. dr. Lučke Kajfež Bogataj (9.1.2019)

V sredo, 9. januarja 2019, smo na Pedagoški fakulteti v okviru Centra KemikUm in predmeta Prebivalstvo in okolje, katerega nosilec je izr. prof. dr. Iztok Devetak, gostili prof. dr. Lučko Kajfež Bogataj. Dr. Kajfež Bogataj je priznana klimatologinja, ki v Sloveniji velja za eno izmed pionirk pri raziskovanju vpliva podnebnih sprememb. Leta 2008 ji je takratni predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk, podelil red za zasluge za »odmevno znanstveno delo na področju podnebnih sprememb ter njeno predanost varovanju okolja«. Leta 2007 je skupaj z znanstvenikom Albertom A. Algorom postala dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Gostja je študentom in zaposlenim UL PEF v dvournem predavanju predstavila trende na področju podnebnih sprememb in njihov vpliv na naše vsakdanje življenje. Zelo zanimivo predavanje je vključevalo veliko aktualnih primerov strah vzbujajočih podatkov in naravnih katastrof, s katerimi se prebivalci Zemlje že srečujemo pa tudi tistih, ki nas v prihodnosti še čakajo. Predavateljica je poudarjala, da število prebivalstva in njihovo potrošništvo v zadnjem stoletju eksponentno narašča, planet Zemlja pa ostaja enak, kot pred 2 milijardama let. Izpostavila je nekaj zanimivih informacij kot so npr., da vsako uro: (1) na svetu izumrejo 3 živalske vrste, (2) na svetu zavržemo 20.000 mobilnih telefonov, 45 milijonov plastičnih vrečk, 25 milijonov plastenk ipd. Pomembno je, da smo o vsem tem obveščeni in ozaveščeni, saj lahko le na ta način prispevamo k boljšemu jutri.

 

 

Leto 2018

 • Delavnica: KemikUm raziskuje energijske vire (13.12.2018)
 • Delavnice: 24. slovenski znanstveni festival z mednarodno udeležbo "Narava, človek in eksperimenti"(27.9.2018)
 • Delavnice: KemikUm-ove delavnice (maj 2018)

Podpora Roche Slovenia je v mesecu maju 2018 omogočila izvedbo petih KemikUm-ovih delavnic iz vsebinskega sklopa KemikUm forenzik. Delavnic se je udeležilo 92 učencev in dijakov iz različnih koncev Slovenije. Utrinke iz nekaterih delavnic si lahko ogledate tukaj:

PDF KemikUm forenzik preučuje delovanje elektroforetske komore,

PDF KemikUm forenzik preučuje reakcije kovin z razredčenimi kislinami,

PDF KemikUm forenzik preučuje zastrupitve z alkoholno pijačo.

 • Seminar za učitelje naravoslovnih predmetov: Od šolskih eksperimentov do eksperimentov na festivalih in odrih (10.3. in 12.5.2018)

V okviru Science on Stage in v sodelovanju s  Slovensko znanstveno fundacijo je Center KemikUm v dveh terminih - PDF 10. marca in PDF 12. maja 2018 izvedel seminar za učitelje naravoslovnih predmetov »Od šolskih eksperimentov do eksperimentov na festivalih in odru« (PDF program).

 

 

 • Delavnice: KemikUm raziskuje (maj, junij in julij 2018)

V aprilu, maju in juniju 2018 je potekalo šest delavnic, ki se jih je udeležilo 95 osnovnošolcev. Učenci so ob uporabi vodenega eksperimentalno-raziskovalnega dela podprtega z IKT raziskovali izbrane kemijske vsebine v povezavi z življenjem. Delavnice so v sklopu študija pripravili in vodili bodoči učitelji kemije.

 • Dogodek: Praznovanje prvega rojstnega dne Centra KemikUm in podpis dogovora o sodelovanju med Centrom KemikUm UL PEF in ustanovo Slovensko znanstveno fundacijo (25.4.2018)

v sredo, 25. aprila 2018, je Center KemkUm praznoval svoj prvi rojstni dan. V okviru praznovanja so bile predstavljene dejavnosti Centra KemikUm v prvemu letu ustanovitve, premierno je bil predstavljen film »Kemija rešuje zločin«, ki je bil izdelan v okviru dogodka »Kemija rešuje zločin«, razglašeni so bili rezultati prvega natečaja Centra KemikUm. Na dogodku je bil tudi podpisan dogovor o sodelovanju med Centrom KemikUm UL PEF in ustanovo  Slovensko znanstveno fundacijo.

 • Natečaj: Pomen znanja kemije za naš vsakdan (marec in april 2018)

Ob praznovanju prve obletnice ustanovitve je Centrer KemikUm objavil natečaj za učence in dijake osnovnih ter srednjih šol z naslovom "PDF Pomen znanja kemije za naš vsakdan".

 

Nagrajeni so bili trije najboljši izdelki natečaja:

   - izdelek Kemija v našem vsakdanu avtoric Hane Apovnik in Lare Matos (7. razred, OŠ Sostro, mentorica: Simona Hribar Kojc);

  - izdelek Zakaj ljudje potrebujemo znanje kemije? avtorice Mance Kavčnik (8. razred, OŠ Vižmarje Brod, mentorica: Petra Škofic Valjavec);

  - in izdelek Zemeljsko-alkalijske kovine avtoric Katje Pezdirec, Simone Konda in Tine Težak (9. razred, OŠ Metlika, mentorica: dr. Ana Logar).

 

 • Dogodek: Kemija rešuje zločin (19.1.2018)
 • Dogodek: Kemija je eksperimentiranje! (18.1.2018)

Leto 2017

 • Interni projekt UL PEF: Razvoj in evalvacija modela za povezovanje »šol-univerze-industrije« s področja integracije trajnostnega razvoja v pouk kemije

V okviru projekta Razvoj in evalvacija modela za povezovanje »šol-univerze-industrije« s področja integracije trajnostnega razvoja v pouk kemije (interni razpis za financiranje stroškov raziskovalnih in umetniških projektov v študijskem letu 2016/17 Univerze v Ljubljani Pedagoške fakultete) je bilo naše dosedanje delo nadgrajeno z razvojem modela sodelovanja med univerzo-šolami-podjetji v partnerstvu z Univerzo v Helsinkih (Unit of Chemistry Teacher Education,  ChemistryLab Gadolin), ki imajo pri tem že 15-letno tradicijo. Zaradi odličnih odzivov vseh udeleženih želimo tudi v prihodnje razvijati dejavnosti na področju integracije trajnostnega razvoja v pouk kemije v sodelovanju z zainteresiranimi slovenskimi podjetji.

 • Dogodek: Kemija je eksperimentiranje! (31.5.2017)
 • Dogodek: Kemija z mislijo na jutri (18.4. in 20.4.2017)

Spletna stran dogodka ( povezava).

Začetki Centra KemikUm

Ob sodelovanju današnjih sodelavcev Centra KemikUm že vrsto let potekajo različne organizirane dejavnosti s področja kemije in naravoslovja za učence, dijake oz. učitelje, kot npr. izobraževanja in seminarji za učitelje, dogodki Kemija je eksperimentiranje! (od l. 2011 naprej), Kemija v življenju (l. 2012), Kemija z mislijo na jutri (2017), Kemija rešuje zločin (l.2018) ipd. Zaradi velikega interesa za tovrstne dejavnosti s strani različnih deležnikov so spomladi leta 2017 stekle aktivnosti za ustanovitev Centra KemikUm -razvojno-inovacijskega učnega laboratorija na Univerzi v Ljubljani Pedagoški fakulteti. Ustanovitev Centra KemikUm je bila odobrena na 6. redni seji Senata Univerze v Ljubljani Pedagoške fakultete v študijskem letu 2016/2017, 23. marca 2017, Sklep 4 in 5, kjer je bila za prvo predstojnico izvoljena dr. V. Ferk Savec (obdobje 2017 - 2021).

 

Center KemikUm - praznuje svoj rojstni dan na Unescov Dan Zemlje - 22. aprila 2017.