prof. Zdenko Huzjan, akad. slikar

prof. Zdenko Huzjan
Profesor za predmet Risanje in Slikanje / Professor of Art
Oddelek za likovno pedagogiko / Department for Fine Arts Education

Kabinet/ Room 253
Telefon /Telephone: (00386) 041 882 727
E-naslov / e-mail: zdenko.huzjan (at) pef.uni-lj.si

 

 Osebna bibliografija

 

prof. Zdenko Huzjan, akad. slikar je bil leta 1997 imenovan v naziv rednega profesorja. Akademijo lepih umetnosti je končal leta 1972 v Ljubljani. Na Akademiji so mu dodelili študentsko Prešernovo nagrado za slikarstvo. Magistrski študij je nadaljeval na področju Slikarstva in ga zaključil leta 1974.

Prepoznaven je kot pedagog, slikar, grafik in kot pesnik. Za seboj ima več kot 120 samostojnih razstav v razstaviščih nacionalnega pomena in v tujini. Njegova dela so bila nagrajena,- Nagrada Prešernovega sklada, Jakopičeva nagrada, Župančičeva nagrada in druga priznanja. Njegova dela so v vseh pomembnejših nacionalnih zbirkah doma in tudi v tujini. Za seboj ima več preglednih razstav- Moderna galerija, Umetnostni paviljon Slovenj Gradec, Mednarodni likovni grafični center Ljubljana, Umetnostna galerija Maribor in Galerija Murska Sobota.

Na voljo sta tudi dve njegovi monografiji - dr Nadja Zgonik- 2001 in mag. Robert Inhof. -2010.

prof. Z. Huzjan je izdal šest pesniških zbirk; del pesmi je bilo prevedenih v madžarski, italijanski in češki jezik.

prof. Huzjan se bo upokojil s prvim oktobrom, 2016.

 

 

Raziskovalna področja / Research areas:

 

prof. Huzjan v svojem delu in s svojimi študenti raziskuje v slikovnem polju izrazne možnosti človekove pojavnosti. S pomanjkanjem narativnih in deskriptivnih detajlov in izolacijo lika, doseže, da je pri njem figuralno slikarstvo vprašanje in tema, ki se raziskuje sočasno z vlogo subjekta v moderni postindustrijski družbi (še vednopostmoderni družbi).Gre za odnos med subjektom, procesom dela v mediju in družbeno medijsko prezenco.
prof. Huzjan predava, vodi in korigira ontologijo Modernizma in subjektivno izbrani prostor likovnih - risarskih in slikarskih vsebin.

Knowledg and Understanding:
student is familiar with stylistic tendencies a knows iconographi of historically past paintings and drawings, - knows principals of the space understands visual theory basic, -understand the sequenc of formation of the highly personal, as a symbolic value and as a psychological effect, understands artistic construction in the socio-historical context.
 

Predmeti na 1. stopnji / Courses (First Cycle):

  • Slikanje / Painting 7
  • Drawing / Risanje 7
  • Slikanje / Painting 8
  • Drawing / Risanje 8
  • Slikanje / Painting 5
  • Slikanje / Painting 6

  Predmeti na 2. stopnji / Courses (Second Cycle):

  • Risanje, Prostor sodobne risbe / Contemporary Drawing

  Projekti / Projects:

   • Celoletne študijske in zaključna razstava v Galeriji PeF / Study exhibitions and Finale Year exhibitions in PeF galery

    

    

   www.pef.uni-lj.si uporablja piškotke. Več informacij Zapri