Dr. Franc Močnik

Dr. Franc Močnik (1814-1892) se je rodil v Cerknem (pr' Paulietu, dandanes pr' Jamšeku). Njegovi številni matematični učbeniki za osnovno šolo so znani po celem svetu. V delu je tudi Nekaj besednih posebnosti v Močnikovih knjigah.

Napis VIRTUTE ET OPERA pod grbom pomeni: Z VRLINO IN DELOM.


Kliknite TUKAJ, da bi izvedeli kaj več o življenju in delu F. Močnika. Poskusite rešiti tudi preprost KVIZ.

Rojstna hiša dr. F. Močnika. Za povečavo kliknite na sliko.

Leopold Karl Schulz von Strassnitzki je med letoma 1827 in 1834 predaval matematiko na ljubljanskem liceju in Močnika navdušil za študij matematike.

Močnik je v Gorici srečal samega Augustina-Louisa Cauchyja, velikega francoskega matematika.

Priimek Močnik najbrž nima nobene zveze z nekoč priljubljeno jedjo močnik (ajdov močnik, pšenični močnik, ovseni močnik, koruzni močnik), po nemško Mehlmus. Beseda močnik za jed se je očitno razvila iz besede moka. Priimek Močnik je nastal iz besede moča, kar pomeni mokrota. Močile so tudi v Zakrižu. Nekateri pa ga povezujejo z besedo močen, močan, iz katere naj bi izhajala beseda močnik, ki naj bi njega dni označevala javno službo, neko vrsto državnega uradnika, nekakšnega župana, ki je skrbel za eno ali več vasi. To je bil po latinsko potentes, po nemško Potentat ali Schultheiß. Močnik naj bi torej imel neko moč, oblast nad ljudmi.

[ Osebna stran | Cerkljanska inačica | Angleška inačica ]