2019Delavnica: Pisalni maraton (Writing Marathon)
11. 2. - 15. 2. 2019, Pedagoška fakulteta UL

En teden : pet dni : 42,19 ur

Naredite korak naprej pri pisanju vašega dela! V okviru sodelovanja med Skupnim interdisciplinarnim študijskim programom druge stopnje Kognitivna znanost in Centrom za poučevanje in učenje Univerze na Dunaju organiziramo pisalni maraton, ki bo potekal od 11. 2. do 15. 2. 2019 na Pedagoški fakulteti UL.

Izkušnje kažejo, da je pogosto težko začeti s pisanjem diplomskega, magistrskega ali doktorskega dela, ali pa po prvem zamahu zmanjka osredotočenosti, morda naletimo na težave, ki jih ne znamo preseči. Kolegi z dunajske univerze so razvili inovativen pristop - Pisalni maraton, kjer se en teden pod vodstvom in ob pomoči za to usposobljenih "pisalnih trenerjev" študentke in študenti posvečajo pisanju. Pišete lahko v slovenščini ali katerem drugem jeziku, svetovanje pa bo potekalo v angleščini, nemščini, italijanščini ali hrvaščini.

Pisalni trenerji: Klara Dreo, Frano Rismondo, Brigitte Römmer-Nossek, Erika Unterpertinger

Ciljna skupina: študentke in študenti vseh treh stopenj (redni, izredni in pavzerji)
Trajanje: 1 teden, dnevno od 9h do 17.30 (petek 17.19)
Datum: 11. 2 - 15. 2. 2019
Lokacija: Pedagoška fakulteta UL, predavalnici 132 in 134

Registracija: preko e-pošte

Prijave sprejemamo do 7. 2. 2019 oziroma do zapolnitve mest.

Prijavijo se lahko študentje vseh treh stopenj, ki že imajo temo svoje diplomske, magistrske ali doktorske naloge (ali doktorskega seminarja), in so že opravili začetno raziskovalno branje na izbranem področju. Sodelujete lahko le, če ste pripravljeni in zmožni sodelovati na celotnem maratonu (od ponedeljka do petka, od 9h do 17.30).

Prijavo pošljite na email: olga.markic@guest.arnes.si.

V prijavo napišite:
- ime in priimek
- vpisno številko
- študijsko smer in stopnjo študija
- mentorja naloge
- temo naloge

Udeležba na pisalnem maratonu je brezplačna.

Vljudno vabljeni!
2018Razpis za vpis v skupni interdisciplinarni študijski program druge stopnje Kognitivna znanost za št. l. 2018/2019Informativni dnevi
Vabljeni na informativni dan magistrskega programa Kognitivna znanost. V uvodu bo na kratko predstavljena kognitivno znanost – raziskovanje duševnosti, ki združuje nevroznanost, psihologijo, jezikoslovje, filozofijo in umetno inteligenco. Glavni del predstavitve pa bo namenjen skupnemu interdisciplinarnemu programu druge stopnje Kognitivna znanost, ki se izvaja v okviru Medicinske fakultete, Filozofske fakultete, Fakultete za računalništvo in informatiko in Pedagoške fakultete in je del mednarodnega programa MEi:CogSci, ki poteka na štirih evropskih univerzah.

Predavatelji in študenti kognitivne znanosti vam bodo na voljo za vprašanja povezana s študijem in področjem kognitivne znanosti.

Informativni dan bo v sredo, 6. 6. 2018 ob 16:30 v veliki predavalnici na Vegovi 4 v prostorih Pedagoške fakultete (vhod z dvorišča za stavbo; glej zemljevid).

Preostali informativni dnevi:
- 13. 6. 2018 ob 17.00, Pedagoška fakulteta, Kardeljeva ploščad 16
- 5. 7. 2018 ob 16.00, Pedagoška fakulteta, Kardeljeva ploščad 16

Vabljeni!
Programski svet študija Kognitivna znanost11. (& 12.) 10. 2018, Institut Jožef Stefan, Ljubljana

Multikonferenca Informacijska družba 2018
KONFERENCA KOGNITIVNA ZNANOST

Kot je že tradicija, konferenca Kognitivna znanost, ki bo 11. in 12. oktobra potekala v okviru multikonference Informacijska družba 2018 (http://is.ijs.si), tudi letos vabi vse raziskovalke in raziskovalce, ki se dotikate področja kognitivne znanosti, da predstavite svoje delo. Tema letošnje konference bo “Družbene, filozofske in etične implikacije raziskovanja v kognitivni znanosti”, dobrodošli pa so tudi prispevki z ostalih področji kognitivne znanosti.

V upanju, da bo letošnja konferenca odprla prostor za povezovanje spoznanj domačih in tujih, mladih in izkušenih raziskovalk in raziskovalcev, vabimo vse, ki bi si želeli predstaviti svoje raziskovalne rezultate ali teoretsko delo, da pošljete svoje prispevke. Pri izbiri bodo imeli prednost prispevki interdisciplinarne narave, ki bodo poskušali premostiti vrzel(i) med raziskovalnimi pristopi, terminologijami in pogledi posamičnih disciplin.

Sprejeti prispevki bodo objavljeni v konferenčnem zborniku. Strokovni odbor bo izbrane prispevke predlagal (v razširjeni obliki) za objavo v interdisciplinarni reviji INDECS

Rok za oddajo prispevkov: 2. september 2018 (prispevke pošlljite na iscogsci@gmail.com, v naslov sporočila dodajte frazo ISCOGSCI 2018).

Vabilo za prispevke in nadaljnje informacije (navodila za oddajo, obliko prispevkov, registracijo, pomembne datume, ipd.) najdete na strani konference Informacijska družba 2018. Konferenco v okviru multikonference Informacijska družba organizira Slovensko društvo za kognitivno znanost.

Prijazno vabljeni, bodisi v vlogi avtorja bodisi v vlogi obiskovalca!201712. (& 13.) 10. 2017, Institut Jožef Stefan, Ljubljana

Multikonferenca Informacijska družba 2017
KONFERENCA KOGNITIVNA ZNANOST

Kot je že tradicija, konferenca Kognitivna znanost, ki bo oktobra (12. in morebiti 13.) potekala v okviru multikonference Informacijska družba 2017 (http://is.ijs.si), tudi letos vabi vse raziskovalce, ki se dotikate področja kognitivne znanosti, da predstavite svoje delo. Tema letošnje conference bo “Znanstveni pristopi k raziskovanju zavesti: premoščanje vrzeli in perspektiv”, vendar bodo obravnavani prispevki z vseh področji in pristopov h kognitivni znanosti.

V upanju, da bo letošnja konferenca odprla prostor za povezovanje spoznanj domačih in tujih ter mladih in izkušenih raziskovalcev, vabimo vse, ki bi si želeli predstaviti svoje raziskovalne rezultate ali teoretsko delo, da pošljete svoje prispevke. Pri izbiri bodo imeli prednost prispevki interdisciplinarne narave, ki bodo poskušali premostiti vrzel(i) med raziskovalnimi pristopi, terminologijami in pogledi posamičnih disciplin.

Rok za oddajo prispevkov: 1. september 2017 (prispevke pošlljite na iscogsci@gmail.com, v naslov sporočila dodajte frazo ISCOGSCI 2017).

Vabilo za prispevke in nadaljnje informacije (navodila za oddajo, registracijo, pomembne datume, ipd.) najdete na strani multukonference Informacijska družba 2017.

Konferenco v okviru multikonference Informacijska družba organizira Slovensko društvo za kognitivno znanost.

Vabljeni!Postopek prijave in razpis za vpis v skupni interdisciplinarni študijski program druge stopnje Kognitivna znanost za št. l. 2017/2018INFORMATIVNI DAN SKUPNEGA INTERDISCIPLINARNEGA ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA DRUGE STOPNJE KOGNITIVNA ZNANOST
Vabljeni na informativni dan magistrskega programa Kognitivna znanost. V uvodu bo na kratko predstavljena kognitivno znanost – interdisciplinarno raziskovanje duševnosti, ki združuje nevroznanost, psihologijo, jezikoslovje, filozofijo in umetno inteligenco. Glavni del predstavitve pa bo namenjen skupnemu interdisciplinarnemu programu druge stopnje Kognitivna znanost, ki se izvaja v okviru Medicinske fakultete, Filozofske fakultete, Fakultete za računalništvo in informatiko in Pedagoške fakultete in je del mednarodnega programa MEi:CogSci, ki poteka na štirih evropskih univerzah.

Predavatelji in študenti kognitivne znanosti vam bodo na voljo za vprašanja povezana s študijem in področjem kognitivne znanosti.

Informativni dan bo 7. 6. 2017 ob 15:00 v veliki predavalnici na Vegovi 4 v prostorih Pedagoške fakultete (vhod z dvorišča za stavbo; glej zemljevid).

Lepo vabljeni!
programski svet študija Kognitivna znanost

Preostali informativni dnevi:
- 14. 6. 2017 ob 16.00 na Pedagoški fakulteti (Kardeljeva ploščad 16)
- 7. 7. 2017 ob 16.00 na Pedagoški fakulteti (Kardeljeva ploščad 16)11. 5. 2017, 19:00, Kavarna Union

HVALA ZA NEVRONE #3: Po uporabi psihoaktivnih snovi: terapevtska pomoč

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite na pogovornem večeru Hvala za nevrone.

V majski diskusiji bomo raziskovali temo psihoaktivnih snovi (PAS), še posebej nas bodo zanimale posledice psihedeličnih izkušenj in načini razreševanja oziroma integracije le-teh. Posvetili pa se bomo tudi praksam znanstveno kontrolirane uporabe PAS v terapevtske namene.

Z nami bo tokrat debatirala Mina Paš, integrativna relacijska psihoterapevtka in doktorica medicine, ki se v DrogArt svetovalnici posveča delu z uporabniki psihoaktivnih snovi.

Kot ste opazili, bomo pri tokratnem Hvala za nevrone gostili le enega strokovnjaka – zato bo še več možnosti za vsa vaša vprašanja, komentarje in replike.

Na dogodek vabljeni vsi znanstveni navdušenci, študentje, profesorji, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno diskutirate ali le modro tuhtate v ozadju.

POMEMBNO OBVESTILO: Zaradi prostorske stiske na zadnjih dveh dogodkih v Kavarni Union smo bili prisiljeni omejiti število obiskovalcev. Obisk majskega dogodka bo zato možen samo z BREZPLAČNO vstopnico, ki si jo zagotovite na naslednji povezavi: https://www.eventbrite.com/e/hvala-za-nevrone-tickets-34241803155
Ker si želimo, da se kljub omejitvi števila obiskovalcev dogodka udeleži čim več zainteresiranih, lepo prosimo vse tiste, ki se dogodka ne boste mogli udeležiti, da karto pravočasno vrnete. Obisk dogodka brez vstopnice ne bo možen!2. 3. 2017, 19:00, Kavarna Union

HVALA ZA NEVRONE

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite na drugem pogovornem večeru Hvala za nevrone v študijskem letu 2016/17.

V tokratni diskusiji bo na sporedu še posebej zanimiva tema, in sicer se bomo spraševali, ali je svet iluzija in katere so najpogostejše razlage sveta kot iluzije. Znotraj te tematike bomo raziskovali, ali obstaja objektivni svet zunaj nas in ali imamo do njega (poln) dostop. Je morda iluzija skupni svet; obstaja deljena resničnost? Zanimalo nas bo, kako smo pri spoznavanju sveta omejeni z našimi čutili, pogovarjali pa se bomo tudi o eksperimentih s področja kvantne mehanike, ki zamajajo naš ustaljen pogled na svet.

Z nami bosta tokrat debatirala Jurij Dreo, strokovni sodelavec z Nevrološke klinike, ki bo temo osvetlil z vidika nevroznanosti in kognitivne znanosti, in dr. Janko M. Lozar, filozof s poglobljenim znanjem fenomenologije.

Na dogodek vabljeni vsi znanstveni navdušenci, študentje, profesorji, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno diskutirate ali le modro tuhtate v ozadju!12.1.2017 ob 19:00 v kavarni Union

HVALA ZA NEVRONE: ŽIVALSKA KOGNICIJA

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite na prvi debati Hvala za nevrone v študijskem letu 2016/17.

V tokratni diskusiji se bomo pogovarjali o živalski kogniciji. Znotraj te tematike se bomo dotaknili načina, kako živali dojemajo svet, metodologije raziskovanja živalske kognicije, razlik med živalmi in ljudmi, morebitnega vnašanja antropoloških aspektov v študije, razlikovanja živali znotraj določene živalske vrste ter podobnih vprašanj.

Z nami bodo tokrat debatirale biologinje Simona Kralj Fišer, Darja Ribarič in Zarja Muršič, ki je tudi kognitivna znanstvenica. Darja Ribarič je ustanoviteljica in predsednica društva Vivamar, ki skrbi za trajnostni razvoj morja v okviru katerega preučujejo delfine. Simona Kralj Fišer trenutno raziskuje pod okvirom Biološkega inštituta Jovana Hadžija ZRC. Zarja Muršič na Univerzi v Durhamu raziskuje kognicijo otrok, njene raziskave pa temeljijo tudi na znanju iz primerjalnih raziskav ljudi in drugih živali.
Na dogodek vabljeni vsi znanstveni navdušenci, študentje, profesorji, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno diskutirate ali le modro tuhtate v ozadju!201613. (& 14.) 10. 2016, Institut Jožef Stefan, Ljubljana

Multikonferenca Informacijska družba 2016
KONFERENCA KOGNITIVNA ZNANOST

Kot je že tradicija, konferenca Kognitivna znanost, ki bo oktobra (13. in morebiti 14.) potekala v okviru multikonference Informacijska družba 2016 (http://is.ijs.si), tudi letos vabi vse raziskovalce, ki se dotikate področja kognitivne znanosti, da predstavite svoje delo. Tema letošnje conference bo “Utelešena kognicija: od utelešene robotike do udejanjene kognicije”, vendar bodo obravnavani prispevki z vseh področji in pristopov h kognitivni znanosti.

V upanju, da bo letošnja konferenca odprla prostor za povezovanje spoznanj domačih in tujih ter mladih in izkušenih raziskovalcev, vabimo vse, ki bi si želeli predstaviti svoje raziskovalne rezultate ali teoretsko delo, da pošljete svoje prispevke. Pri izbiri bodo imeli prednost prispevki interdisciplinarne narave, ki bodo poskušali premostiti vrzel(i) med raziskovalnimi pristopi, terminologijami in pogledi posamičnih disciplin.

Rok za oddajo prispevkov: 11. september 2016 (prispevke pošlljite na iscogsci@gmail.com, v naslov sporočila dodajte frazo ISCOGSCI 2016).

Vabilo za prispevke in nadaljnje informacije (navodila za oddajo, registracijo, pomembne datume, ipd.) najdete na strani multukonference Informacijska družba 2016. Konferenco v okviru multikonference Informacijska družba organizira Slovensko društvo za kognitivno znanost.

Vabljeni!

RAZPIS ZA VPIS V SKUPNI INTERDISCIPLINARNI ŠTUDIJSKI PROGRAM DRUGE STOPNJE KOGNITIVNA ZNANOST ZA ŠTUDIJSKO LETO 2016/2017

Za podrobnejše informacije glej Vpis.

INFORMATIVNI DNEVI

Informativni dnevi bodo potekali 13. 6. 2016 in 7. 7. 2016, ob 17.00 uri, na Pedagoški fakulteti UL (učilnica 048), Kardeljeva ploščad 16, Ljubljana.

MEi:CogSci conference 2016, Dunaj

University of Vienna
June 23, 2016 – June 25, 2016

The tenth MEi:CogSci - Middle European Interdisciplinary Conference in Cognitive Science will be hosted by the University of Vienna. The primary purpose of the conference is to allow students of cognitive science to present their work to an international and interdisciplinary audience. Their talks will be complemented by invited speakers, who will present their current research.

Guests are very welcome!

For more information see conference webpage.

2015

8. & 9. 10. 2015, Institut Jožef Stefan, Ljubljana

Multikonferenca Informacijska družba 2015
MEDNARODNA KONFERENCA KOGNITIVNA ZNANOST

Kot je že tradicija, konferenca Kognitivna znanost, ki bo 8. oktobra (morebiti 9. oktobra) potekala v okviru multikonference Informacijska družba 2015 (http://is.ijs.si), tudi letos vabi vse raziskovalce, ki se dotikate področja kognitivne znanosti, da predstavite svoje delo. Dobrodošli so prispevki z vseh konstitutivnih področij: od nevroznanosti, filozofije, umetne inteligence, psihologije, jezikoslovja, antropologije do edukacijskih ved, ekonomije in drugih aplikativnih področij. K spoznanjem na področju raziskovanja duševnosti vsaka disciplina prispeva specifične raziskovalne pristope, svoj znanstveni jezik in temu primerne formulacije spoznanj. Zaradi raznolikosti pristopov je vse bolj jasna potreba po sintezi.

V upanju, da bo letošnja konferenca odprla prostor za povezovanje spoznanj domačih in tujih raziskovalcev, vabimo vse, ki bi si želeli predstaviti svoje raziskovalne rezultate ali teoretsko delo, da pošljete svoje prispevke. Pri izbiri bodo imeli prednost prispevki interdisciplinarne narave, ki bodo poskušali premostiti vrzel(i) med raziskovalnimi pristopi, terminologijami in pogledi posamičnih disciplin.

Rok za oddajo prispevkov: 15. september 2015.

Vabilo za prispevke in nadaljnje informacije (navodila za oddajo, registracijo, pomembne datume, ipd.) najdete na domači stran konference in na strani multukonference Informacijska družba 2015. Konferenco organizira Slovensko društvo za kognitivno znanost.

Vabljeni!
RAZPIS ZA VPIS V SKUPNI INTERDISCIPLINARNI ŠTUDIJSKI PROGRAM DRUGE STOPNJE KOGNITIVNA ZNANOST ZA ŠTUDIJSKO LETO 2015/2016

Kandidati za vpis morajo najkasneje do vključno 4. 9. 2015 na Pedagoški fakulteti oddati prijavo za vpis v prvi letnik skupnega interdisciplinarnega študijskega programa druge stopnje Kognitivna znanost. Za postopek prijave in dodatne informacije glejte vpis in pogosta vprašanja ali pa se obrnite na referat za podiplomski študij PeF. Vprašanja lahko naslovite tudi na kognitivna@pef.uni-lj.si.

Več...

Informativni dnevi skupnega interdisciplinarnega študijskega programa druge stopnje Kognitivna znanost

Na informativnih dnevih bomo najprej predstavili mlado, a hitro se razvijajoče področje kognitivne znanosti. Glavni del predstavitve pa bo namenjen skupnemu interdisciplinarnemu programu druge stopnje Kognitivna znanost na Univerzi v Ljubljani, ki se izvaja v okviru Medicinske fakultete, Filozofske fakultete, Fakultete za računalništvo in informatiko in Pedagoške fakultete (kjer se vrši vpis). Skupni program je del mednarodnega programa MEi:CogSci, ki poteka na štirih evropskih univerzah.

Na informativnih dnevih vam bomo na voljo za vsa vprašanja povezana s študijem ali s kognitivno znanostjo na sploh.

Termini informativnih dnevov:
- Sreda, 17. 6. 2015, 12h, Univerza v Ljubljani (Kongresni trg 12), Hribarjeva dvorana
- Četrtek, 18. 6. 2015, 16h, Pedagoška fakulteta (Kardeljeva ploščad 16). Skupni del ob 16h v 048, nadaljevanje ob 16:15 v 102.
- Četrtek, 9. 7. 2015, 16h, Pedagoška fakulteta (Kardeljeva ploščad 16). Skupni del ob 16h v 048, nadaljevanje ob 16:15 v 102.

Vabljeni!Mednarodna konferenca skupnega srednjeevropskega študijskega programa Kognitivna znanost.

Univerza v Ljubljani letos gosti redno letno konferenco s področja kognitivne znanosti, kjer se bodo zbrali študenti, predavatelji in raziskovalci, ki jih povezuje mednarodni skupni program Kognitivna znanost (MEi:CogSci). Konferenca bo potekala v novih prostorih Fakultete za računalništvo in informatiko med 18. in 20. junijem. Na konferenci bodo predstavljeni raziskovalni projekti z vseh področij kognitivne znanosti. Celoten dogodek bo v angleškem jeziku. Vstop je prost. Toplo vabljeni!

Za več informacij kliknite tukaj.


MEi:CogSci conference 2015, Ljubljana

We are looking forward to host this year's MEi:CogSci cognitive science conference at University of Ljubljana. The conference will be held in the new facilities of Faculty of Computer and Information Science in a beautiful green area near Tivoli and Rožnik.

For more information click here.26. 3. 2015, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

RAZBIJAMO MITE O MOŽGANIH: HVALA ZA NEVRONE 3/6 - GOVORIM, TOREJ MISLIM

V četrtkovi debati bomo klepetali o jeziku in njegovem odnosu do naših misli. Ali so misli omejene z besedami? V kakšni obliki se še lahko porajajao naše misli in kako jih doživljamo? Kako se spremeni naše dojemanje z izgubo zmožnosti govora in razumevanja jezika?

Jezik nam bo pomagal razvozlati gost dr. Urban Kordeš, izredni profesor za področje filozofije. Ukvarja se s prvoosebnim raziskovanjem doživljanja in poučuje na oddelku za socialno pedagogiko in na študiju kognitivne znanosti.

Drugi gost, dr. znanosti s področja eksperimentalne psihologije, Simon Brezovar se srečuje z omejitvami jezika pri delu na Nevrološki kliniki, kjer se ukvarja z nevrodegenerativnimi boleznimi.

Vabljeni vsi navdušenci kognitivne znanosti, študentje, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno debatirate, zavzeto jezikate ali le modro tuhatate v ozadju!26. 2. 2015, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

RAZBIJAMO MITE O MOŽGANIH: HVALA ZA NEVRONE 3/5 - VSI ZNAMO BRATI MISLI


Kaj pomeni vživeti se v kožo drugega? Je branje misli nadnaravna sposobnost stripovskih junakov ali smo do neke mere tega sposobni vsi? So nekateri pri tem boljši od drugih in kakšno vlogo ima empatija v zdravniškem poklicu? Je empatija v odnosih s pacienti nujna, nepomembna ali v napoto? Ter nazadnje, kakšen je odnos med empatijo in jezikom – nam pri razumevanju drugih besede pomagajo ali nagajajo?

Naše nevrone bomo tokrat aktivirali z gostom, nevrologom, prof. dr. Zvezdanom Pirtoškom, dr. med.

Ali pa bomo morda enostavno prebrali njegove misli?

Vabljeni vsi navdušenci kognitivne znanosti, študentje, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno debatirate, zavzeto klepetate ali le modro tuhtate v ozadju!


29. 1. 2015, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

RAZBIJAMO MITE O MOŽGANIH: HVALA ZA NEVRONE 3/4 - SMRT JE MOJA PRAVICA

Četrtkov večer bomo posvetili etičnim dilemam in vprašanju pravice do smrti. Evtanazija v Sloveniji ni dovoljena, medtem ko jo v nekaterih državah izvajajo tudi na domu. Kdaj je breme zdravljenja večje od koristi in zakaj se nekateri odločijo za opustitev zdravljenja? Kaj pa tisti, ki niso sposobni odločanja o lastnem življenju in tisti, ki jim je zdravljenje odtegnjeno?

Z nami bo soavtor etičnih smernic tega področja, doc. dr. Vojko Strahovnik, znanstveni sodelavec, raziskovalec na Teološki fakulteti ter predstojnik katedre za teorijo prava in etiko v javnem življenju na Fakulteti za državne in evropske študije.

Gostja primarij Josipina Ana Červek, voditeljica paliativnega oddelka na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, pa bo osvetlila tematiko z medicinskega vidika na podlagi dolgoletnih izkušenj.

Vabljeni vsi navdušenci kognitivne znanosti, študentje, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno debatirate, zavzeto klepetate ali le modro tuhatate v ozadju!

Naslednja debata bo 26. februarja. Vabilo vam bomo poslali ločeno.
201418.12.2014, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

RAZBIJAMO MITE O MOŽGANIH: HVALA ZA NEVRONE 3/3 - SVET JE TAK, KOT GA ZAZNAVAMO

Vsake oči imajo svojega malarja. V četrtek bomo razpravljali o slikah tega, kar vidimo, vemo in mislimo. Česa ne smemo spregledati, če želimo spregledati? Gotovo ne iluzij. Tokrat bomo zato soočili naše iluzije o varljivih čutih, nočni mori nevrologov - zavesti, izmuzljivem času in uhajajočemu spominu.

Kako se naučimo gledati? Kaj vidimo, ko znamo gledati? Gostja dr. Tina Bregant, specializantka pediatrije, se pri svojem delu srečuje z novorojenčki, ki se šele učijo dojemati svet. Z nami bo klepetala tudi o tem, kdaj postanemo zavestni sveta, ki nas obkroža, kdaj se razvije teorija uma in o tem, ali obstaja kolektivna zavest.

Drugi gost, prof. dr. Grega Repovš bo z nami z vidika psihologije iskal iluzije pri učenju in spominu. Kako pride do uvida pri učenju, kako osmislimo informacije, ustvarimo lažne spomine in ali lahko zares spoznamo resnico s čutili, ki nas lahko tudi varajo.

Vabljeni vsi navdušenci kognitivne znanosti, študentje, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno debatirate, zavzeto klepetate ali le modro tuhatate v ozadju!

Naslednja debata bo 29. januarja. Vabilo vam bomo poslali ločeno.

Organizira študentska sekcija DKZ.

27.11.2014, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

RAZBIJAMO MITE O MOŽGANIH: HVALA ZA NEVRONE 3/2 - ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU

V četrtek bomo razpravljali o oblikovanju lastne identitete. V kolikšni meri sebe krojimo sami in koliko vpliva imajo na nas drugi? Koliko je naša identiteta pogojena z našim telesom in koliko s predstavami naših možganov? Ali smo z vzgojo osebnosti in preoblikovanjem telesa nasilni sami do sebe? Je zdrav duh možen le v zdravem telesu?

Če bi vaša služba od vas zahtevala, da svoje telo prisilno spremenite, do kod bi šli? Meje profesionalnih plesalcev so zelo raznolike, česar se dobro zaveda tudi naš prvi gost, Jure Capuder, filozof, ki dela kot fizioterapevt v SNG Opera in balet Ljubljana. Poleg masažnih terapij, prehranskega svetovanja in vodenja funkcionalno-terapevtske vadbe, je njegovo delo tudi celostna obravnava telesa.

V pogovoru se nam bo pridružila tudi Breda Jelen Sobočan, psihiatrinja, družinska terapevtka in pesnica. Spregovorili bomo o vlogi vzgoje pri oblikovanju naše identitete, o izražanju lastne identitete skozi umetniško ustvarjanje, ter o tem, kakšne meje je treba prestopati, ko se silimo v učenje matematike ali poskušamo biti prijazni do nepriljubljenega soseda.

Vabljeni vsi navdušenci kognitivne znanosti, študentje, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno debatirate, zavzeto klepetate ali le modro tuhatate v ozadju!30.10.2014, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

RAZBIJAMO MITE O MOŽGANIH: HVALA ZA NEVRONE 3/1 - ČLOVEK SI OD ROJSTVA DO SMRTI


Tretja sezona Hvala za nevrone bo posvečena mitom o možganih. Na letošnjem prvem srečanju se bomo poskusili približati definiciji človeka, za katero intuitivno čutimo, da poznamo njen pomen. Pravniki, zdravniki, filozofi in drugi zelo različno opredeljujejo življenje in smrt, tisto vmes in tisto onkraj. Kdaj si torej živ in kdaj mrtev? Je ta meja tudi kulturno pogojena?

Kako človekove meje postavlja znanstvenik, ki življenje skuša posnemati v stroju? Naš prvi gost in sogovornik bo prof. dr. Igor Kononenko, ki se poleg umetne inteligence ukvarja tudi z naravno inteligenco in tako raziskuje most med znanostjo in duhovnostjo.

Kdaj preskoči iskrica človečnosti v naših možganih, ali z izgubljanjem nevronskih povezav izgubljamo tudi same sebe? Kako lahko elektrofiziologija odgovori na ta vprašanja, nam bo povedal strokovni sodelavec z Nevrološke klinike, Jurij Dreo, ki se med drugim ukvarja z biomarkerji demenc in elektrofiziološkim monitoringom pri globoki možganski stimulaciji.

Vabljeni vsi navdušenci kognitivne znanosti, študentje, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno debatirate, zavzeto klepetate ali le modro tuhatate v ozadju!

9. & 10. 10. 2014, Institut Jožef Stefan, Ljubljana

Multikonferenca Informacijska družba 2014
KONFERENCA KOGNITIVNA ZNANOST

Kot je že tradicija, konferenca Kognitivna znanost, ki bo 9. in 10. oktobra potekala v okviru multikonference Informacijska družba 2014 na Insitutu Jožef Stefan v Ljubjani, tudi letos vabi vse raziskovalce, ki se dotikate področja kognitivne znanosti, da predstavite svoje delo.

Dobrodošli so prispevki z vseh konstitutivnih področij: od nevroznanosti, filozofije, umetne inteligence, psihologije, jezikoslovja, antropologije do edukacijskih ved, ekonomije in drugih aplikativnih področij. Eden izmed glavnih ciljev letošnje konference bo izpostaviti potrebo po diskusiji in kritični evalvaciji mnogoterih etičnih vprašanjih, ki se odpirajo v kontekstu mnogih disciplin kognitivne znanosti in bolj specifično, nevroznanosti (nevroetika). V upanju, da bo letošnja konferenca odprla prostor za povezovanje spoznanj domačih in tujih raziskovalcev, vabimo vse, ki bi si želeli predstaviti svoje raziskovalne rezultate ali teoretsko delo, da pošljete svoje prispevke. Pri izbiri bodo imeli prednost prispevki interdisciplinarne narave, ki bodo poskušali premostiti vrzel(i) med raziskovalnimi pristopi, terminologijami in pogledi posamičnih disciplin.

Urnik konference najdete tukaj. Za nadaljnje informacije glejte domačo stran konference.


Vabljeni!
9. 10. 2014, Institut Jožef Stefan, Ljubljana

Multikonferenca Informacijska družba 2014
KONFERENCA KOGNITIVNA ZNANOST: vabilo za prispevke

Kot je že tradicija, konferenca Kognitivna znanost, ki bo 9. (in morebiti 10.) oktobra potekala v okviru multikonference Informacijska družba 2014 na Insitutu Jožef Stefan v Ljubjani, tudi letos vabi vse raziskovalce, ki se dotikate področja kognitivne znanosti, da predstavite svoje delo.

Dobrodošli so prispevki z vseh konstitutivnih področij: od nevroznanosti, filozofije, umetne inteligence, psihologije, jezikoslovja, antropologije do edukacijskih ved, ekonomije in drugih aplikativnih področij. Eden izmed glavnih ciljev letošnje konference bo izpostaviti potrebo po diskusiji in kritični evalvaciji mnogoterih etičnih vprašanjih, ki se odpirajo v kontekstu mnogih disciplin kognitivne znanosti in bolj specifično, nevroznanosti (nevroetika). V upanju, da bo letošnja konferenca odprla prostor za povezovanje spoznanj domačih in tujih raziskovalcev, vabimo vse, ki bi si želeli predstaviti svoje raziskovalne rezultate ali teoretsko delo, da pošljete svoje prispevke. Pri izbiri bodo imeli prednost prispevki interdisciplinarne narave, ki bodo poskušali premostiti vrzel(i) med raziskovalnimi pristopi, terminologijami in pogledi posamičnih disciplin.

Podaljšan rok za oddajo prispevkov: 15. september 2014.

Za nadaljnje informacije glejte vabilo za prispevke (v angleščini) in domačo stran multikonference.

Vabljeni!RAZPIS ZA VPIS V SKUPNI INTERDISCIPLINARNI ŠTUDIJSKI PROGRAM DRUGE STOPNJE KOGNITIVNA ZNANOST ZA ŠTUDIJSKO LETO 2014/2015

Kandidati za vpis morajo najkasneje do vključno 5. 9. 2014 na Pedagoški fakulteti oddati prijavo za vpis v prvi letnik skupnega interdisciplinarnega študijskega programa druge stopnje Kognitivna znanost. Za postopek prijave in dodatne informacije glejte vpis in pogosta vprašanja ali pa se obrnite na referat za podiplomski študij PeF. Vprašanja lahko naslovite tudi na kognitivna@pef.uni-lj.si.

Več...19.6. ob 17h; 3.7. ob 17h; 25.8. ob 17h; Pedagoška fakulteta UL

Informativni dnevi skupnega interdisciplinarnega študijskega programa druge stopnje Kognitivna znanost

Na informativnih dnevih bomo najprej predstavili mlado, a hitro se razvijajoče področje kognitivne znanosti. Glavni del predstavitve pa bo namenjen skupnemu interdisciplinarnemu programu druge stopnje Kognitivna znanost na Univerzi v Ljubljani, ki se izvaja v okviru Medicinske fakultete, Filozofske fakultete, Fakultete za računalništvo in informatiko in Pedagoške fakultete (kjer se vrši vpis). Skupni program je del mednarodnega programa MEi:CogSci, ki poteka na petih evropskih univerzah.

Na informativnih dnevih vam bodo na voljo za vsa vprašanja povezana s študijem ali s kognitivno znanostjo na sploh.

Termini informativnih dnevov:
- Četrtek, 19. 6. 2014, 17h, Pedagoška fakulteta, Kardeljeva ploščad 16, učilnica 048 (pritličje)
- Četrtek, 3. 7. 2014, 17h, Pedagoška fakulteta, Kardeljeva ploščad 16, učilnica 048 (pritličje)
- Ponedeljek, 25. 8. 2014, 17h, Pedagoška fakulteta, Kardeljeva ploščad 16, učilnica 048 (pritličje)

Informativni dnevi se bodo začeli s skupnim delom v učilnici 048, ki mu bo sledila predstavitev programa Kognitivna znanost v drugi učilnici, ki bo znana na dan informativnega dneva.

Vabljeni!4.6 ob 16h; 18.6. ob 16h; 9.7. ob 16h; 16.7. ob 16h, Gospodarsko razstavišče, Steklena dvorana

KOGNITIVNA ZNANOST SE PREDSTAVI: Serija predavanj

v okviru razstave Možgani - zgodba od znotraj študenstka sekcija organizira cikel štirih predavanj, kjer bomo predstavili različne poglede in aktivnosti znotraj kognitivne znanosti.

V juniju se bodo odvila naslednja predavanja:
- 04.06. ob 16:00: Merjenja v psihofiziologiji (doc. dr. Gregor Geršak)
- 18.06. ob 16:00: Razmišljanje o mislih (izr. prof. dr. Urban Kordeš)
- 09.07. ob 16:00: Kognitivne iluzije (prof. dr. Olga Markič)
- 16.07. ob 16:00: Nevroteologija in kritična nevroznanost (dr. Sebastjan Vörös)

Ogled predavanj je brezplačen. Po predavanju je možen ogled razstave.

Vabljeni!26. 6. 2014 ob 19h, kavarna Hotela Union

HVALA ZA NEVRONE 2.10: Želi svojemu bližnjemu dobro!

Študentje kognitivne znanosti vas v juniju vabimo k zadnji letošnji debati, kjer se bomo pogovarjali o dobri volji.

Ali altruizem res obstaja, kakšna je volja oziroma motivacija za raziskovanje v znanosti in kaj o tem pravi objektivizem? Tudi tokrat vas vljudno vabimo, da se nam pridružite in z nami delite svoje mnenje!

Dobimo se 26. 6. 2014 ob 19h v kavarni Hotela Union.

Tokrat bo z nami debatirala prof. dr. Olga Markič, profesorica filozofije na Filozofski fakulteti, ki kot predavateljica sodeluje tudi na magistrskem študiju Kognitivne znanosti in na FDV. Prof. Markič je tudi soustanoviteljica in predsednica Društva za kognitivno znanost Slovenije.

K sodelovanju ste tudi tokrat vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.


Vabljeni!


MEi:CogSci Conference 2014, Kraków

Jagiellonian University in Kraków
June 12, 2014 – June 14, 2014

The eight MEi:CogSci - Middle European Interdisciplinary Conference in Cognitive Science will be hosted by the Cognitive Science Department of the Jagiellonian University in Kraków.

The primary purpose of the conference is to allow students of cognitive science to present their work to an international and interdisciplinary audience. Their talks will be complemented by invited speakers, who will present their current research.

Confirmed Speakers:
Penka Hristova (New Bulgarian University, Bulgaria)
Roman Rosipal (Slovak Academy of Sciences, Slovakia)
Sabine Tebbich (University of Vienna, Austria)

Guests are very welcome!

For further information see conference webpage
.
29. 5. 2014 ob 19h, kavarna Hotela Union

HVALA ZA NEVRONE 2/9: MISLI, GOVORI, DELAJ

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite pri predzadnji letošnji kognitivnoznanstveni debati Hvala za nevrone.

Tokrat se bomo pogovarjali o tem, do kolikšne mere lahko nadzorujemo svoje premišljevanje, govorjenje in delovanje. Ali lahko obsojamo misli, če jih ne moremo nadzorovati? Je mogoče zavestno postaviti mejo med idejo in dejanjem?

Odgovore na ta in podobna vprašanja o svobodni volji bomo tudi tokrat poskušali poiskati v družbi zanimivih gostov.

Tokrat bosta z nami debatirala: Toma Strle, doktorski študent filozofije in asistent pri študiju Kognitivna znanost v Ljubljani, ki se v svojem raziskovalnem delu ukvarja predvsem z odločanjem in vprašanjem svobodne volje in David Gosar, univ. dipl. psih. s Kliničnega oddelka za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra.

K sodelovanju ste tudi tokrat vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

VABLJENI!

8.5. 2014, ob 18:00

Kognitivna čajanka: Cognition and Emotions


We are pleased to invite you to the Cognitive Tea Party on 8th of May, at 6 pm in the Café at the City Museum, Gosposka ulica 15, Ljubljana.

On this occasion, the topic of the presentation and the discussion will be emotions and cognition. We will have a special guest from Bratislava, dr. Barbora Cimrova. She is currently working at the Slovak Academy of Sciences and at the Comenius University. Her fields of interest are affective neuroscience and brain-computer interface.

Prof. Barbora Cimrova will highlight the topic of anxiety and memory, and give a talk about emotions from the neurological point of view by presenting aspects of emotion-cognition interaction and their relationship. Last but not least, she will talk about disorders based on the disruption, especially about anxiety and biased memory related to anxiety.

After the presentation, we will have time for questions, discussion, and a cup of tea.

We are looking forward to seeing you this Thursday! Entry is free.24. 4. 2014 ob 19h, kavarna Hotela Union

HVALA ZA NEVRONE 2.8: NE LAŽI

Študentje kognitivne znanosti vabijo, da se pridružite osmi letošnji kognitivnoznanstveni debati Hvala za nevrone.

V aprilski debati se bomo, kot se po prvem aprilu spodobi, pogovarjali o laganju. Laži so velik del našega vsakdanjega in raziskovalnega življenja. Raziskave kažejo, da lažemo vsi, številni znanstveniki pa menijo, da je laž do neke mere sprejemljiva, saj nam omogoča učinkovitejšo in elegantnejšo komunikacijo. Zakaj ljudje lažemo, v kolikšni meri je laganje povezano z domišljijo, in katere miselne funkcije nam laž omogočajo? Odgovore na ta in podobna vprašanja bomo skušali poiskati v tokratni debati. Dobimo se v četrtek, 24. 4. ob 19h v kavarni Hotela Union.

Tokrat bosta z nami posebna gosta: dr. Zdravko Lavrič, specialist družinske terapije in terapevt medicinske hipnoze. Je direktor inštituta za družinsko terapijo, svetovanje in izobraževanje Prelomi. Gregor Košir, univ. dipl. ekonomist, strokovni sodelavec Poslanske skupine SLS v Državnem zboru RS, kjer pokriva področje financ, in se v okviru službenih nalog ukvarja tudi z odnosi z javnostmi ter elementi strateškega komuniciranja.

K sodelovanju ste tudi tokrat vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.
27. 3. 2014 ob 19h, kavarna Union

HVALA ZA NEVRONE 2.7: NE KRADI

Študentje kognitivne znanosti vabijo, da se jim pridružite pri sedmi letošnji kognitivnoznanstveni debati Hvala za nevrone. V tokratni debati se bomo pogovarjali o intelektualni lastnini.

Zaradi interneta se je naše dojemanje lastnine spremenilo, saj je enostavnejše in hitrejše deljenje drastično povečalo pretok dobrin. Zdi se, da je koncept avtorstva in lastništva v znanosti kljub temu ostal nespremenjen, medtem ko je pri ostalih dejavnostih (glasbenih, literarnih, programskih) kraja nekoliko bolj tolerirana. Zakaj je temu tako, bomo skušali ugotoviti v tokratni debati. Dobimo se v četrtek, 27. 3. v kavarni Hotela Union.

Z nami bosta tokrat debatirala:
- Prof. dr. Tomaž Pisanski, profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko (Univerza v Ljubljani) in na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (Univerza na Primorskem). Aktivno deluje tudi na področju problematike intelektualne lastnine v znanosti in je član komisije za publikacije pri European Mathematical Society.
in
- Dr. Maja Bogataj Jančič, ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino. V svojem raziskovalnem in akademskem delu se v okviru intelektualne lastnine osredotoča predvsem na avtorsko pravo.

K sodelovanju ste tudi tokrat vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.20. 3. 2014, ob 11:30, Nevrološka klinika

Informativni dan programa Kognitivna znanost

Na informativnem dnevu, organiziranem v sodelovanu s Kariernimi centri Univerze v Ljubljani, bomo predstavili skupni interdisciplinarni študijski program Kognitivna znanost, ki se izvaja v okviru Medicinske fakultete, Filozofske fakultete, Fakultete za računalništvo in informatiko in Pedagoške fakultete (kjer se vrši vpis). Skupni program je del mednarodnega programa MEi:CogSci, ki poteka na petih evropskih univerzah.

Informativni dan se bo odvil v četrtek, 20. 3. ob 11:30 na Nevrološki kliniki (kletna učilnica “Zdravstvena vzgoja”) in bo vključeval predstavitev študijskega programa, perspektivo kognitivne znanosti z vidika raziskovanja ter uporabe in raziskovalne možnosti tekom študija. Predstavitvi bo sledil ogled TMS in EEG laboratorijev na Nevrološki kliniki, kjer boste lahko spoznali tudi študente drugega letnika.

Predavatelji in tudi študenti kognitivne znanosti vam bodo na voljo za vprašanja povezana s študijem ali s kognitivno znanostjo na sploh.

Lepo vabljeni!13.3. 2014, ob 18:00

Kognitivna čajanka: Ženske v znanosti

Vabimo vas na Kognitivno čajanko, ki bo v četrtek 13. 3. ob 18:00 v kavarni Mestnega muzeja, Gosposka ulica 15, Ljubljana.

Tokratna tema bodo ženske v znanosti.

Z nami bo dr. Renata Šribar, raziskovalka na področju socialne in kulturne antropologije, docentka za antropologijo ter sourednica monografije Ženske v znanosti, ženske za znanost: znanstvene perspektive žensk v Sloveniji in dejavniki sprememb. Predstavila nam bo spoznavne ('epistemske’) temelje ospoljenih razmerij v družbi, ženske v znanosti in sprege akademskega ter državljansko-aktivnega dela.

Predavanje bo trajalo pol ure. Zatem bomo imeli ob dobrem čaju ali kavi čas za razmislek, vprašanja in pogovor.

Prisrčno vabljeni na čaj in klepet v kavarno Mestnega muzeja!

Vstop je prost.


27. 2. 2014 ob 19h, kavarna Union

HVALA ZA NEVRONE 2.6: NE ŠKANDALIZIRAJ

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite pri šesti letošnji kognitivnoznanstveni debati Hvala za nevrone.

V tokratni debati se bomo pogovarjali o medijskem poročanju in o tem, če negativne informacije bolj pritegnejo našo pozornost kot pozitivne. V tokratni debati se bomo na podlagi konkretnih primerov novinarskega poročanja spraševali, zakaj je večina objavljenih prispevkov obarvanih negativno. Lahko rečemo, da s tem gojimo našo sposobnost empatije ali poglabljamo negativizem?

K sodelovanju ste tudi tokrat vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Vabljeni!

 International conference IS 2013, Cognitive science: Conference proceedings

We are happy to announce that this year's conference proceedings are now available online (proceedings A).

The papers presented at the Cognitive science conference speak for themselves when it comes to scientific quality and especially interdisciplinary approach. Over 25 participants from four different countries greatly contribute to diversity, a wide spectrum of topics of the study of the mind.

The first invited speaker is dr. Ronald Sladky, one of the first graduates of the Middle European joint masters in cognitive science, who is now a renowned neuroscientist at the Medical university of Vienna. His paper presents various approaches to the research of social anxiety disorder, the topic which has been his point of research interest for a longer period of time now. The second invited guest is dr. Samo Kreft, professor at Faculty of Pharmacy, University of Ljubljana. His psper presents an overview of the placebo research – a fascinating phenomenon that is gaining momentum within cognitive science in recent years.

Other contributions include interesting phenomenological research, covering methodological questions as well as very concrete experiential areas such as dreams and food related thoughts. Not unrelated, next group reports on attempts of scientific understanding of consciousness. The core of the conference topics consists of papers presenting neuroimaging, neuroscientific studies, social learning and mind-body-environment integration, all these rounded up with a critical philosophical reflection. The proceedings also include contributions from the field of psychology, anthropology, linguistics and art to round up a truly colorful palette of contemporary cognitive science.

This year, we have decided to give a chance also to younger presenters. The new era of scientific research shows great demand for interdisciplinarity and we believe that young blood means a great potential for collaboration, not only among various disciplines, but also among different generations of researchers, as it opens a fresh new look to the old ideas and methods.
(adapted from conference proceedings: http://is.ijs.si/is/is2013/zborniki/Zbornik_A.pdf)30. 1. 2014 ob 19h, kavarna hotela Union

HVALA ZA NEVRONE 2.5: NE UBIJAJ

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite pri peti letošnji kognitivnoznanstveni debati Hvala za nevrone. V tokratni debati se bomo posvetili peti zapovedi, "Ne ubijaj!", in se pogovarjali o znanstvenih poskusih na živalih.

Znanstevniki, ki se trudijo za izboljšanje in ohranjanje človeškega življenja, se pogosto srečujejo z dilemami, vprašanji in očitki, ali so poskusi na živalih resnično potrebni in moralni. V tokratni debati se bomo spraševali o tem, ali je živalsko življenje vredno žrtvovati, če nam lahko prinese odgovore, ki bi rešili človeška življenja.

Tudi tokrat bomo gostili dva strokovna gosta:
- Znanst. sod. dr. Martina Perše, dr. vet. med., zaposlena v Medicinskem eksperimentalnem centru na Inštitutu za patologijo Medicinske fakultete v Ljubljani. Strokovnjakinja za dobrobit živali MF UL in predsednica SDLŽ (slovenskega društva za laboratorijske živali)
in
- Prof. dr. Simon Horvat, redni profesor na Katedri za genetiko, animalno biotehnologijo in imunologijo Oddelka za zootehniko, Biotehniške fakultete v Ljubljani ter Laboratorija za Biotehnologijo na Kemijskem inštitutu. V medijih bolje znan kot »genetik debelosti", ki je do svojih glavnih odkritij prišel tudi s preučevanjem genetskih živalskih modelov.

K sodelovanju ste tudi tokrat vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Vabljeni!23.01. 2014, ob 18:00

Kognitivna čajanka: Hrana: Prijatelj ali sovražnik

Ponovno vas vabimo na cikel četrtkovih Kognitivnih čajank v kavarni Mestnega muzeja na Gosposki ulici 15 v Ljubljani.

Prva letošnja čajanka bo ta četrtek, 23.01. ob 18:00, pogovarjali se bomo o prehrani in motnjah hranjenja.

V svet prehrane in bolezni nas bosta popeljala asist. dr. Karin Sernec, dr. med. in Boštjan Jakše, prof. športne vzgoje in kondicijski trener.

Karin Sernec je zdravnica psihiatrinja in psihoterapevtka in vodja enote za motnje hranjenja, ki bo govorila o sodobnih vidikih motenj hranjenja.

Boštjan Jakše je profesor športne vzgoje in kondicijski trener, vodja Centra za prehrano in življenjski slog, kondicijski trener KK Union Olimpija (SLO) in športnikov: Andreja Mali, Taljat - Božič, Dejan Zavec ter ustanovitelj koncepta PrejPotem. Predstavil nam bo povezave med prehrano in kognitivnimi boleznimi.

Kot ponavadi, bosta predavanji trajali po pol ure. Po predavanjih bomo imeli ob dobrem čaju ali kavi čas za razmislek, vprašanja in pogovor. Vstop je prost.


Prisrčno vabljeni na čaj in klepet v kavarno Mestnega muzeja!


2013


19. 12. 2013 ob 20h, modri salon hotela Union

HVALA ZA NEVRONE 2.4: Spoštuj svoj izvor, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite pri četrti kognitivnoznanstveni debati Hvala za nevrone. Tokrat se bomo pogovarjali o četrti zapovedi: Spoštuj svoj izvor, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji.

Pridružite se nam 19. 12. ob 20h v modrem salonu hotela Union, kjer se bomo pogovarjali o vplivih genetike in vzgoje na identiteto posameznika znotraj družine in družbe. Kako naša vloga znotraj družine vpliva na naše mesto v družbi? Igra pri oblikovanju posameznika večjo vlogo narava ali okolje? Ali lahko zanemarimo vpliv enega ali drugega?

Kot se za decembrski čas spodobi, bo tokratna debata prav posebna. Tokratni posebni gostje bomo mi sami, debata pa bo radeljena v dva sklopa. Prvi del bo zasnovan s pomočjo vprašanj, ki jih bosta pripravili moderatorki, in se bo osredotočal na v naslovu zastavljeno temo, drugi del pa bo “everything goes”. Ta del bo torej tematsko bolj odprte narave, saj bodo dovoljena vsa vaša vprašanja in polemike, ki se tičejo znanosti in ki ste jih že dolgo želeli zastaviti.

K sodelovanju ste tudi tokrat vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Spletni slovar Mirriam-Webster je za besedo leta proglasil besedo "science", na drugo mesto pa uvrstil besedo "cognitive": http://edition.cnn.com/2013/12/04/living/word-of-the-year/index.html?hpt=hp_t3.28. 11. 2013 ob 19h, Kavarna Hotela Union

HVALA ZA NEVRONE 2.3: Spoštuj počitek in mir - spanje in sanje

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite pri tretji ediciji kognitivnoznanstvene debate Hvala za nevrone. V tokratni debati se bomo posvetili tretji zapovedi, ki smo jo poimenovali "Spoštuj počitek in mir!" Tokrat se bomo pogovarjali o naravi raziskovanja vsebine našega spanca in se spraševali, s katerim pristopom lahko smisleno pričakujemo relevantne podatke. Kaj torej lahko izmerimo z merjenjem nevroloških sprememb? Nam na tem področju morda lahko več razkrije prvoosebno fenomenološko raziskovanje? Kako k raziskovanju spanca pravzaprav sploh pristopimo z ene in z druge strani?

Z nami bosta debatirali Alja Lah in Leja Dolenc Grošelj. Doc. dr. Leja Dolenc Grošelj, dr. med, somnologinja z licenco Evropske zveze za raziskave spanja (ESRS) in Vodja Centra za motnje spanja, ki pod njenim okriljem deluje že od leta 1994 in je letos prejel tudi evropsko akreditacijo. Alja Lah, diplomirana psihologinja, ki se ukvarja s fenomenološkim raziskovanjem doživljanja in je prejela Prešernovo nagrado za svoje diplomsko delo o fenomenološkem raziskovanju sanj.
K sodelovanju ste tudi letos vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Vabljeni!

24. 10. 2013 ob 19h, Kavarna Hotela Union

HVALA ZA NEVRONE 2.2: Ne zlorabljaj znanstvenega imena

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite pri drugi kognitivnoznanstveni debati letošnje sezone. Deset letošnjih debat bo sledilo univerzalno aplikativnim desetim zapovedim. Vabimo vas, da se nam pridružite pri pogovoru o drugi zapovedi, ki smo jo poimenovali Ne zlorabljaj znanstvenega imena!
S posebej povabjenima gostoma bo tokrat debata tekla o tem, katere stvari pravzaprav definirajo "uradno" znanost. Naša ožja tema bo farmacija oz. alternativno zdravilstvo. Je univerzalnost, sterilnost in hitra učinkovitost farmacevtsko izdelanih zdravil tista, ki nas prepriča v uporabo, ali pa leži pravi odgovor v znanstveno dokazanih učinkih kemije, ki jih alternativne oblike zdravilstva dosegajo na navadno bolj organske načine, a brez znanstvene podpore?

Z nami bosta debatirala tudi posebna gosta:
Samo Kreft, predstojnik katedre za farmacevtsko biologijo na Fakulteti za farmacijo in član Odbora za zdravila rastlinskega izvora pri Evropski agenciji za zdravila. Sodelavec Kvarkadabre in strokovnjak za placebo in Vane Savinek, dr. med in zvesti pripadnik slovenske skupine skeptiki.

K sodelovanju ste tudi letos vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Vabljeni!26. 9. 2013 ob 19h, Kavarna Hotela Union

HVALA ZA NEVRONE 2.1: Raziskuj eno resnico!

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite v novi sezoni kognitivnoznanstvenih debat. Deset letošnjih debat bo sledilo univerzalno aplikativnim desetim zapovedim. Vabimo vas, da se nam v četrtek, 26.9. ob 19h pridružite pri pogovoru o prvi zapovedi, ki smo jo poimenovali Raziskuj eno resnico!

Skupaj s posebnimi gosti se bomo spraševali o tem, če znanost teži k iskanju resnice, ali pa gre raziskovanje morda bolj v smer napredka, ki išče finančna sredstva. O tej problematiki bomo spregovorili v okviru raziskav na področju prehrambene industrije in se soočili z vprašanji o tem ali, in v kolikšni meri, je gensko spremenjena prehrana zdrava za nas, ali pa morda le sledi pravilu vložka/potrošnje.

Z nami bo tokrat debatiral dr. Borut Bohanec, predstojnik Oddelka za agronomijo in vodja Katedre za genetiko, biotehnologijo in žlahtnjenje rastlin na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.K sodelovanju ste tudi letos vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Vabljeni!PRIJAVA ZA VPIS NA MAGISTRSKI ŠTUDIJ KOGNITIVNA ZNANOST 2013/2014

Kandidati za vpis morajo najkasneje do vključno 2. 9. oddati prijavo za vpis v prvi letnik skupnega interdisciplinarnega študijskega programa druge stopnje Kognitivna znanost na Pedagoški fakulteti. Za postopek prijave in dodatne informacije glejte vpis in pogosta vprašanja ali pa se obrnite na referat za podiplomski študij PeF. Vprašanja lahko naslovite tudi na kognitivna (at) pef.uni-lj.si.

Več...INFORMATIVNI DNEVI SKUPNEGA INTERDISCIPLINARNEGA PROGRAMA DRUGE STOPNJE KOGNITIVNA ZNANOST

Na informativnih dnevih bomo najprej predstavili mlado, a hitro se razvijajoče področje kognitivne znanosti. Glavni del predstavitve pa bo namenjen skupnemu interdisciplinarnemu programu druge stopnje Kognitivna znanost na Univerzi v Ljubljani, ki se izvaja v okviru Medicinske fakultete, Filozofske fakultete, Fakultete za računalništvo in informatiko in Pedagoške fakultete (kjer se vrši vpis). Skupni program je del mednarodnega programa MEi:CogSci, ki poteka na petih evropskih univerzah.

Predavatelji in tudi študenti kognitivne znanosti (na prvem in zadnjem informativnem dnevu) vam bodo na voljo za vprašanja povezana s študijem ali s kognitivno znanostjo na sploh.

Termini informativnih dnevov:

Pedagoška fakulteta (Kardeljeva ploščad 16)
- Ponedeljek, 26. 08. 2013 ob 16h, uč. 324

Nevrološka klinika (Zaloška cesta 2)
- Sreda, 28. 8. 2013 ob 16h, seminarska soba, kletna etaža.
Pred predstavijo študija vam bodo študentje Kognitivne znanosti predstavili delo v Laboratoriju za kognitivno nevroznanost. Pogledali si bomo laboratorij in metodi EEG (elektroencefalografijo) in TMS (transkranialno magnetno stimulacijo).

Vabljeni!
Prestižna nagrada Teaching Award za program MEi:CogSci

Skupni program Middle European Interdisciplinary Master Programme in Cognitive Science (MEi:CogSci), katerega del je tudi program Kognitivna znanost na UL, je v mesecu juniju 2013 prejel prestižno nagrado Teaching Award.MEi:CogSci Conference 2013, Budapest

Eötvös Loránd University in Budapest
June 20, 2013 – June 22, 2013

The seventh MEi:CogSci - Middle European Interdisciplinary Conference in Cognitive Science will be hosted by the MEi:CogSci team of the Eötvös Loránd University in Budapest.

The primary purpose of the conference is to allow students of cognitive science to present their work to an international and interdisciplinary audience. Their talks will be complemented by invited speakers, who will present their current research.

Confirmed Speakers:
Lilia Gurova (New Bulgarian University, Bulgaria)
Olga Markič (University of Ljubljana, Slovenia)
Hans-Bernhard Schmid (University of Vienna, Austria)

For further information see conference webpage25. 4. ob 19, Kiberpipa (Kersnikova 6)

HVALA ZA NEVRONE ŠT. 12: ALGORITMIČNA UMETNOST

Na kakšen način se z algoritmi oz. naturalističnim bottom-up pristopom lotevamo konceptov, ki smo jih v osnovi zasnovali top-down? Na področju umetne inteligence so že razvili robota, ki ustvarja takšno glasbo kot jo je Vivaldi, še vedno pa si ne predstavljamo, da bi se to lahko v prihodnosti razvilo v umetnost. Je to morda zato, ker je umetnost antropocentičen koncept ali pa si lahko zamislimo, da bomo nekoč ustvarili robota, katerega delo bomo lahko označili za pomembno kulturno zapuščino, konceptualno umetnino in delo, ki je nastalo kot odziv na družbeno klimo?

Tokratna gosta bosta:
- Vasja Progar, biotehnolog, zaposlen na oddelku za agronomijo Biotehniške fakultete v Ljubljani in glasbeni ustvarjalec, ki skozi svoje ustvarjanje raziskuje človeško percepcijo.
- Saša Spačal, intermedijska umetnica, ki deluje na področju grafičnega oblikovanja, videa in intermedijske umetnosti, kjer raziskuje možnosti povezovanj tehnoloških in bioloških organizmov.

K sodelovanju ste vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Vabljeni!UTRINKI: Kognitivna čajanka - Od vsakdanjega transa do terapevtske hipnoze

 

 

 

 

 

 

 

 

V zvezi s hipnozo kroži veliko predsodkov, npr. da hipnotizirani izgubi nadzor in naredi nekaj nehotenega. Smo lahko hipnotizirani proti svoji volji? Ti predsodki so velikokrat povezani z odrsko hipnozo, kjer hipnotizer zavestno poskuša ustvariti mogočen vtis in to pogosto dosega z norčevanjem iz hipnotiziranih. Vendar je terapevtska hipnoza za zunanjega opazovalca veliko manj dramatična.

Mag. Miran Možina, dr. med., specialist psihiater, sistemski psihoterapevt, učitelj in supervizor je končal študij kibernetike psihoterapije na Medicinski fakulteti v Zagrebu. Kot asistent je delal na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani in je končal izobraževanje iz sistemske družinske terapije za učitelja v okviru Nemškega združenja za družinsko terapijo (VFT) v Münchnu. Leta 2003 je pridobil Evropsko diplomo za psihoterapijo (ECP). Od leta 2006 vodi projekt fakultetnega študija psihoterapije v sodelovanju z Univerzo Sigmunda Freuda iz Dunaja. Od leta 2007 je tudi ustanovitelj in odgovorni urednik prve slovenske psihoterapevtske strokovne in znanstvene revije Kairos. Trenutno je zaposlen na Slovenskem inštitutu za psihoterapijo.

Dr. Možina nam bo predstavil svet terapevtske hipnoze, ki temelji na spoštovanju pacientovega dostojanstva, njegove enkratnosti in izjemnih sposobnosti njegovega nezavednega. Poskušali si bomo odgovoriti na vprašanje kaj je ti. »vsakdanji trans« in kako lahko te pojave uporabimo v terapevtske namene. S pomočjo hipnoze lahko dosegamo koristne zdravilne učinke (npr. analgezija, zdravljenje psiholoških travm), zato si bomo pogledali mehanizme hipnotskega delovanja, ki so zanimivi tudi za kognitivna znanost.

Janez Tomaž Krmelj je terapevt medicinske hipnoze, ki je izobrazbo iz pristopov medicinske hipnoze pridobival doma in v tujini ter pridobil Diplomo "Medicinska hipnoza in komunikacija" (Medizinische hypnose Alpe Adria). S prof. Pajntarjem je sodeloval pri ustanovitvi Društva za medicinsko hipnozo Slovenije, kjer je bil vrsto let v Upravnem odboru in do nedavnega tudi vodil Praktične vaje v procesu izobraževanja zdravnikov in psihologov v društvu.

Janez Tomaž Krmelj nam bo predstavil aktivno budno hipnozo (ABH), ki je terapevtska tehnika pri kateri subjekt (pacient, klient ali športnik) doseže stanje globokega transa s povečano telesno aktivnostjo, športnikom znan kot »tekaški trans«. Pogledali bomo kako lahko s pomočjo ABH črpamo moč za spopadanje s življenjskimi izzivi ter najdemo nekakšno ''pot'' naprej. Po kratki predstavitvi bomo s prostovoljcem prikazali presenetljivo uporabnost te tehnike in obenem kompleksnost terapij v globokem transu.4. 4. 2013

V okviru skupnega programa Kognitivna znanost bo imela prof. dr. Franca Cambi, dr. med. predavanje z naslovom Oligodendrocytes (Medicinska fakulteta, Zaloška 4, Lesena predavalnica, 10-11:30). Njenemu predavanju bo sledilo predavanje prof. dr. Zvezdana Pirtoška, dr. med. z naslovom von Economo in zrcalni nevroni (Medicinska fakulteta, Zaloška 4, Lesena predavalnica, 11:30-12:30).28. 3. ob 19h

HVALA ZA NEVRONE ŠT. 11: ENAKOPRAVNOST?


V tokratni debati bomo poudarili pomembnost obravnave ljudi kot enakopravnih članov družbe. Pogovarjali se bomo o različnih možnostih, ki jih kot posameziniki dobimo ob rojstvu: ali z individualno obravnavo drugačnim dejansko pomagamo ali pa s tem spodbujamo stigmatiziranost in izključenost iz družbe. Kateri pristop je torej bolj plodovit: začeti s stališča, da imamo vsi ljudje enake možnosti ali pa je boljše, če se poslužimo individualnih pristopov.

Z nami bo o svojem prostopu govoril mag. Aljoša Danieli, dr. med., spec. psihiater in zdravnik splošne medicine. Ukvarja se z nevropsihiatrijo. Njegovo klinično delo je usmerjeno v zdravljenje bolnikov z duševnimi motnjami, kot posledica nevroloških in internističnih bolezni.


Kje?
Kiberpipa, Kersnikova 6, Ljubljana

Kdaj?
Četrtek, 28. 3. ob 19h. K sodelovanju ste vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.


Veselimo se vašega obiska in vas nestrpno pričakujemo!21.3. 2013 ob 18h

Kognitivna čajanka: Od vsakdanjega transa do terapevtske hipnoze

V zvezi s hipnozo kroži veliko predsodkov, npr. da hipnotizirani izgubi nadzor in naredi nekaj nehotenega. Smo lahko hipnotizirani proti svoji volji? Ti predsodki so velikokrat povezani z odrsko hipnozo, kjer hipnotizer zavestno poskuša ustvariti mogočen vtis in to pogosto dosega z norčevanjem iz hipnotiziranih. Vendar je terapevtska hipnoza za zunanjega opazovalca veliko manj dramatična.

Mag. Miran Možina, dr. med., specialist psihiater, sistemski psihoterapevt, učitelj in supervizor je končal študij kibernetike psihoterapije na Medicinski fakulteti v Zagrebu. Kot asistent je delal na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani in je končal izobraževanje iz sistemske družinske terapije za učitelja v okviru Nemškega združenja za družinsko terapijo (VFT) v Münchnu. Leta 2003 je pridobil Evropsko diplomo za psihoterapijo (ECP). Od leta 2006 vodi projekt fakultetnega študija psihoterapije v sodelovanju z Univerzo Sigmunda Freuda iz Dunaja. Od leta 2007 je tudi ustanovitelj in odgovorni urednik prve slovenske psihoterapevtske strokovne in znanstvene revije Kairos. Trenutno je zaposlen na Slovenskem inštitutu za psihoterapijo.

Dr. Možina nam bo predstavil svet terapevtske hipnoze, ki temelji na spoštovanju pacientovega dostojanstva, njegove enkratnosti in izjemnih sposobnosti njegovega nezavednega. Poskušali si bomo odgovoriti na vprašanje kaj je ti. »vsakdanji trans« in kako lahko te pojave uporabimo v terapevtske namene. S pomočjo hipnoze lahko dosegamo koristne zdravilne učinke (npr. analgezija, zdravljenje psiholoških travm), zato si bomo pogledali mehanizme hipnotskega delovanja, ki so zanimivi tudi za kognitivna znanost.

Janez Tomaž Krmelj je terapevt medicinske hipnoze, ki je izobrazbo iz pristopov medicinske hipnoze pridobival doma in v tujini ter pridobil Diplomo "Medicinska hipnoza in komunikacija" (Medizinische hypnose Alpe Adria). S prof. Pajntarjem je sodeloval pri ustanovitvi Društva za medicinsko hipnozo Slovenije, kjer je bil vrsto let v Upravnem odboru in do nedavnega tudi vodil Praktične vaje v procesu izobraževanja zdravnikov in psihologov v društvu.

Janez Tomaž Krmelj nam bo predstavil aktivno budno hipnozo (ABH), ki je terapevtska tehnika pri kateri subjekt (pacient, klient ali športnik) doseže stanje globokega transa s povečano telesno aktivnostjo, športnikom znan kot »tekaški trans«. Pogledali bomo kako lahko s pomočjo ABH črpamo moč za spopadanje s življenjskimi izzivi ter najdemo nekakšno ''pot'' naprej. Po kratki predstavitvi bomo s prostovoljcem prikazali presenetljivo uporabnost te tehnike in obenem kompleksnost terapij v globokem transu.

Kdaj: četrtek 21.3. 2013 ob 18h
Kje: Kavarna Mestnega muzeja, Gosposka ul. 15, Ljubljana

Predavanji bosta trajali vsako po pol ure. Po predavanjih bomo imeli ob dobrem čaju ali kavi čas za razmislek, vprašanja in pogovor.

Prisrčno vabljeni na čaj in klepet v kavarno Mestnega muzeja!PRVA MAGISTRICA KOGNITIVNE ZNANOSTI NA UNIVERZI V LJUBLJANI


Študijski program Kognitivna znanost je dobil prvo magistrico kognitivne znanosti na Univerzi v Ljubljani! Anka Slana je 27. 2. 2013 uspešno zagovarjala svoje magistrsko delo z naslovom Vpliv harmoničnega konteksta na zaznavo razreda tonskih višin (mentor: Grega Repovš; somentor: Bruno Gingras) in s tem kot prvi študent/študentka pridobila naziv magistrica kognitivne znanosti.

Čestitamo!

Spodaj je nekaj utrinkov z zagovora.


28.2.2013 ob 19h

HVALA ZA NEVRONE ŠT. 10: POLITIKA ZNANOSTI

KAJ?
V luči povečanega zanimanja za politiko se bomo tudi mi tokrat ukvarjali s to temo. V znanosti.

Katere stvari lahko vplivajo na znanstvene raziskave in njihove izsledke ter kdaj lahko govorimo o neprimernosti oz. nereprezentativnosti? To precej široko temo bomo poskušali omejiti z dvema okvirjema: v prvem se bomo ukvarjali z rokovanjem s podatki, v drugem pa se bomo posvetili problematiki znanstvenih referenc.

Toni Pustovrh, raziskovalec na Centru za proučevanje znanosti na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Njegovo delo se osredotoča na multidisciplinarno proučevanje etičnih, pravnih in družbenih vidikov in vplivov novih in nastajajočih tehnologij. Je pridruženi član Inštituta za strateške in razvojne analize (IRSA), ukvarja pa se tudi s proučevanjem znanstvenih in tehnoloških politik ter s sociologijo znanosti. Toma Strle, doktorski študent filozofije in asistent pri študiju Kognitivna znanost v Ljubljani.

KJE?
Kiberpipa, Kersnikova 6, Ljubljana (http://www.kiberpipa.org/)

KDAJ?
Četrtek, 28.02 ob 19h. K sodelovanju ste vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Veselimo se vašega obiska in vas nestrpno pričakujemo!27. 2. 2013, 11h

ZAGOVOR MAGISTRSKEGA DELA

Anka Slana bo imela zagovor magistrskega dela z naslovom Vpliv harmoničnega konteksta na zaznavo razreda tonskih višin (mentor: Grega Repovš; somentor: Bruno Gingras) 27. 2. na Pedagoški fakulteti v sobi 026 z začetkom ob 11:00. Zagovor bo v slovenskem jeziku.31.1. 2013 ob 18h

KOGNITIVNA ČAJANKA: BOLEČINAKdaj:
četrtek 31.1. 2013 ob 18h
Kje: Kavarna Mestnega muzeja, Gosposka ul. 15, Ljubljana

Bolečina je verjetno najbolj ''osovražena'' evolucijska pridobitev. In vendar je nepogrešljiva: omogoči nam, da škodljive dražljaje v notranjem in zunanjem okolju prepoznamo in se jim naučimo izogibati. Izkušnjo bolečine v njenih fizioloških razsežnostih omogočajo posvečene živčne povezave in obravnava informacij, ki prek teh povezav dosegajo nevralna omrežja v možganih. Ali je doživljanje bolečine odvisno samo od delovanja nevralnih omrežij v možganih? Koliko se načini občutenja bolečine medkulturno razlikujejo?

Na tokratni čajanki bomo gostili nevroznanstvenico prof. dr. Majo Bresjanac dr. med in antropologinjo prof. dr. Vesno Godina. Dr. Maja Bresjanac, je poklicno zdravnica, raziskovalka živčevja, vodja Laboratorija za regeneracijo in plastičnost živčevja na Inštitutu za patološko fiziologijo, je redna profesorica na Inštitutu za patološko fiziologijo MF Univerze v Ljubljani. Soustanoviteljica SiNAPSE, slovenskega društva za nevroznanost in Slovenskega društva za kognitivno znanost. Dr. Bresjanac se bo posvetila vprašanju kako možgani obravnavajo informacije o bolečinskih dražljajih. Predavanje bo osvetlilo tudi temeljne mehanizme bolečine ter kako lahko na to vplivamo (npr. z zdravili, besedami in dejanji), tako da spremenimo tisto zaradi česar bolečino preklinjamo: trpljenje.

Vesna Godina je profesorica na Filozofski fakulteti na Univerzi v Mariboru in je izredna profesorica na Fakulteti za družbene vede na Univerzi v Ljubljani. Poučuje antropologijo ter socialno in kulturno antropologijo. Poleg tega se ukvarja tudi s politično kulturo, s socializacijo oz. inkulturacijo. Dr. Godina bo predavala o kulturni organizaciji telesa in bolečine znotraj tega sklopa, na primer o tem kako se percepcija bolečine različno odraža v različnih kulturah.

Predavanji bosta vsaka trajali pol ure. Po predavanjih bomo imeli ob čaju ali kavi čas za razmislek, vprašanja in pogovor. Vstop je prost.

Prisrčno vabljeni na čaj in klepet v kavarno Mestnega muzeja!31.1. 2013 ob 19h

HVALA ZA NEVRONE ŠT. 9: RAZUMA IN IGER

KAJ? V prvi letošnji debati bo govora o igrah in igranju. Kakšna je njihova družbena vloga, ali igranje vpliva na izboljšanje naših kognitivnih sposobnosti, in kako bi lahko igro uporabili za načrtno izpopolnjevanje teh. Prav tako bi se radi dotaknili tudi slabosti, ki jih igre in igranje lahko prinašajo.

Gostili bomo Žiga Hajdukoviča, ki se ukvarja z razvojem in raziskavami na področju sodobnih tehnologij
(razum.si) . Razvija igre za mobilne telefone (dawnofplay.com), prav tako pa se rad loti tudi eksperimentalnih interaktivnih game projektov (tetris1d.org)

KJE? Kiberpipa, Kersnikova 6, Ljubljana (http://www.kiberpipa.org/)

KDAJ? Četrtek, 31.01 ob 19h.

K sodelovanju ste vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Veselimo se vašega obiska in vas nestrpno pričakujemo!