201220. 12. 2012 ob 19h

HVALA ZA NEVRONE ŠT. 8: EVOLUCIJA UPORABNEGA ZNANJA

(študentska sekcija Slovenskega društva za kognitivno znanost)

KAJ?
En dan pred koncem sveta in ljudsko vstajo se bomo v Kiberpipi pogovarjali o evoluciji znanja na družbeni ravni. 

Zanimalo nas bo, kako se znanje razvija vzporedno s samo tehnološko evolucijo človeka, ter kako je na spremembo znanja in tega, kaj mi kot družba razumemo kot uporabno znanje, vplival razvoj. Prav tako bi se posvetili tudi temu, kako tehnologija, ki jo uporabimo, sooblikuje družbo in kakšne smernice se nam začrtujejo za prihodnost. 

Ob takšnih in podobnih vprašanjih bosta z nami debatirala dr. Mirt Komel, filozof, sociolog, pisatelj, esejist in prevajalec, je asistent in raziskovalec na Fakulteti za družbene vede ter član uredništva Časopisa za kritiko znanosti in prof. dr. Franc Mali s Fakultete za družbene vede. Deluje na katedri za kulturologijo in v centru za proučevanje znanosti, med drugim pa se ukvarja tudi z izobraževalnimi politikami in družbenim razvojem. K sodelovanju ste vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

KJE?
Kiberpipa Kersnikova 6, Ljubljana (http://www.kiberpipa.org/).

KDAJ?
Četrtek, 20.12 ob 19h. K sodelovanju ste vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Veselimo se vašega obiska in vas nestrpno pričakujemo! (p.s. svoj prihod lahko potrdite tudi na Facebook strani).13. 12. 2012 ob 18h

KOGNITIVNA ČAJANKA: NIHANJA RAZPOLOŽENJA (nekaj vtisov)

Kdaj:
četrtek 13. 12. 2012 ob 18h
Kje: Kavarna Mestnega muzeja, Gosposka ul. 15, Ljubljana

V decembrskem druženju se bomo na kognitivni čajanki posvetili boleznim, ki privedejo do ekstremnih nihanj razpoloženja ter raziskovali kakšne so kognitivne značilnosti bipolarne motnje. Vzpostavili bomo pojmovno razlikovanje med emocijami, razpoloženji in psihičnimi stanji. Ali se s psihosocialnimi intervencijami izboljša klinični in funkcionalni izid obolelih in kako ta vpliva na medosebne odnose ter kakovost življenja posameznika? Ali se razpoloženje in motivacija povezujeta z učenjem in spominom ter kako je s temi procesi povezana terapevtska hipnoza? 

V raziskovanje nihanj razpoloženja nas bosta pospremila psihologinja Tatjana Novak in filozof ter sociolog kulture Tomaž Herga.

Tatjana Novak je univerzitetna diplomirana psihologinja, zaposlena na Družbeno medicinskem inštitutu ZRC SAZU. Po študiju psihologije je izobraževanje nadaljevala v okviru doktorskega študija na temo Vpliv farmakoterapije in psihoedukacije na kognitivno-emocionalne primanjkljaje pri pacientih z bipolarno motnjo razpoloženja. Sodeluje v raziskovalnih projektih na področju psihosocialne in kognitivne rehabilitacije motenj razpoloženja in preprečevanja stresa na delovnem mestu ter sodeluje pri razvoju orodij za ocenjevanje osebnostnih, nevropsiholoških in kliničnih značilnosti oseb s težavami v duševnem zdravju.

Tomaž Herga je profesor filozofije, univerzitetno diplomirani sociolog kulture, ki je svojo pot nadaljeval na  magistrskem študiju na Filozofski fakulteti ter ga zaključil na področju teoretske psihoanalize z doktoratom z naslovom Logika želje. Poleg specializacije na Slovenskem inštitutu za psihoterapijo in praktično specializacijo iz medicinske hipnoze in hipnoterapije, je svoja znanja izpopolnjeval tudi pri prof. dr. Marjanu Pajntarju v Društvu za medicinsko hipnozo Slovenije.

Kot vedno, bosta predavanji trajali po pol ure. Po predavanjih bomo imeli ob dobrem čaju ali kavi čas za razmislek, vprašanja in pogovor.

Prisrčno vabljeni na čaj in klepet v kavarno Mestnega muzeja! Vstop je prost.Vsi tisti, ki se Kognitivne čajanke ne boste uspeli udeležiti, lahko prisluhnete posnetku na Radiu študent v rubriki  'Oči, da ne vidijo'.- Kognitivna znanost (radijska oddaja o študiju kognitivne znanosti in kognitivni znanosti na splošno (vključuje pogovor s študenti), RTVSLO, v okviru oddaje Gymnasium)15. 11. 2012, 19h
KAJ?
Se znanstveniki zavedajo, da morda lahko odkrijejo več, kot bi si udeleženci želeli? V kolikšni meri mi, udeleženci, gledamo na raziskave, ki se izvajajo na nas le kot na zbiranje podatkov, brez osebne vsebine? Kako je z raziskavami in metodami, ki berejo naše misli in čustva?

Ob takšnih in podobnih vprašanjih bosta z nami debatirala:
- Dr. Marko Tkalčič, univ. dipl. inž. el., raziskovalec na Fakulteti za elektrotehniko. Deluje v Laboratoriju za digitalno obdelavo signalov, slik in videa, njegova področja raziskovanja pa so predvsem uporabniško modeliranje, afektivno računalništvo, interakcija človek-računalnik in priporočilni sistemi.
- Simon Brežan, dr.med, kognitivni nevroznanstvenik ter raziskovalec možganov.  Njegovi raziskovalni interesi so preučevanje možganskih električnih oscilacij, EEG, "branje misli", spomin in preučevanje odločanja.

KJE?
Kiberpipa Kersnikova 6, Ljubljana (http://www.kiberpipa.org/).


KDAJ?
Četrtek, 15.11 ob 19h. K sodelovanju ste vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Veselimo se vašega obiska in vas nestrpno pričakujemo! (p.s. svoj prihod lahko potrdite tudi na Facebook strani).Halucinacije, blodnje, prividi (radijska oddaja ob Kognitivni čajanki Halucinacije, blodnje, prividi na Radiu Študent)KOGNITIVNA ČAJANKA: HALUCINACIJE, BLODNJE, PRIVIDI (nekaj vtisov)

Tokratno srečanje je bilo posvečeno halucinacijam. Kako ljudje doživljajo privide, halucinacije, blodnje? Kakšne so bolezni, ki privedejo do teh stanj? Kakšna je razlika med halucinacijami bolnikov s psihozami in tistimi, ki jih povzroči uporaba drog? Kakšni so učinki različnih drog? Kaj je resničnost in kaj privid? Kje je meja med obema?

V raziskovanje drugačnih svetov smo se podali z doc. dr. Borutom Škodlarjem, psihiatrom in psihoterapevtom s Psihiatrične klinike v Ljubljani in z doktorjem biomedicine, biokemikom dr. Mirjanom Švagljem, strokovnjakom za droge, sodelavcem združenja DrogArt. 

 

 

 

 

 
Dr. Borut Škodlar se ukvarja s psihozami in razvojem psihotične motnje. Raziskuje fenomenologijo (doživljanje) shizofrenije, pojava ki ga – v različnih oblikah – zasledimo v vseh časovnih, kulturnih in zgodovinskih obdobjih. Kljub temu, da je klasičnih kliničnih slik shizofrenije manj, je veliko več identitetnih težav mladih ljudi. Pogost spremljevalec omenjene bolezni pa so halucinacije.

Dr. Mirjan Švagelj je velik del svoje raziskovalne kariere posvetil vprašanjem, povezanih z uporabo drog: od vprašanj politike, stigem, odvisnosti, pa do raziskovanja učinkov različnih psihadeličnih sredstev na naše doživljanje.25.10., 18h

HVALA ZA NEVRONE NR. 6: VOZLIŠČA PRISTOPOV
18. 10. 2012 ob 18h

KOGNITIVNA ČAJANKA: HALUCINACIJE, BLODNJE, PRIVIDI

Začenjamo novo sezono KOGNITIVNIH ČAJANK!

Tokratno druženje bo posvečeno halucinacijam. Kako ljudje doživljajo privide, halucinacije, blodnje? Kakšne so bolezni, ki privedejo do teh stanj? Kakšna je razlika med halucinacijami bolnikov s psihozami in tistimi, ki jih povzroči uporaba drog? Kakšni so učinki različnih drog? Kaj je resničnost in kaj privid? Kje je meja med obema?

V raziskovanje drugačnih svetov se bomo podali z doc. dr. Borutom Škodlarjem, psihiatrom in psihoterapevtom s Psihiatrične klinike v Ljubljani in z doktorjem biomedicine, biokemikom dr. Mirjanom Švagljem, strokovnjakom za droge, sodelavcem združenja DrogArt.

Dr. Borut Škodlar se ukvarja s psihozami in razvojem psihotične motnje. Raziskuje fenomenologijo (doživljanje) shizofrenije, pojava ki ga – v različnih oblikah – zasledimo v vseh časovnih, kulturnih in zgodovinskih obdobjih. Kljub temu, da je klasičnih kliničnih slik shizofrenije manj, je veliko več identitetnih težav mladih ljudi. Pogost spremljevalec omenjene bolezni pa so halucinacije.

Dr. Mirjan Švagelj je velik del svoje raziskovalne kariere posvetil vprašanjem, povezanih z uporabo drog: od vprašanj politike, stigem, odvisnosti, pa do raziskovanja učinkov različnih psihadeličnih sredstev na naše doživljanje.

Kot vedno, bosta predavanji trajali po pol ure. Po predavanjih bomo imeli ob dobrem čaju ali kavi čas za razmislek, vprašanja in pogovor.

Kdaj: četrtek 18. 10. 2012 ob 18h
Kje:  Kavarna Mestnega muzeja, Gosposka ul. 15, Ljubljana
Vstopnina: vstop je prost

Prisrčno vabljeni na čaj in klepet v kavarno Mestnega muzeja!October 8.-9. 2012


INFORMATION SOCIETY – IS 2012 COGNITIVE SCIENCES CONFERENCE:
FROM WATCHING TO SEEING

(See invitation in Slovene here)

This years’ cognitive science conference is dedicated to vision - a cognitive phenomenon, the research of which stretches across the wide range of disciplines: from basic neurophysiological level, all the way to psychological, phenomenological and philosophical considerations. The title of the conference: From Watching to Seeing, is meant to encapsulate the attempt of cognitive science to breach the so called explanatory gap, i.e. the divide between third-person descriptions (events in neurological system) and first-person perspectives (reports on lived human experience). 

The selection of participants reflects the variety of angles from which the visual processing can be researched as well as variety of levels on which related cognitive phenomena occur. Our key plenary speakers are covering two distinct angles:

  • The contribution of dr. David Križaj, renowned neurophysiologist from University of Utah, will overview the path of the visual stimuli on its way from a simple electromagnetic signal to formation of a visual representation.
  • The second invited contributor, dr. Liliana Albertazzi, philosopher and phenomenologist from University of Trento, presents a study of the morphology of nature, art and cognition.

(See abstract of plenary lectures here)

The themes and presenters of this years' conference are covering the whole spectrum of perspectives, bracketed by the plenary contributors: neurophysiology (Hawlina), cognitive neuroscience (Pirtošek, Ravnik, Palmović, Bon, Brezovar, Levtsek, Bregant), artificial intelligence and computer vision (Gams, Tkalčič), psychiatry, psychology, phenomenology, philosophy and consciousness research (Škodlar, Smrdu, Albertazzi, Kordeš, Markič, Peruš).
(See schedule of the conference here)

Besides being able to bring together this exceptional group of contributors, our conference also succeeded building a bridge betweens Slovenian society for Cognitive sciences, University Medical Centre's and Institute Jožef Stefan.

Professor Zvezdan Pirtošek from the Department of Neurology is also contributing a PRECONFERENCE WORKSHOP: Functional Anatomy of Visual Structures in Brain. The workshop is intended for general public (no background knowledge is required) and will be held in Slovene. Attendance is free. The workshop is limited to 25 participants - if attending confirmation to kognitivni.sprehod@gmail.com is obligatory.
(See workshop description here)

YOU ARE MOST CORDIALLY INVITED TO ATTEND THE CONFERENCE!
We believe that following the whole range of lectures will enable you to understand the entire path From Watching to Seeing more coherently.

Contact person: Maja Smrdu, maja.smrdu@psih-klinika.si 

Četrtek, 27.9.2012, ob 19h.

Hvala za nevrone nr. 5: Problem telesa ali duha?


Študenti kognitivne znanosti bodo v septembrski debati skupaj z vami zagrizli v osrednje vprašanje kognitivne znanosti, t.i. mind-body problem (problem telesa-duha).

Kaj?
Človek je celostno bitje, vendar pa se zdravljenje bolezni v praksi še vedno ločuje na spreminjanje fizičnih lastnosti našega telesa in terapijo (pogovor s strokovnjakom, ki lahko dodatno predpiše tudi medikament). Na tokratno debato smo zato kot posebna gosta povabili psihoterapevta in plastičnega
kirurga, ki bosta zdravljenje človeka predstavila vsak s svoje strani.

Z nami bosta:
Aleš Leskovšek dr. med., plastični kirurg in
Matija Pajer, specializant psihoanalitične psihoterapije in študent kognitivne znanosti.

Kje?
Kiberpipa
Kersnikova 6, Ljubljana
(http://www.kiberpipa.org/)

Kdaj?
Četrtek, 27.9.2012, ob 19h.

K sodelovanju ste vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, tisti, ki radi govorite in tisti, ki bi radi zgolj uživali ob hladni pijači ter ob tem spremljali dinamičen dogodek.

Veselimo se vašega obiska in vas nestrpno pričakujemo!
(p.s. svoj prihod lahko potrdite tudi na Fb strani http://www.facebook.com/events/438903829484376/)PRIJAVA ZA VPIS NA MAGISTRSKI ŠTUDIJ KOGNITIVNA ZNANOST 2012/2013

Kandidati za vpis morajo najkasneje do vključno 10. septembra oddati prijavo za vpis v prvi letnik skupnega interdisciplinarnega študijskega programa druge stopnje Kognitivna znanost na Pedagoški fakulteti. Po prejemu prijav bo programski svet bo z vsakim prijavljenim kandidatom pred vpisom opravil individualni razgovor, ki bo predvidoma v sredini septembra. Za postopek prijave in dodatne informacije glejte vpis in pogosta vprašanja ali pa se obrnite na referat za podiplomski študij PeF. Vprašanja lao naslovite tudi na kognitivna (at) pef.uni-lj.si.

Več...TOREK, 4. 9. ob 17h, Pedagoška fakulteta, uč. 048 (uč. 026)


INFORMATIVNI DAN SKUPNEGA INTERDISCIPLINARNEGA PROGRAMA DRUGE STOPNJE KOGNITIVNA ZNANOST


V septembru bo na Pedagoški fakulteti še en informativni dan skupnega interdisciplinarnega študija druge stopnje Kognitivna znanost na Univerzi v Ljubljani, ki se izvaja v okviru Medicinske fakultete, Filozofske fakultete, Fakultete za računalništvo in informatiko in Pedagoške fakultete. Skupni program je del mednarodnega programa MEi:CogSci, ki poteka na petih evropskih univerzah.

Informativni dan se bo začel s skupnim delom v učilnici 048, ki mu bo sledila predstavitev programa Kognitivna znanost v učilnici 026.

Vabljeni!
NEDELJA, 2.9. ob 19h

Društvo študentov kognitivne znanosti vas vabi na prvi Kognitivni sprehod, med katerim se vam bodo razkrile skrivnosti vaših nevronov, na poti pa se boste srečali tudi z ostalimi deli človeškega telesa, ki jih boste spoznali v popolnoma novih dimenzijah.

V nedeljo, 2.9. ob 19h se bomo tako srečali na razstavi Bodies Revealed na Gospodarskem razstavišču in se skupaj podali na sprehod po človeškemu telesu, na katerem bomo posebno pozornost posvetili središču naše kognicije – možganom. Sprehod bomo pričeli v  avli razstave s predavanjem prof. dr. Zvezdana Pirtoška, dr. med., specialista nevrologije, predstojnika Kliničnega oddelka za bolezni živčevja, ki nas bo popeljal v zanimivi svet možganov, in nadaljevali z ogledom razstave. V galeriji živčevja nas bo čez razstavljene primerke vodil Dejan Georgiev, dr. med., ki nam bo delovanje možganov prikazal še ob pravih človeških primerkih. Po vodenju pa ste vabljeni, da se po preostalem delu razstave sprehodite sami, za morebitna vprašanja pa vam bomo vseskozi na voljo študentje kognitivne znanosti.

Na sprehod ste vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje, strokovnjaki in vsi radovedneži, ki bi radi svoje možgane in telo spoznali v malce drugačni luči.

Za udeležence dogodka bo ogled razstave možen po posebni ceni 10€. Za udeležbo je obvezna prijava na e-mail naslov kognitivni.sprehod@gmail.com, v kateri nam navedite svoje ime in imena ostalih udeležencev, v kolikor prijavljate več oseb. V povratnem e-mailu boste nato prejeli informacije o načinu plačila in prevzemu vstopnic. Prosimo, da se prijavite najkasneje do 25.8., saj je število udeležencev omejeno. Več o razstavi Bodies Revealed si lahko ogledate na:http://www.bodies.si/

Veselimo se vašega obiska in vas nestrpno pričakujemo!
Copyright © 2012 Študentska sekcija slovenskega društva za kognitivne znanosti, All rights reserved.

ČETRTEK, 23. 8. 2012, ob 19h. 


Četrtek, 26.7.2012, ob 19h. 

Društvo študentov kognitivne znanosti vas in vaše nevrone tudi v vročih poletnih dneh vabi na srečanje, tokrat z naslovom

V SLOŽNI SKUPINI JE MOČ: kreativno reševanje problemov

na katerem bomo poleg jezikov, ki jih bomo vrteli na debati, na delavnici "body drumminga" razmigali tudi naše okončine.

Kaj?
Skupinsko delo je vedno pogostejša oblika dela in sodelovanja v zahodnem svetu, v katerem mora skupina doseči skupen cilj, za katerega je bila ustvarjena. A v skupine kljub temu vstopamo kot posamezniki, zato prej ali slej naletimo na razlike v osebnostih, željah ali ambicijah. V debati bomo tako poskušali dognati, kakšne so poti do kreativnih rešitev v skupinah. Kako lahko posamezniku omogočimo optimalni individualni doprinos k skupnemu cilju in reševanju problemov? Kako skupino povezati v celoto in tako uspešno doseči zastavljene cilje?

Kdo in kako?

S takimi in podobnimi vprašanji se bomo soočili v dveh delih. O kreativnem reševanju problemov v skupinah se bomo tako najprej pogovorili v družbi Nastje Mulej, magistre komunikologije, univerzitetne diplomirane ekonomistke in univerzitetne diplomirane sociologinje, ki sta jo radovednost in želja po učenju pripeljali do ekskluzivne licence za treniranje tehnik bolj učinkovitega, ustvarjalnega in konstruktivnega razmišljanja ter do neposrednega poučevanja razmišljanja šolskih otrok (CoRT – Cognitive Research Trust) po dr. Edwardu de Bonu (snovalcu konceptov "šest klobukov razmišljanja" ter "lateralnega razmišljanja").
Nato pa bomo teorijo prenesli v prakso v 40-minutni delavnici "body drumminga", ki jo bo vodil Gregor Pavunc, lindy hop navdušenec in občasni ritem pretepač. "Body drumming" je način izvabljanja ritemske glasbe, ki kot instrument uporablja telo (ploskanje, udarjanje z rokami ob telo, cepetanje ...). V delavnici bomo tako spoznali zvoke našega telesa, jih skozi improvizacijo povezali z zvoki teles ostalih sodelujočih in jih skupaj prelili v harmonijo ritmov, ter tako na dinamičen način spoznali, kako dobro in složno sodelovati v skupini.

Kje?
Kiberpipa
Kersnikova 6, Ljubljana
(http://www.kiberpipa.org/)

Kdaj?

Četrtek, 26.7.2012, ob 19h. 

K sodelovanju ste vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, tisti, ki radi govorite in tisti, ki bi radi zgolj uživali ob hladni pijači ter ob tem spremljali dinamičen dogodek.

Veselimo se vašega obiska in vas nestrpno pričakujemo!
(p.s. svoj prihod lahko potrdite tudi na Fb strani http://www.facebook.com/events/16862361993897Četrtek, 28.6. ob 19h, Kiberpipa

Študentska sekcija Slovenskega društva za kognitivne znanosti vas in vaše nevrone ponovno vabi na debato:

HVALA ZA NEVRONE Nr. 2: (NI)SEM ODGOVOREN

Kaj?
V pogovoru se bomo v družbi strokovnjakov soočili z vprašanjem prevzemanja (kazenske) odgovornosti emergentnih sistemov. Strokovnjaki prihajajo s področja prava, filozofije (bioetika, nevroetika: etična vprašanja in problemi v zvezi z nevroznanostjo) in umetne inteligence.

Zamislite si, da pred vami stoji morilec, ki pa ni moril, ker bi to sam želel, temveč zato, ker ima možganski tumor, ki vpliva na njegova dejanja in moralno razsojanje. Ali pa se vživite v vlogo programerja, katerega robot je ušel izpod nadzora in se naučil izvajati kriminalna dejanja. Lahko v takih primerih sploh govorimo o krivdi in odgovornosti? In če lahko, na čigavih ramenih visi? Kdo je kriv v očeh moralne javnosti in kdo iz zornega kota pravnega sistema? Se o takih vprašanjih v pravni praksi sploh sprašujemo ali je to področje še vedno premalo raziskano? Kako je v drugih državah?

Kdo?
K pogovoru o takih in podobnih vprašanjih ste vabljeni vsi znanstveni navdušenci, ki radi debatirate. Vabljeni študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, pa tudi tisti, ki bi radi zgolj uživali ob hladni pijači in ob tem spremljali zanimivo debato.

Tea Logar, doktorantka iz filozofije na Univerzi Georgetown v Washingtonu. V svojih delih se ukvarja z normativno etiko, bioetiko in nevroetiko, v slovenskem prostoru pa je delovala tudi na področju raziskovanja izkoriščanja v medosebnih odnosih in nadomestnega materinstva. 

Aleksander Sadikov je višji predavatelj in raziskovalec na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Deluje v laboratoriju za umetno inteligenco in se ukvarja s hevrističnim ocenjevanjem funkcij, iskalnimi tehnikami v UI in večagentnimi inteligentnimi sistemi z zmožnostjo učenja. Je avtor več strokovnih člankov na področju strojnega učenja in navdušen šahist.

Luka Virant je zaposlen na kazenskem oddelku okrajnega sodišča v Ljubljani. Naši debati bo dodal vrednost z znanjem o kazenski odgovornosti in informacijami o sodnih praksah.

Kje?
Kiberpipa, Kersnikova 6, Ljubljana, http://www.kiberpipa.org/

Kdaj?
Četrtek, 28.6.2012, ob 19h. 

Veselimo se vašega obiska in vas nestrpno pričakujemo!
(p.s svoj prihod lahko potrdite tudi na Fb strani http://www.facebook.com/events/379030242160279/)25. 6. 2012, Dunaj

KOGNITIVNA ČAJANKA: IMAGES OF THE BRAIN


Kognitivno čajanko Slike možganov tokrat ponavljamo na Dunaju, v ponedeljek 25. junija. Poleg nevrolga prof. Zvezdana Pirtoška in vizualne umetnice prof. Uršule Berlot se nam bo tokrat pridružil tudi umetnostni zgodovinar prof. Raphael Rosenberg z Univerze na Dunaju. Čajanka bo v angleškem jeziku.

Talks, visual presentation and discussion on the crossroads between science and visual art:

18:15  Opening words
Prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik, rector of the University of Ljubljana, prof. dr. Markus Peschl, head of Cognitive Science Research Platform of the University of Vienna, study program director of MEi:CogSci Cognitive Science joint masters program.

18:30 Neurologist's perspective: prof. dr. Zvezdan Pirtošek, Medical Faculty, University of Ljubljana
History of attempts to look into the living human brain
Beauty and decline of painters' work when the brain is damaged

19:15  Visual artist's perspective: prof. dr. Uršula Berlot, Academy of fine arts and design, University of Ljubljana
Presentation of installations based on radiological images of artist's own brain

20:00  Art historian's perspective: prof. dr. Raphael Rosenberg, Faculty of Art History, University of Vienna
The moving eye of the beholder: art literature versus empirical data                                                                    

The main goal of the event is enabling cross-talk between various disciplines of cognitive science and even wider: a discussion between science and art. After the presentations, there will be enough time for a lively discussion.

TIME AND PLACE                        
Monday, 25th of June at 18:15 in the Seminarraum 1 (SR1) of the Institut für Kunstgeschichte, Universität Wien, Universitätscampus Hof 9, Spitalgasse 2, 1090.  End time: approximately 21:00. Entrance is free.

Description of talks:
In the first part of his lecture neurologist prof. dr. Zvezdan Pirtošek from Medical Faculty, University of Ljubljana, will lead us through the history of attempts to look into the living human brain. The second part will reveal beauty and decline of painters' work when the brain is damaged.


Uršula Berlot, Butterfly / Metulj, 2010
www.ljudmila.org/berlotula/
The following speaker, visual artist prof. dr. Uršula Berlot from the Academy of fine arts and design, University of Ljubljana, will present some of her own art projects which originate in combining art and neuroscientific theories. She will present examples of installations based on radiological images of her own brain and formally combine the use of various visual media, medical technology and light sensitive materials. In the broader sense her installations are about perception research, exploring different states of consciousness by recording and visualizing mental (cerebral) spaces.

Art historian prof. dr. Raphael Rosenberg from the Department of Art History, University of Vienna will round off the evening with the talk titled "The moving eye of the beholder: Art literature versus empirical data" where he will analyze the behavior of the eye of art beholders. He will compare the way eye movements have been thought of for many centuries in descriptions of art with the data actually collected in his eye-tracking-lab.

The event is organized in collaboration between University of Ljubljana, University of Vienna Cognitive Science Research Platform, Slovenian Culture and Information Centre Vienna (SKICA) and MEi:CogSci (Joint Master program in Cognitive Science).

Welcome!22. & 23. 6. 2012, Bratislava

6th MEi:CogSci CONFERENCE 2012, BRATISLAVA


Comenius University in Bratislava

June 22, 2012 – June 23, 2012

 

The sixth MEi:CogSci (Middle European Interdisciplinary Master Programme in Cognitive Science) Conference will be hosted by the MEi:CogSci team of the Comenius University in Bratislava.

The primary purpose of the conference is to allow students of cognitive science to present their work to an international and interdisciplinary audience. Their talks will be complemented by invited speakers, who will present their current research.

Confirmed Speakers:
Boicho Kokinov, New Bulgarian University
Urban Kordes, University of Ljubljana
Marijan Palmovic, University of Zagreb
Susanne Reiterer, University of Vienna
Laszlo Ropolyi, Eötvös Lorand University in Budapes

View Conference DetailsSREDA, 13. 6. ob 17h, Pedagoška fakulteta, uč. 048 (uč. 026)

INFORMATIVNI DAN SKUPNEGA INTERDISCIPLINARNEGA PROGRAMA DRUGE STOPNJE KOGNITIVNA ZNANOST


V juniju bo na Pedagoški fakulteti še en informativni dan skupnega interdisciplinarnega bolonjskega študija druge stopnje Kognitivna znanost na Univerzi v Ljubljani, ki se izvaja v okviru Medicinske fakultete, Filozofske fakultete, Fakultete za računalništvo in informatiko in Pedagoške fakultete. Skupni program je del mednarodnega programa MEi:CogSci, ki poteka na petih evropskih univerzah.

Informativni dan se bo začel s skupnim delom v učilnici 048, ki mu bo sledila predstavitev programa Kognitivna znanost v učilnici 026.

Vabljeni!
PETEK, 8. junij ob 15h, Zbornična dvorana Univerze v Ljubljani

INFORMATIVNI DAN SKUPNEGA INTERDISCIPLINARNEGA PROGRAMA DRUGE STOPNJE KOGNITIVNA ZNANOST

Na informativnem dnevu bomo najprej predstavili mlado, a hitro se razvijajoče področje kognitivne znanosti - s čim se ukvarja, katere vede povezuje, kako njena spoznanja vplivajo na naša življenja in na naše razumevanje duševnih pojavov. Glavni del predstavitve pa bo namenjen skupnemu interdisciplinarnemu bolonjskemu študiju druge stopnje Kognitivna znanost na Univerzi v Ljubljani, ki se izvaja v okviru Medicinske fakultete, Filozofske fakultete, Fakultete za računalništvo in informatiko in Pedagoške fakultete. Skupni program je del mednarodnega programa MEi:CogSci, ki poteka na petih evropskih univerzah.

Predavatelji in študenti kognitivne znanosti vam bodo na voljo za vprašanja povezana s študijem ali s kognitivno znanostjo na sploh.

Vabljeni!7. 6. 2012, 18:00, Kavarna Mestnega muzeja, Ljubljana

KOGNITIVNA ČAJANKA: SLIKE MOŽGANOV

Kaj se zgodi, ko si podata roke nevroznanost in vizualna umetnost? Kako so slike živih možganov spremenile naše razumevanje samih sebe in kako vplivajo na umetniško ustvarjanje? Tokratna čajanka bo polna slik: podob živih možganov, umetniških del slikarjev z možganskimi poškodbami in vizualnih instalacij, ki jih je navdahnila FMR.

V prvem delu svojega predavanja nas bo nevrolog prof. Zvezdan Pirtošek peljal skozi zgodovino poskusov pogleda v žive možgane. Drugi del njegove predstavitve bo razkril, lepoto in zaton ustvarjanja slikarjev s poškodbo možganov.


Butterfly / Metulj, 2010
Vir: www.ljudmila.org/berlotula/

Levitation / Levitacija, 2007
Vir: www.ljudmila.org/berlotula/

Uršula Berlot, vizualna umetnica in profesorica na ALUO,bo v predavanju predstavila nekaj lastnih umetniških projektov, ki so nastali na osnovi povezovanja nevroznanstvenih teorij z umetniškimi vsebinami. Instalacije, ki jih bo pokazala, temeljijo na  radioloških posnetkih lastnih možganov in formalno združujejo uporabo različnih vizualnih medijev, medicinske tehnologije in svetlobno občutljivih materialov. V širšem smislu se ukvarjajo z raziskovanjem percepcije in oblikami različnih stanj zavesti v smislu zapisovanja in vizualizacije mentalnih (cerebralnih) prostorov.

Predstavitvama bo kot vedno sledila živa diskusija ob dobrem čaju ali kavi, možno pa bo tudi dobiti informacije o študiju kognitivne znanosti na Univerzi v Ljubljani. Vstop je prost.


Vabljeni torej v četrtek 7. 6. ob 18h v kavarno Mestnega muzeja na Gosposki 15, Ljubljana!PETEK, 1. junij ob 19h, Trubarjeva hiša literature

Nevroznanost, nevroetika in nevrodružba

Časopis za kritiko znanosti: Nevroznanost, nevroetika in nevrodružba – predstavitev tematskega bloka 246. številke; nastopili bodo Toni Pustovrh (Center za proučevanje znanosti, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani), Tea Logar (neodvisna raziskovalka), Olga Markič (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani), Anton Mlinar (Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem) in Manuel Kuran (FAMNIT Univerze na Primorskem).

Vabljeni v petek, 1. junija ob 19. uri, v Trubarjevi hiši literature!

Več na:http://www.trubarjevahisaliterature.si/index.php/component/content/article/36-program/631-casopis-za-kritiko-znanostiČetrtek, 24.5.2012, ob 18h. 

Študentska sekcija Slovenskega društva Kognitivne znanosti vas vabi na dogodek

HVALA ZA NEVRONE: Lilia Gurova

Kaj?
Društvo študentov kognitivne znanosti otvarja svoje kmalu tradicionalne kiberpipine urice z gostjo prof. Lilio Gurovo iz Nove Bolgarske Univerze, filozofinjo znanosti in kognitivno znanstvenico. V pogovoru nam bo predstavila svoj pogled na kognitivno znanost in vlogo empiričnih dokazov znotraj nje. Zakaj znanstvene modele lažje uporabimo kot teorije, kako si slednje razlagamo in jih apliciramo v praksi.

Debata bo potekala v angleščini.

Kdo?
Vabljeni vsi entuziastični science debaterji! Študenti in strokovnjaki različnih področij - vsi tisti, ki bi želeli deliti svoje mnenje in tudi tisti, ki bi radi le uživali ob kavi ali čaju in poslušali zanimivo debato.

Kje?
Kiberpipa
Kersnikova 6, Ljubljana
(http://www.kiberpipa.org/)

Kdaj?
Četrtek, 24.5.2012, ob 18h. 

Veselimo se vašega obiska in vas nestrpno pričakujemo!
(p.s. svoj prihod lahko potrdite tudi na Fb strani http://www.facebook.com/events/280796212016748/)21. 5. & 22. 5. 2012, Filozofska fakulteta, UL 

PREDAVANJI PROF. DR. LILIE GUROVE Z NOVE BOLGARSKE UNIVERZE

Vabimo vas na dve predavanji profesorice dr. Lilia Gurova z Nove Bolgarske univerze, Sofija, ki bo na Filozofski fakulteti v ponedeljek 21. 5. predavala o "Konceptih in kategorizacije", v torek, 22. 5. pa o "Razlagi v kognitivni znanosti". Predavanji bosta v angleščini.

Ponedeljek, 21. 5 ob 11.20 (predavalnica 3-Rim): "Concepts and Categorization"
Torek, 22. 5. ob 14.40 (predavalnica 404): "Explanation in Cognitive Science"

Vabljeni!


Mestni muzej

17. 5. 2012, 18:00, Kavarna Mestnega muzeja, Ljubljana 
                               

KOGNITIVNA ČAJANKA: UČENJE PRI ČLOVEKU IN STROJU

Na tokratni kognitivni čajanki bosta psihologinja in strokovnjak umetne inteligence vsak s svojega zornega kota govorila o učenju. Kaj sploh je učenje? Gre pri učenju človeka in učenju računalnika za isto stvar? Kako učenje oblikuje človekov razvoj, kako učeče računalniške programe uporabljamo v vsakodnevnem življenju...

Doc. dr. Olga Poljšak-Škraban s Pedagoške fakultete bo predstavila nekatere sodobne poglede psihologije na učenje, na pomembne dejavnike, ki vplivajo nanj ter na povezanost učenja in razvoja. Akad. prof. dr. Ivan Bratko s Fakultete za računalništvo in informatiko pa bo predstavil nekaj principov, kako se računalnik lahko uči, in jih ilustriral s primeri: kako se računalnik nauči npr. diagnosticirati bolezni, napovedovati vreme ali rast alg v beneški laguni; kako odkrije novo genetsko teorijo ali biološko pomemben vzorec v kemijski strukturi molekule, ali pa povsem abstraktne pojme, kot so stabilnost, ovira ali orodje. 

Kot vedno, bodo predavanja krajša, da bo ostalo več časa za razmislek in pogovor. Ob dobrem čaju ali kavi seveda. Vstop je prost.

Vabljeni v četrtek 17. 5. ob 18h v kavarno Mestnega muzeja na Gosposki 15, Ljubljana!16. 5. 15h-18h, Katedra za javno zdravje, MF

SERIJA PREDAVANJ O GENETIKI IN EVOLUCIJI

Predmet Uvod v kognitivno znanost 2 na magistrskem študiju kognitivne znanosti je oblikovan tako, da si poskušamo ogledati duševne fenomene s čim bolj raznolikih perspektiv. V naslednjem tednu sta na vrsti genetika in evolucija. K sodelovanju sva povabila nekaj kolegov: nevrologa, psihologinjo in biologijo. Ker gre za izjemno zanimive teme, sva se tudi tokrat odločila, da predavanje odpremo vsem, ki vas tema zanima.

Vabljeni torej na serijo predavanj, ki se bodo odvila naslednjo sredo, 16. 5., od 15h do približno 18h na Katedri za javno zdravje (drugo nadstropje, seminar 3) na Zaloški 4 v Ljubljani.

Vabljeni!
izr. prof. dr. Urban Kordeš, asist. Toma Strle8. 3. & 15. 3., 15h-19h, Katedra za javno zdravje

SERIJA PREDAVANJ IN DELAVNIC O ČUSTVIH

Predmet Uvod v kognitivno znanost 2 na magistrskem študiju kognitivne znanosti je oblikovan tako, da si poskušamo ogledati duševne fenomene s čim bolj raznolikih perspektiv. V naslednjih dveh tednih so na vrsti čustva.

Tokrat sva k sodelovanju povabila nekaj kolegov: nevrologa, računalničarja, filozofinjo, fenomenologa in gledališkega režiserja. Ker gre za izjemno zanimivo zasedbo, sva se odločila, da predavanje odpremo vsem, ki vas tema zanima.

Vabljeni ste torej na serijo predavanj, pogovorov in praktičnih vaj, ki se bodo dogajala dva zaporedna četrtka:
8. 3. in 15. 3. od 15h do 19h v prostorih Katedre za javno zdravje MF (drugo nadstropje, seminar 3) na Zaloški 4.

Pomembno: če se odločite za obisk, vas prosimo, da se udeležite obeh srečanj, da bomo lahko razvili čim bolj celostno diskusijo.

PROGRAM (pdf)


Vabljeni!
izr. prof. dr. Urban Kordeš, asist. Toma Strle

201122. & 29. 11., ob 19h.

»Poljudna kvantna fizika za kognitivce«


Vabimo vas v Hostel Celica v torek, 22. in 29. novembra 2011 ob 19:00 na znanstveno predavanje »Poljudna kvantna fizika za kognitivce«. predaval bo fizik in raziskovalec kognitivnih razsežnosti Mitja Peruš.

Srečanje bo opozorilo na prelomno  dogajanje v novi kvantni fiziki na prelomu tisočletja, predvsem kot posledica uspešnih »Einstein-Rosen-Podolsky« poskusov (kvantno je Eno!), razvoja info-nanotehnologij ter raziskav odnosov kvantnega in zavesti.
Fizik in kognitivec Mitja Peruš bo najprej neformalno predstavil kvantno informatiko za potrebe raziskav zavesti v 30-40 minutah brez matematičnega orodja. Potem bo razprava ali po želji podrobnosti (skupaj do dve uri).

Prvi večer bo bolj (poljudno)-znanstven, v torek, 29. 11., ob 19.00 na istem mestu bo sledil DRUGI VEČER (okrogla miza), kjer bo po želji občinstva čas tudi za »interaktivne inovativne in špekulativne izlete« na to temo.

Večera organizirata Društva za kognitivne znanosti in KUD Sestava.
Vabljeni!22. 11. ob 17h

Pogovor o knjigi prof. Olge Markič Kognitivna znanost: filozofska vprašanja


V torek, 22. novembra ob 17:00 uri v Modri sobi na Filozofski fakulteti se bo z avtorico prof. dr. Olgo Markič o njeni knjigi Kognitivna znanost: filozofska vprašanja pogovarjal (Aristej, 2011) pogovarjal prof. dr. Andrej Ule.

Pogovor se bo odvijal v okviru srečanj Besedne postaje, ki jih prireja Filozofska fakulteta.

Vabljeni!

11. & 12. 10. 2011

14th international multiconference Information Society 2011 - IS 2011, COGNITIVNE SCIENCES

Počasi se bliža tradicionalna jesenska konferenca kognitivne znanosti, ki bo 11. in 12. oktobra potekala v okviru multikonferece Informacijska družba (10. - 14. oktober).

Rok za oddajo prispevkov: 10. 9. 2011

Več informacij na domači strani konference
Program konference22. - 25. 9. 2011

22nd September 2011, Faculty of Medicine, Ljubljana, Slovenia

Young Neuroscientists Forum Ljubljana 2011

Young Neuroscientist Forum Ljubljana 2011 (YNFL'11) is organized in coordination with SiNAPSA Neuroscience Conference '11 (SNC'11; September 22-25, 2011, Ljubljana, Slovenia), a Federation of European Neuroscience Societies (FENS) featured regional meeting.

Mark your calendars and plan to be in Ljubljana, Slovenia, on September 22, 2011, for an exquisite opportunity for young neuroscientists to present their work, receive invaluable feedback, listen to eminent speakers, look into job opportunities, establish working relationships, and build friendships.

More information about the event at: http://www.sinapsa.org/SiNC11/YNFL11.Izšla je 1. številka mesečnega spletnega časopisa VOX ALIA, ki so ga preko delavnic društva AS ustvarile odrasle osebe z motnjo avtističnega spektra - Aspergerjev sindrom.

Časopis je namenjen osveščanju in razumevanju oseb z motnjami avtističnega spektra. Predvsem pa daje možnost, da lahko posamezniki s to motnjo izrazijo zanimiv način razmišljanja in tako razkrijejo del svojega sveta, ki ga okolje včasih težko razume: http://www.drustvo-as.si/voxal ia-sept.pdf


NEKAJ VTISOV S 5. MEICOGSCI KONFERENCE V LJUBLJANI

MEi:CogSci konferenca se je letos odvijala v Ljubljani na Filozofski fakulteti 17. in 18. junija. Poleg otvoritvenega predavanja nevrologa prof. Zvezdana Pirtoška "Uneasy crossroads - philosophy meets neurology" so na konferenci predavali še štirje vabljeni predavatelji. Glavni del konference pa so tvorile predstavitve raziskovalnega dela študentov mednarodnega študija Kognitivna znanost - zajemale so celoten spekter področji kognitivne znanosti, od raziskav socialne pozornosti, vloge empatije v moralnem odločanju, raziskav čustev, nevroloških raziskav spomina do učenja v robotiki. Več...
(FOTO: Ana A. Strle)21. 6. 2011, ob 18h, Pedagoška fakulteta, UL, učilnica 048

INOVACIJA KOT UČENJE OD PRIHODNOSTI - prof. Markus Peschl z Dunajske univerze

Profesor Peschl je kognitivni znanstvenik, ki se v svojem delu sprašuje kako prenesti znanstvena spoznanja o človekovih mentalnih procesih na področje komuniciranja, kreacije, vzpodbujanja kreativnosti. S svojo skupino pomaga ustvariti prostore (virtualne in/ali fizične) za vznik kreativnosti. Njegovi projekti zajemajo širok spekter: od iskanja optimalne arhitekture za novo stavbo univerze do ustvarjanja kreativnega prostora v švicarski banki.

Profesor Peschl bo v tednu med 15. in 21. junijem gost mednarodnega študija kognitivne znanosti na Univerzi v Ljubljani. V torek 21. 6. ob 18h bo imel na Pedagoški fakulteti (Kardeljeva ploščad 16) v učilnici 048 predavanje z  naslovom Inovacija kot učenje od (porajajoče se) prihodnosti. Predavanje bo brezplačno, število poslušalcev pa je omejeno.

Več informacij o delu profesorja Peschla najdete na: http://www.univie.ac.at/wissenschaftstheorie/peschl/; theLivingCore

Predavanje bo v angleščini.

Innovation as learning from the future as it emerges
(Enabling Spaces enabling innovation and knowledge creation)

Innovation has become one of the most important issues in modern knowledge society. As opposed to radical innovation this talk introduces the concept of Emergent Innovation: this approach tries to balance and integrate the demand both for radically new knowledge and at the same time for an organic development from within the organization. From a more general perspective one can boil down this problem to the question of how to cope with the new and with profound change (in knowledge).  The presented approach looks at innovation as a socio-epistemological process of “learning from the future as it emerges” in order to create (radically) new knowledge in a sustainable and “organic” manner (compare also C. O. Scharmer's Theory-U).

The second part of this talk is concerned wit the question, how to design spaces which support and facilitate these processes of knowledge creation. We refer to them as Enabling Spaces: an integration of architectural, social, emotional, cognitive, epistemological and technological aspects into a concrete space enabling processes of innovation and knowledge creation. This talk will present the theoretical foundations (e.g. from the extended cognition approach), the process of how to sonstruct such spaces, as well as concrete examples of realized Enabling Spaces.Junij, ob sredah, ob 12:30

GOVORILNE URE ZA VSE, KI JIH ZANIMA ŠTUDIJ, VPIS,...:


Vsi, ki vas zanima več o študiju, vpisu ali izmenjavi, se lahko o tem pogovorite osebno v juniju, ob sredah, ob 12:30 v kabinetu 320 Pedagoške fakultete (izr. prof. dr. Urbana Kordeša).KOGNITIVNA ZNANOST V JUNIJU

V okviru študija Kognitivna znanost se bo junija odvilo kar nekaj zanimivih dogodkov.
PREDAVANJE PROF. MARKUSA PESCHLA Z DUNAJSKE UNIVERZE: INOVACIJA KOT UČENJE OD PRIHODNOSTI
21. junija bo profesor Markus Peschl z Dunajske univerze govoril o uporabi spoznanj kognitivne znanosti za odpiranje prostorov kreativnosti in inovativnosti:
21. junij. ob 18h, Pedagoška fakulteta, Kardeljeva ploščad 16
Več...
MEDNARODNA KONFERENCA KOGNITIVNE ZNANOSTI
(tradicionalno srečanje konzorcija MEi:CogSci)
Ljubljanska univerza letos prvič gosti mednarodno kognitivno konferenco konzorcija MEi:CogSci:
17. in 18. junija, v petek od od 9:00, v soboto od 9:30, uč. R1A, Filozofska fakulteta, UL, Aškerčeva 2
Več...
5. MEi:COGSCI KONFERENCA 2011, LJUBLJANA


KJE: predavalnica R1A, Filozofska Fakulteta, Aškerčeva 2, Ljubljana.
KDAJ: 17. & 18. junij: V petek 17.6. od 9:00 do 19:30, v soboto 18.6. od 9:30 do 19:00

Mednarodni skupni študijski program kognitivne znanosti MEi:CogSci (Univerza na Dunaju, Univerza v Zagrebu, Univerza Komenski v Bratislavi in Univerza v Ljubljani), katerega del je Skupni interdisciplinarni drugostopenjski študijski program Kognitivna znanost, letos že 5. organizira mednarodno konferenco.

MEi:CogSci konferenca se bo letos odvijala v Ljubljani na Filozofski fakulteti 17. in 18. junija. Krovna tema konference bo sicer socialna kognicija, vendar bodo prispevki s celotnega področja kognitivne znanosti. Konferenco bo otvoril dekan Filozofske fakultete, prof. Valentin Bucik, otvoritvi pa bo sledilo vabljeno predavanje nevrologa prof. Zvezdana Pirtoška z naslovom Uneasy crossroads - philosophy meets neurology.

Poleg prof. Zvezdana Pirtoška bodo na konferenci še štirje vabljeni predavatelji, ki bodo predstavili svoje raziskovalno delo s področja kognitivne znanosti:
- Kognitivni biolog prof. Ludwig Huber s predavanjem Challenging the anthropocentric view of imitation z Univerze na Dunaju
- Kognitivni nevroznanstvenik prof. Claus Lamm s predavanjem The social neuroscience of empathy and prosocial behaviour z Univerze na Dunaju
- Strokovnjak umetne inteligence prof. Igor Farkaš s predavanjem On computational modeling and its importance (not only) in social cognition z Univerze v Bratislavi
- Kognitivni etolog Péter Pongrácz s predavanjem More than just noise - emotional and contextual information of dog vocalizations z Univerze Eötvös Loránd v Budimpešti.

Glavni del konference pa bodo tvorile predstavitve raziskovalnega dela študentov mednarodnega študija Kognitivna znanost - zajemale bodo celoten spekter področji kognitivne znanosti, od raziskav socialne pozornosti, vloge empatije v moralnem odločanju, raziskav čustev, nevroloških raziskav spomina do učenja v robotiki.

Vsa predavanja bodo v angleškem jeziku. Vstop je prost.

VABLJENI!

Program konference
Praktične informacija za udeležence
Domača stran konference17.6., 16h, uč. 048, Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, Kardeljeva ploščad 16, Ljubljana


INFORMATIVNI DAN


Na informativnem dnevu študija 13.6. je imel kognitivni nevroznanstvenik izr. prof. dr. Zvezdan Pirtošek predavanje z naslovom Med sebičnostjo in empatijo.Tukaj lahko prenesete predavanje.

Poleg informativnega dneva na UL, boste informacije o študiju lahko dobili tudi na informativnem dnevu o magistrskih programih Pedagoške fakultete 17. 6. ob 16h v učilnici 048 (Pedagoška fakulteta, Kardeljeva ploščad 16).

VABLJENI!


 

9.6.2011, 18:00, Kavarna Mestnega muzeja, Ljubljana

Vabljeni na zadnjo kognitivno čajanko v tem šolskem letu, v četrtek 9.6. ob 18h v kavarno Mestnega muzeja!

KOGNITIVNA ČAJANKA: KAKO MERITI NEIZMERLJIVO?


Kako se raziskovalno približati izmuzljivemu področju človekove duševnosti? Ali lahko duševne pojave le opisujemo ali jih lahko tudi merimo? S katerimi metodami lahko čim bolj objektivno in veljavno spoznavamo naš subjektivni svet? Kako o tem razmišlja psiholog, inženir in kako kognitivni znanstvenik? Na predavanju bomo spoznali tri različne, a komplementarne empirične pristope k raziskovanju kognicije, emocij in drugih duševnih pojavov.

doc. dr. Anja Podlesek, psihologinja, Filozofska fakulteta UL
Anja Podlesek bo na kratko predstavila zgodovino razvoja merjenja duševnih pojavov in pokazala, kako se psihologi lotevajo merjenja občutkov in drugih, še kompleksnejših psiholoških konstruktov. Nakazala bo glavne probleme merjenja "neizmerljivega" in poskušala utemeljiti mnenje psihologov, da je dejansko, čeprav z zavedanjem mnogih omejitev, možno meriti nekaj tako neotipljivega, kot je duševnost.

doc. dr. Gregor Geršak, metrolog, Fakulteta za elektrotehniko UL

Gregor Geršak bo z biomedicinskega in inženirskega vidika predstavil senzorično meroslovje, najmlajšo vejo metrologije, znanosti o merjenju. Opisal bo osnovne merilne metode in merilno instrumentacijo s področja fizioloških merjenj, s poudarkom na v zadnjem času cvetoči psihofiziologiji. Nakazal bo dileme klasičnega meroslovja v primeru vključevanja človeka v meritev in poskušal razložiti velikansko zanimanje evropske industrije za take meritve.

izr. prof. dr. Urban Kordeš, kognitivni znanstvenik, Skupni magistrski študij kognitivne znanosti na UL
Urban Kordeš bo govoril o fenomenološkem raziskovanju, t.j. raziskovanju živega človekovega izkustva. Podrobneje bo predstavil metodo deskriptivnega vzorčenja izkustva, s katero poskušamo v naključnih trenutkih dneva "zajeti" doživljanje v njegovi polnosti. Na kratko bo predstavil nekatere rezultate (na koliko različnih načinov ljudje razmišljamo, kako čustvujemo, kako se odločamo).

Po predavanju bo sledila še krajša predstavitev Skupnega interdisciplinarnega študijskega programa Kognitivna znanost. Kot vedno, bodo predavanja krajša, da bo ostalo več časa za razmislek in pogovor. Ob dobrem čaju ali kavi seveda. Vstop je prost.

Vabljeni torej v četrtek 9.6. ob 18h v kavarno Mestnega muzeja na Gosposki 15, Ljubljana!16. 5. 2011 ob 18.00, Medicinska fakulteta, Korytkova 2, Ljubljana

Funkcijsko slikanje možganov z magnetno resonanco – nevroetični izzivi v medicini, pravu in filozofiji

Študijska skupina NEtika vabi na študentski simpozij na temo Funkcijsko slikanje možganov z magnetno resonanco – nevroetični izzivi v medicini, pravu in filozofiji v ponedeljek, 16. 5. ob 18h, v srednji predavalnici Medicinske fakultete (Korytkova 2, Ljubljana).

Program:
18.00 Interdisciplinarni pristop v nevroetiki (Ana Kovač, Niko Lah)
18.10 fMR v nevroznanosti in klinični praksi (Saša Ilovar, Ana Kovač, Primož Nagode)
18.25 Pravni vidiki uporabe fMR (Ajda Cevc, Ana Pakiž)
18.40 fMR, svobodna volja in moralna odgovornost (Toma Strle)
18.55 Povzetek in razprava z občinstvom (Niko Lah)

Toplo vabljeni!21.4.2011, 18:00, Kavarna Mestnega muzeja

Vabljeni na kognitivno čajanko v četrtek 21. 4. ob 18h v kavarno Mestnega muzeja!


GLAGOLI: KAJ O NJIH VEMO IN KAKO JIH UPORABLJAMO

Jezikoslovka dr. Tatjana Marvin, predavateljica na oddelku za anglistiko in amerikanistiko ter oddelku za primerjalno in splošno jezikoslovje na Filozofski fakulteti in psiholingvistka/nevrolingvistka dr. Christina Manouilidou, predavateljica na Univerzi v Patrasu, bosta predavali o »anatomiji« in »vedenju« glagolov z vidika teoretične in eksperimentalne lingvistike. Pokazali bosta, da sta na primer glagola ljubiti in sovražiti zelo podobna, glagola ljubiti in poljubiti pa daleč narazen.

Predavanji bosta v angleškem jeziku.

Verbs: what we know about them and how we use them
Our target in this talk is to present the “anatomy” and “behavior” of verbs both from theoretical linguistic and experimental perspective. We will show that love and hate are really similar even though they mean opposite things and that love and kiss are indeed far apart. In the first part of the talk, we go over the main elements of verb representation, that is, their semantic participants and their specific roles (agent, patient, theme, etc.). We then describe how these semantic entities are realized at the sentence/syntactic level, as subjects, objects, etc. and what the principles that guide this mapping are. In the second part we present experimental evidence from healthy and brain-damaged populations showing that the above notions are not merely theoretical concepts, but they have their processing as well as brain correlates. We’ll show that we prefer to kiss than love and we rather kick than hate!


Kot vedno, bosta predavanji krajši (pol ure), da bo ostalo več časa za razmislek in pogovor. Ob dobrem čaju ali kavi seveda. Vstop je prost. Vabljeni torej v četrtek 21.4. ob 18h v kavarno Mestnega muzeja na Gosposki 15!7.4.2011, 18:00, Kavarna Mestnega muzeja

Mestni muzej

Vabljeni na kognitivno čajanko v četrtek 7. 4. ob 18h v kavarno Mestnega muzeja!TEMA: ŽENSKE IN MOŠKI – ODNOS IN MOŽGANI

Izr. prof. dr. Manca Košir, dolgoletna predstojnica Katedre za novinarstvo na FDV, avtorica petnajstih knjig (Ženska pisma, Moški -- ženske, Moški -- ženska, Moška pisma…), bo v svojem predavanju poskušala interpretirati odnos moški:ženska, izr. prof. dr. Gregor Majdič, profesor za fiziologijo na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani in na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru pa bo predaval razlikah med moškimi in ženskimi možgani.

Kot vedno, bosta predavanji krajši (pol ure), da bo ostalo več časa za razmislek in pogovor. Ob dobrem čaju ali kavi seveda. Vstop je prost.


POVZETEK PREDAVANJ:
MOŠKI -- ŽENSKA: OD PRINCA NA BELEM KONJU DO UMIRANJA BREZ SPOLNE IDENTITETE, izr. prof. dr. Manca Košir
Forma predavanja bo presežena z žensko komunikacijsko sprego, ki bo skušala interpretirati odnos moški:ženska prek življenjskih izkušenj, (avto)refleksije, uvidov v fenomen razmerij med moškim in žensko od rojstva do smrti v strokovni literaturi, beletristiki in avtoričinem dopisovanju z ženskami in moškimi. Ponujenih bo nekaj stereotipov in klišejev o pravih ženskah in pravih moških, začinjenih s tipičnimi iluzijami o medsebojnem razmerju, pri katerem je "oni drugi" ključ za (ne)uspešnost odnosa.

ALI SO MOŠKI MOŽGANI DRUGAČNI KOT ŽENSKI?, izr. prof. dr. Gregor Majdič
Razlike med moškimi in ženskimi možgani so od nekdaj vzbujale zanimanje in domišljijo.  V predavanju bodo predstavljena znanstvena dognanja o tem, ali razlike med moškimi in ženskimi možgani zares obstajajo in kakšne so te razlike, tako v strukturi možganov, kot v njihovem delovanju. (Povezava na članek: So možgani tudi spolni organ, izr. prof. dr. Gregor Majdič, Delo, Znanost, četrtek 14.2.2008)

Vabljeni torej v četrtek 7.4. ob 18h v kavarno Mestnega muzeja na Gosposki 15!PROSTOČASJE: KOGNITIVNA ČAJANKA

Arhitekt Ira Zorko in fizik Andrej Detela sta spregovorila o kvalitetah prostora in časa, dveh neločljivih elementih prostorčasja.

Povzetek predavanj:
Prostor - prostost naše elementarne življenjskosti –  stvarna danost, ki polni in prežema tako naša telesa kot tudi vse, kar je okrog in mimo njih, se v sedanji dobi vse preveč reducira na surovino, na zaračunano razpoložljivost, v mnogih primerih samo še na ceno kvadratnega metra. V predavanju bo Ira Zorko s pomočjo telesnosti in slik obujali in prebujali spomine na prostore v neposredni bližini našega druženja, prostore, ki nagovarjajo zbranost, nosijo v sebi posebno gostoto (podobno tisti v čajni vrečki), in vabijo v brezčasnost. V tiste vrste brezčasnost, kjer se nam začne odpirati povsem druga in drugačna kvaliteta časa in prostora.
                                          
Čas kot povezovalec našega izkustva z opisljivo pojavnostjo zunanjega sveta se v sedanji dobi vse preveč reducira na opis v zamrznjenih formah. Te forme so sicer uporabne za vizualna sporočila, vendar so oropane samega bistva časa, tudi prvinske čarobnosti in vsebinske polnosti. Širših odgovorov na te dileme Andrej Detela ne bo iskal samo v standardnih evropskih filozofijah, temveč se bo oprl tudi na bergsonizem in na percepcije časa v azijskih filozofijah. Krog bo sklenil z novejšimi interpretacijami časa v kvantni fiziki, ki odpirajo povsem nove poglede navznoter in navzven.17.3.2011, 18:00, Kavarna Mestnega muzeja

Vabljeni na kognitivno čajanko v četrtek 17. 3. ob 18h v kavarno Mestnega muzeja!

Mestni muzej


Tema: Prostorčasje

Arhitekt Ira Zorko in fizik Andrej Detela bosta spregovorila o kvalitetah prostora in časa, dveh neločljivih elementih prostorčasja.Kot vedno, bosta predavanji krajši (po pol ure), da bo ostalo več časa za razmislek in pogovor. Ob dobrem čaju ali kavi seveda. Vstop je prost.

Povzetek predavanj:
Prostor - prostost naše elementarne življenjskosti –  stvarna danost, ki polni in prežema tako naša telesa kot tudi vse, kar je okrog in mimo njih, se v sedanji dobi vse preveč reducira na surovino, na zaračunano razpoložljivost, v mnogih primerih samo še na ceno kvadratnega metra. V predavanju bo Ira Zorko s pomočjo telesnosti in slik obujali in prebujali spomine na prostore v neposredni bližini našega druženja, prostore, ki nagovarjajo zbranost, nosijo v sebi posebno gostoto (podobno tisti v čajni vrečki), in vabijo v brezčasnost. V tiste vrste brezčasnost, kjer se nam začne odpirati povsem druga in drugačna kvaliteta časa in prostora.
                                          
Čas kot povezovalec našega izkustva z opisljivo pojavnostjo zunanjega sveta se v sedanji dobi vse preveč reducira na opis v zamrznjenih formah. Te forme so sicer uporabne za vizualna sporočila, vendar so oropane samega bistva časa, tudi prvinske čarobnosti in vsebinske polnosti. Širših odgovorov na te dileme Andrej Detela ne bo iskal samo v standardnih evropskih filozofijah, temveč se bo oprl tudi na bergsonizem in na percepcije časa v azijskih filozofijah. Krog bo sklenil z novejšimi interpretacijami časa v kvantni fiziki, ki odpirajo povsem nove poglede navznoter in navzven.

Vabljeni torej v četrtek 17. 3. ob 18h v kavarno Mestnega muzeja na Gosposki 15!14.-20.3.2011

Teden Možganov 2011: Trening možganov


V letu 2011 SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost, že osmo leto organizira in koordinira aktivnosti ob mednarodnem tednu možganov. Kot prejšnja leta se bodo tudi tokrat v Ljubljani in širom Slovenije v tretjem tednu (14. do 20.) marca zvrstile številne aktivnosti. Z osrednjo temo “Trening možganov”, bo to leto posebna pozornost posvečena spoznanjem o zmožnostih, omejitvah in izzivih urjenja možganov, njihovega ojačevanja ter rehabilitacije in spodbujanja okrevanja po poškodbah in boleznih.13.1.2011, 18:00, Kavarna Mestnega muzeja
Mestni muzej


Vabljeni na kognitivno čajanko v četrtek 13. 1. ob 18h v kavarno Mestnega muzeja!


Tema:
Skupinska racionalnost – evolucija in odločitveni potenciali 

Aljaž Ule
Andrej Ule
Je skupina lahko racionalna? Lahko misli, se lahko odloča? Kako? Kaj prevesi tehtnico v prid določene odločitve? Na tovrstna vprašanja nam bo odgovarjal izjemno zanimiv predavateljski par: filozof/matematik in ekonomist/matematik.

Dr. Andrej Ule, redni profesor na oddelku za filozofijo Filozofske fakultete bo predaval o skupinskem odločanju kot postopni kristalizaciji odločitvenih potencialov,  dr. Aljaž Ule, docent na Univerzi na primorskem in docent na Fakulteti za ekonomske in poslovne vede na Univerzi v Amsterdamu, pa o evolucijskih razlogih skupinske racionalnosti. 


Kot vedno, bosta predavanji krajši (po pol ure), da bo ostalo več časa za razmislek in pogovor. Ob dobrem čaju ali kavi seveda. Vstop je prost.

Povzetek predavanja "Skupinsko odločanje kot postopna kristalizacija odločitvenih potencialov", prof.dr. Andreja Uleta:
V predavanju bom predstavil nekaj značilnosti in dilem skupinskega odločanja v skupinah. Skupinsko odločanje predstavim kot proces postopnega izkristaliziranja dominantnih alternativ pod vplivom različnih kontekstov odločanja iz prvotnega potenciala za odločanje, ki ga se v procesu odločanja lahko spreminjajo. Skupinsko odločanje lahko formalno predstavimo kot na splošno večfazni proces aktualiziranja skupinskih potencialov za odločanje pod vplivom kontekstualno določenih dejavnikov. Ti dejavniki delujejo kot nekak energetizatorji odločanja. Višja ko je raven energetiziranja odločanja, bolj verjetno je, da bodo člani skupine prišli do skupne odločitve. Za vsako fazo odločanja formuliram ustrezno matriko privlačnosti spojenih izidov individualnih odločitev. Kontekste odločanja predstavljajo podobne matrike energetiziranja skupine za vse možne spojene izide.  V dani fazi odločanja se izkaže za racionalno tista skupinska odločitev, ki je glede na matriko privlačnosti najprivlačnejša za člane skupine. Ocena racionalnosti odločanja nam pove, kaj lahko pričakujemo, v kolikor bi se akterji racionalno odločali. V končni fazi odločanja nastopa kontekst, kjer dobimo poenostavljeno, morda polarizirano matriko privlačnosti izidov, ki ustreza skupnemu odločanju za eno od alternativ. (Literatura: Ule: Skupinsko odločanje, racionalnost in odločitveni potenciali. V: A. Ule, O. Markič, U. Kordeš (ur.): Konteksti odločanja. Aristej, Maribor 2009.)

Povzetek predavanja "Evolucijski razlogi skupinske racionalnosti", dr. Aljaža Uleta:
Človeško odločanje je v tradicionalni ekonomski teoriji opisano kot proces racionalne izbire. Ljudje imajo izoblikovane preference glede vseh možnih izbir, vedno najdejo najboljšo izbiro in pri tem ne izgubljajo časa. Ljudje so pogosto sebični, najbolje pa se znajdejo brez vpletanja inštitucij. V popolnem nasprotju z ekonomskim modelom je odločanje v tradicionalni biološki teoriji opisano kot sledenje prirojenim vedenjskim vzorcem, nastalim skozi proces naravne evolucije. Ta deluje na nivojih vrste ali posameznika skozi selekcijo genetskih zapisov. Oba modela se soočata s težavo pri razlagi sodelovanja in altruizma. Mnogo ljudi je pripravljeno darovati neznancem, kar je v nasprotju z idejami racionalnosti in sebičnosti. Podobno se v nekaterih živalskih vrstah, predvsem med insekti, posamezni člani skupine odrečejo svoji reprodukciji v dobrobit skupine. Genetski zapis žrtvujočih posameznikov se torej ne prenaša med generacijami in evolucijo te eusocialnosti ni preprosto razložiti z modelom sebičnega gena. Sodelovanje, altruizem in osebno žrtvovanje lažje razložimo, če sprejmemo idejo, da naravna selekcija deluje tudi na nivoju skupin posameznikov in da ljudje, tako kot ostale živali, pri kompleksnem odločanju sledimo prirojenim, privzgojenim ali naučenim pravilom. Takšno vedenje lahko opazovalcu tržnih okolij deluje kot sebično in racionalno, a le če je to okolje dovolj konkurenčno in je informacija o kvaliteti proizvodov dovolj popolna.

Vabljeni torej v četrtek 13. 1. ob 18h v kavarno Mestnega muzeja na Gosposki 15!


Mestni muzej

12.1.2011, Vajalnica inštituta za patofiziologijo, Zaloška 4 ob 18h

Vabljeni na Sinapsin nevroznanstveni seminar. Predavala bosta doc. dr. Urban Kordeš in Christoph Huber: Is experience researchable? & Experience sampling in mind wandering research.


Is experience researchable?
Ass. prof. dr. Urban Kordeš
University of Ljubljana, Faculty of Education

Researchers within the wide realm of cognitive science are increasingly aware of the fact that the ignorance of lived human experience might mean a loss of an important, perhaps even a crucial element. Thus a new area of inquiry has recently been born (or better re-born), the so-called phenomenological research – an attempt to systematically observe experience.

The presentation briefly introduces this rather new approach in cognitive science. It is a mostly qualitative research project dedicated to the examination of experience, based on the assumption that phenomenal data cannot be reduced to or derived from the third-person perspective (i.e. behaviour or events in the brain). The state-of-the-art in this field will be outlined together with some of the greatest difficulties. 

Out of a variety of approaches that share the name phenomenological (or first-person) research, descriptive experience sampling (DES), conceived by Russell Hurlburt, will be emphasised. The basic idea of DES – random sampling of experience – is recently widely used within some of the hottest research areas of cognitive science (research of emotion, mind wandering, flow and peak experiences etc.). It is also one of approaches our research group is using in our attempt to contribute to mapping of the human experience. We are developing an iPhone/iPod application for DES which is currently being used in the project “Phenomenology of communication”.

Experience sampling in mind wandering research
Christoph Huber, BA, Cognitive Science student, University of Vienna and University of Ljubljana

In the second part of the seminar, the experience research related to mind wandering will be introduced.

Mind wandering is a very common phenomenon in our everyday lives. For example, if this text was longer, you would probably at some point start to think about something unrelated to what is written here. Other names for this phenomenon (or something similar) are daydreaming, stimulus-independent thought, task-unrelated thought, and spontaneous cognition. One way to grasp mind wandering is by using a simplification (and quantification) of DES method, called experience sampling. How this method is used in combination with other methods (fMRI and task-performance measures) to investigate the conditions and characteristics of mind wandering will be shown by giving examples of the work of Malia F. Mason, Jonathan W. Schooler, and Daniel T. Gilbert.
201016.12.2010, 18:00, Kavarna Mestnega muzeja

Vabljeni na Kognitivno čajanko v četrtek 16. 12. ob 18h v kavarno Mestnega muzeja!


Tema: Pokukajmo v možgane otrok

četrtek 16. decembra ob 18h bomo nadaljevali s Kognitivnimi čajankami, ki so posvečene zanimivim temam s področja raziskovanja duševnosti in zavesti.

S pomočjo asist. Tine Bregant, dr. med., specializantke pediatrije, zaposlene na  Pediatrični Kliniki Ljubljana, bomo skupaj pokukali v možgane otrok. Predavateljica bo z vami poskusila odgovoriti na vprašanja ali drži, da:
- novorojenček ničesar ne zna
- otrok potrebuje veliko pripomočkov, da se ustrezno razvije
- otroka naučimo hoditi
- z ustrahovanjem dosežemo pri otroku in mladostniku največ
- so otroci pomanjšani in manj izkušeni odrasli?

Predavanju seveda sledi diskusija, ki se bo odvijala ob dobrem čaju ali kavi. Vstop je prost.

Vabljeni torej v kavarno Mestnega muzeja na Gosposki 15!15.12.2010

Mednarodno srečanje študentov, koordinatorjev in profesorjev študija MEi:CogSci


V sredo, 15.12., je potekalo že tradicionalno mednarodno srečanje študentov, koordinatorjev in nekaterih profesorjev študija MEi:CogSci (Kognitivna znanost) v Bratislavi. Študenti iz Univerze v Bratislavi, Univerze na Dunaju in Univerze v Ljubljani so izvedeli več o semestru izmenjave, univerzah gostiteljicah in študentskih raziskovalnih projektih, ki jih bodo opravljali na eni izmed članic konzorcija MEi:CogSci v okviru semestra izmenjave. Ob večernem druženju pa so bolje spoznali drug drugega.
13.10. 2010

JESENSKA KONFERENCA KOGNITIVNE ZNANOSTI


Počasi se bliža tradicionalna jesenska konferenca kognitivne znanosti, ki bo v oktobru potekala v okviru multikonferece Informacijska družba. Letošnja tema bo: IGRA. Seveda bodo predstavljeni tudi prispevki, ki se ukvarjajo z drugimi kognitivnimi fenomeni.

Več informacij na domači strani konference
Celoten program konference11.-14.10. 2010

JESENSKA KONFERENCA KOGNITIVNE ZNANOSTI


Počasi se začenjajo priprave na tradicionalno jesensko konferenco kognitivne znanosti, ki bo v oktobru potekala v okviru multikonferece Informacijska družba. Letošnja tema bo: IGRA. Seveda bodo dobrodošli tudi prispevki, ki se ukvarjajo z drugimi kognitivnimi fenomeni, razmišljamo pa tudi o sekciji, ki bi širši publiki ponudila splošne preglede konstitutivnih disciplin kognitivne znanosti.

Vsi, ki se pri raziskovalnem delu dotikate področja igre, (pa tudi zabave, radosti, estetske percepcije ipd.) in tisti, ki ste čakali na priložnost, da se posvetite kateremu od teh fenomenov, ste toplo vabljeni, da začnete razmišljati o prispevkih za jesensko konferenco.

Prispevke preko maila pošljite najkasneje do 30. julija v pdf ali doc formatu na naslova:matjaz.gams (at) ijs.si in jana.krivec (at) ijs.si

Več informacij na domači strani konference.do 10.9. 2010

Rok za oddajo prijave na razpis za vpis je podaljšan do 10.9.2010!


PRIJAVA NA RAZPIS ZA VPIS 2010/2011
V letu 2010/2011 vpisujemo prvo redno generacijo študentov.

Kandidati za vpis morajo najkasneje do vključno 10. septembra 2010 oddati prijavo za vpis v prvi letnik interdisciplinarnega študijskega programa 2. stopnje Kognitivna znanost na Fakulteti za računalništvo in informatiko. Programski svet bo z vsakim prijavljenim kandidatom pred vpisom opravil individualni razgovor, ki bo predvidoma v prvem tednu septembra.
 
Za vse dodatne informacije glejte zavihek Vpis ali pišite na: kognitivna (at) pef.uni-lj.siNekaj vtisov z MEi:CogSci Conference 2010, Dubrovnik


Študenti iz vseh petih univerz, na katerih poteka študij, se enkrat letno srečajo na konferenci MEi:CogSci. Tokrat je konferenco organizirala Zagrebška Univerza v svojih čudovitih prostorih v Dubrovniku. Študenti drugih letnikov so predavali o svojih magistrskih nalogah, študenti prvih letnikov pa so predstavili svoje raziskovalne projekte na posterjih. Tukaj je nekaj utrinkov s predstavitve posterjev.

Na meicogsci.eu platformi (za registrirane uporabnike) se nahajajo linki do ostalih slik in ppt-slajdov: http://www.meicogsci.eu/wiki/After_Conference_2010/.6.7. ob 15h, 2010

2. INFORMATIVNI DAN


Vse, ki se zanimate za magistrski študij Kognitivna znanost, vabimo na informativni dan na Univerzi v Ljubljani, ki bo v torek, 6.7. ob 15h v Hribarjevi dvorani poslopja uprave Univerze (Kongresni Trg 12)

VABLJENI!18.-19.6. 2010

MEi:CogSci Conference 2010, Dubrovnik


University of Zagreb June 18, 2010 – June 19, 2010. The fourth MEi:CogSci (Middle European Interdisciplinary Master Programme in Cognitive Science). Conference will be larger than ever. This year the conference takes place in Dubrovnik (Croatia). It will be hosted by the MEi:CogSci team of the University of Zagreb.

View Conference Details
See Conference Program10.6. 2010

Vabljeni na kognitivno čajanko v četrtek 10. 6. ob 18h v kavarno Mestnega muzeja!


Tema: JEZIK IN MIŠLJENJE: MED BIOLOGIJO IN KULTURO

Predavali bosta prof. dr. Jana Rošker, predstojnica oddelka za azijske in afriške študije na FF in filozofinja ter kognitivna znanstvenica prof. dr. Olga Markič. Predavateljici bosta na novo (z mnogo zanimivimi nevrološkimi in antropološkimi primeri) osvetlili staro vprašanje: kako sta mišljenje in jezik odvisna od vrojenih bioloških danosti in koliko od kulturnega konteksta.

Kot vedno, bosta predavanji krajši (pol ure), da bo ostalo več časa za razmislek in pogovor. Ob dobrem čaju ali kavi seveda

Tudi na tem srečanju bomo predstavili skupini interdisciplinarnem magistrski študijski program kognitivne znanosti, ki poteka na UL in katerega vpisno obdobje se približuje ( http://pef.uni-lj.si/kognitivna ).

Vabljeni torej v četrtek 10. 6. ob 18h v kavarno Mestnega muzeja na Gosposki 15!9.6.2010

INFORMATIVNI DAN – Študij Kognitivna znanost


Vse, ki vas zanima kognitivna znanost, še posebej pa tiste, ki se zanimate za magistrski študij kognitivne znanosti na Univerzi v Ljubljani, vabimo na informativni dan, ki bo v sredo, 9. junija 2010 ob 15h v Hribarjevi dvorani poslopja uprave Univerze (Kongresni Trg 12).

Da bi prišli na okus po kognitivni znanosti, bomo srečanje začeli s predavanjem nevrologa, profesorja Zvezdana Pirtoška na temo "Glasba in možgani". Sledila bo predstavitev interdisciplinarnega drugostopenjskega skupnega študijskega programa kognitivne znanosti na UL.

Predviden program:
15:00: Prof. Zvezdan Pirtošek, "Glasba in možgani"
15:40: Vprašanja in odgovori v povezavi s predavanjem, pa tudi širše
15:50: Predstavitev drugostopenjskega študija kognitivne znanosti na UL (prof. Olga Markič, doc. Urban Kordeš, asistent Toma Strle)
16:15: Vprašanja, pojasnitve, pogovor

VABLJENI!1.6. 2010

VPIS 2. GENERACIJE ŠTUDENTOV NA ŠTUDIJ KOGNITIVNE ZNANOSTI


1. 6. 2010 se začne prijava za vpis 2. generacije študentov na študij Kognitivna znanost.13.5.2010

Vabljeni na kognitivno čajanko na temo ZAVEST v četrtek 13. 5. ob 18h v kavarno Mestnega muzeja!


Seveda je področje raziskav zavesti veliko preširoko, da bi ga lahko obdelali v enem večeru. Kot je že tradicija, bomo tudi v tej čajanki poskusili temo večera osvetliti z dveh - tokrat res povsem različnih - zornih kotov.

V četrtek 13. maja bosta v kavarni Mestnega muzeja predavala profesorica indijskih študij in sanskrta dr. Tamara Ditrich (FF) in diplomirani biolog Matej Plankar, mladi raziskovalec z inštituta BION.

Matej Plankar bo predstavil koncept biološke koherence, ki predstavlja most med klasičnimi nevrološkimi teorijami zavesti in (v zadnjem času zelo modernimi) kvantnimi teorijami. Prof. Ditrichova, ki se je pred kratkim vrnila v Slovenijo po 15 letih učiteljevanja na univerzi v Queenslandu, pa bo predstavila budistični pogled na vprašanje zavesti.

Predavanji bosta krajši (pol ure), da bo ostalo več časa za razmislek in pogovor. Ob dobrem čaju ali kavi seveda.

Na srečanju bomo predstavili tudi skupini interdisciplinarnem magistrski študijski program kognitivne znanosti, ki poteka na UL in katerega vpisno obdobje se približuje.

Vabljeni torej v četrtek 13. 5. ob 18h v kavarno Mestnega muzeja na Gosposki 15!

Mestni Muzej


8.4.2010

Vabljeni na kognitivno čajanko na temo odločanje!


V četrtek 8. aprila ob 18h bomo nadaljevali tradicijo predavanj in diskusij, posvečenih zanimivim temam s področja raziskovanja duševnosti in zavesti, ki smo jo v okviru Slovenskega društva za kognitivne znanosti začeli dve leti nazaj.

Mestni MuzejZasnova kognitivnih srečanj je doživela prenovo: Namesto v dolgočasnih predavalnicah, se bomo srečevali v prijazni kavarni Mestnega muzeja. Praviloma bomo vsako temo spoznali z vsaj dveh perspektiv. Predavanja bodo krajša, da bo ostalo več časa za razmislek in pogovor.

V četrtek 8.4. ob 18h bodo predavali psihologinja Simona Tancig, zdravnik in nevroznanstvenik Dejan Georgijev ter fizik, kognitivni znanstvenik in fenomenološki raziskovalec Urban Kordeš. Vsak bo s svoje perspektive predstavil fenomen odločanja:

Kaj je nevroznanost spoznala o svobodni volji, kaj nam o procesu odločanja govorijo različne nevrološke patologije, kako psihologi raziskujejo ta pojav, kako se odločamo v skupinah, kako izgleda odločanje »od znotraj« kot del naše doživljajske pokrajine, kakšne strategije odločanja najbolj delujejo...

Po predavanjih bo čas za pogovore in razmislek ob dobrem čaju ali kavi, večer pa bomo zaključili z moderirano razpravo.

Srečanje bomo izkoristili tudi za predstavitev knjige Konteksti odločanja založbe Aristej, vsi zainteresirani pa boste lahko izvedeli tudi podrobne informacije o mednarodnem interdisciplinarnem magistrskem študijskem programu kognitivne znanosti, ki poteka na UL.

Vabljeni!200929.10.2009

PREDAVANJE DR. JERNEJA ULETA


V okviru študija Kognitivna znanost v okviru Serije predavanj različnih odličnih slovenskih raziskovalcev bo imel dr. Jernej Ule predavanje na temo Global view of alternative splicing in the brain. Kraj in čas: 29.10. ob 16:30 na Katedri za javno zdravje na Zaloški 4 (seminarska soba I) .


16.10.2009

PREDAVANJE MAG. ELISABETH ZIMMERMAN Z DUNAJSKE UNIVERZE


Glavna tema predavanja bo e-portal celotnega mednarodnega konzorcija študija (Mei:CogSci). Seveda pa bo čas tudi za vsa odprta vprašanja v zvezi z izvajanjem in vsebino študija. Mag. Zimmerman je namreč koordinatorica avstrijske verzije študija kognitivne znanosti, ki tam poteka že tri leta.

Kraj in čas: Ob 16:30 na Pedagoški fakulteti, najverjetneje v učilnici št. 105 (če ne, bo na tej učilnici obvestilo kje).


14.10.2009

PRIČETEK ŠTUDIJA KOGNITIVNA ZNANOST - PREDAVANJE PROF. DR. DAVIDA VODUŠKA


Študij Kognitivna znanost se prične 14. 10. ob 17:10 v seminarski sobi nevrološke klinike (prva klet). Predaval bo prof. dr. David Vodušek, nevrolog, direktor nevrološke klinike in verjetno en najbolj eminentnih slovenskih kognitivnih znanstvenikov. Naslov predavanja: "Kako so duševni procesi prišli v nevroznanost."


15.10.2009

KONFERENCA KOGNITIVNE ZNANOSTI 2009


V četrtek 15. 10. 2009 bo na Institutu Jožef Stefan tradicionalna konferenca s področja kognitivnih znanosti. Kot ze mnogo let, bo tudi letos potekala pod okriljem mednarodne multikonference Informacijska družba.

Predstavljenih bo skoraj 20 zanimivih prispevkov. Začeli bomo ob 9h z dvema vabljenima predavanjema. Prvega bo imel urednik revije Interdisciplinary description of complex systems, profesor Josip Stepanic iz Zagreba, drugega - The lighter side of cognition - pa bo imela Elisabeth Zimmerman iz Dunajske Univerze.

Takoj za tem se bodo zvrstila predavanja z različnih področij kognitivne znanosti. Po kosilu pa se začne tematska sekcija, posvečena fenomenu odločanja. O tem bodo predavali raziskovalci s povsem raznolikih področij: nevroznanstvenik, psihologi, filozofi, računalnicarji...in celo zgodovinarka! Del o odločanju bo zaključen z okroglo mizo na to temo.

Program lahko dobite tukaj. Več informacij o konferenci Informacijska družba in o podkonferenci Kognitivne znanosti pa lahko najdete na http://is.ijs.si.


INFORMACIJE O VPISU V LETNIK 09/10!

Ker je bil program akreditiran prepozno, da bi lahko v zakonskem roku razpisali program, se bo v študijskem letu 2009/10 izvajal 1. letnik v posebni obliki: vpisani v študijskem letu 2009/10 ne bodo imeli statusa študenta, opravljene obveznosti pa se jim bodo ob nadaljevanju študija v tem programu priznale. Kljub formalno drugačnemu imenu, pa se bo prvi letnik izvajal v popolnosti.

V študijskem letu 2010/11 bodo letos vpisani študenti lahko študij nadaljevali v višjem letniku v redni obliki.

Prijavni obrazec lahko najdete tukaj, izpolnjenega pošljite na naslov: Fakulteta za računalništvo in informatiko, Tržaška c. 25, 1000 Ljubljana do 15. septembra 2009. (Če prijavo pošiljate po pošti, prosim na naslov pripišite “Prijava za vpis na študij kognitivne znanosti”.)

Kot lahko razberete s prijavnega obrazca, vas prosimo tudi za motivacijsko pismo. V njem na kratko orišite svojo strokovno pot, razloge za zanimanje za kognitivno znanost, smer, ki vas še posebej zanima in pričakovanja, ki jih imate od našega študija. Kot rečeno, bomo vse prijavljene pred vpisom povabili na kratek intervju, kjer bomo skupaj določili izbirne predmete v prvem letniku in poskusili uskladiti pričakovanja.

Vpisnina bo 2500 €. Vpis bo zaključen najkasneje do 15. oktobra 2009.


8.9.2009

ROK ZA PRIJAVO SE PRIBLIŽUJE & ŠE EN INFORMATIVNI DAN!

10. 9. poteče rok za oddajo prijav za vpis na magistrski študij kognitivne znanosti. Klub porodnim krčem našega študija upamo, da se bo v prvem letniku zbrala lepa skupina motiviranih študentov, ki bo skupaj s predavateljsko ekipo utrla pot kognitivni znanosti pri nas. Prvo leto, ko nihče - ne predavatelji, ne študenti - še nima izkušen z izvajanjem interdisciplinarnega študija, si predstavljamo kot leto mnogih skupnih odkritij, leto, ko bo tim predavateljev in študentov skupaj poskusil poiskati najboljši način za kreativno raziskovanje tega fascinantnega (in bliskovito se razvijajočega se) področja.

Vse, ki ste se (oziroma se še boste) prijavili, bomo še pred vpisom povabili na osebne razgovore, kjer bomo poskušali uskladiti pričakovanja in kjer bomo tudi določili izbirne predmete, ki vas bodo čakali v prvem letniku.

Morda pa se vidimo že prej: 8. septembra namreč prirejamo še en informativni dan. Na njem bomo izvajalci programa poskusili odgovoriti na vsa morebitna vprašanja, povezana s prijavami na program, z vpisom in z začetkom študija. Na informativnem dnevu ne bomo na dolgo predstavljali študija ampak se bomo osredotočili na konkretna vprašanja oziroma dileme.

Vabljeni torej v torek 8. 9. ob 17h, tokrat na Pedagoško fakulteto (odločili smo se, da bomo malo krožili med izvajalkami študija), ki je na Kardeljevi ploščadi za Bežigradom. Soba 026 v pritličju.


10.6.2009

VABILO NA INFORMATIVNO SREČANJE v sredo 10. 6. na FRI  ob 18h

Na srečanju bomo predstavili podrobnosti o tem kako se bo študij izvajal, predstavili bomo nekatere predavatelje, izkušnje in kariere diplomantov istega programa z Dunaja, tam bo tudi Toma Strle - študent, ki že leto dni sodeluje v dunajski verziji programa.

Seveda vas bomo tudi seznanili z najnovejšimi dogajanji v zvezi s statusom študija. Upamo, da bo do takrat že jasno kako je z začetkom študija in kakšni bodo vpisni robni pogoji.

Vabimo vse, ki vas zanima možnost študija kognitivne znanosti!
Datum in kraj: SREDA 10. 6. 2009, FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO, PREDAVALNICA P3 (PRITLIČJE) ob 18h.


24. 2.2009

SENAT UNIVERZE V LJUBLJANI AKREDITIRAL PROGRAM KOGNITIVNA ZNANOST


Senat Univerze v Ljubljani je akreditiral študijski program Kognitivna znanost na svoji februarski seji. Pričakujoč akreditacijo programa na Svetu za visoko šolstvo, je Univerza v Ljubljani že sprejela vsebino razpisa v podiplomske študijske programe v šolskem letu 2009/2010. Med njimi je prvič tudi skupni interdisciplinarni drugostopenjski program kognitivne znanosti. Vse zainteresirane za vpis v letu 09/10 vabimo, da pošljejo vprašanja, poizvedbe ali pa samo izrazijo interes na naš e-naslov.


23. 2.2009

DEKANI FAKULTET IZVAJALK SLOVESNO PODPISALI DOGOVOR O SODELOVANJU PRI IZVAJANJU PROGRAMA KOGNITIVNA ZNANOST12.3.2009

SERIJA PREDAVANJ »TRENDI V KOGNITIVNI ZNANOSTI«


Vabljeni na predavanja, ki se dotikajo različnih delov spektra kognitivne znanosti!

Poskusi in modeli v ekonomski teoriji človeskega odločanja

Predava: dr. Aljaž Ule

Kratek povzetek:
Klasična ekonomska teorija je temeljila na poenostavljenih idejah o odločanju ljudi, kot sta na primer racionalnost in skupno znanje. Razvoj metode ekonomskih poskusov pa je v zadnjih desetletjih sprožil razvoj moderne ekonomske teorije. Ta presega klasični kompromis med enostavnostjo oz. matematično eleganco ter uporabnostjo, saj se modeli odločanja neprestano preverjajo v laboratoriju. V predavanju bomo predstavili metodo ekonomskega poskusa in opisali nekaj sodobnih modelov odločanja.

Kdaj , kje: Četrtek, 12. 3. 2009 ob 18h
Fakulteta za računalništvo in informatiko, predavalnica 18