SLOVENSKO DRUŠTVO ZA KOGNITIVNO ZNANOST
Društvo je bilo ustanovljeno leta 1997 kot plod zavzetega prizadevanja, da bi to mlado interdisciplinarno vedo pripeljali v slovensko znanstveno sfero in da bi povezali strokovnjake, ki se že ukvarjajo z raziskovanjem duševnosti. Osnovna naloga društva je bila in je še vedno koordinacija raziskovalnega dela in sodelovanja ter organizacija konferenc, seminarjev in posvetovanj s področja kognitivne znanosti.

Že ob začetku njegovega delovanja so se pojavile iniciative za oblikovanje interdisciplinarnega podiplomskega študija kognitivne znanosti. Leta 2009 je do tega tudi prišlo in tako smo dobili magistrski študijski program Kognitivna znanost. Program Kognitivna znanost na Univerzi v Ljubljani je del srednjeevropskega interdisciplinarnega magistrskega programa, imenovanega MEi:Cogsci ("Middle-European interdisciplinary master's programme in Cognitive Science"), v okviru katerega delujejo še univerza Komenskega v Bratislavi, univerza Eötvös Loránd v Budimpešti, Univerza na Dunaju in Medicinska univerza na Dunaju. Na skupščini Društva leta 2011 je bila na pobudo študentov kognitivne znanosti ustanovljena študentska sekcija društva. Več o zgodovini društva si lahko preberete tukaj.

ŠTUDENTSKA SEKCIJA SLOVENSKEGA DRUŠTVA ZA KOGNITIVNO ZNANOST
Študentsko sekcijo Slovenskega društva za kognitivno znanost, ki je bila ustanovljena leta 2011 na skupščini društva, sestavljajo študentke in študenti magistrskega študijskega programa Kognitivna znanost Univerze v Ljubljani. Študenti v sklopu društva organizirajo ali sodelujejo pri organizaciji različnih dogodkov, ki so na tak ali drugačen način povezani s kognitivno znanostjo. Člani Študentske sekcije občasno organizirajo dogodek Štamtiš (v izvirniku “Stammtisch”); to je neformalno druženje študentov različnih generacij in profesorjev. Organizirajo tudi dogodek Hvala za nevrone, kamor k sodelovanju povabijo razne strokovnjake iz konstitutivnih ved kognitivne znanosti. Od študijskega leta 2019/20 naprej pri organizaciji dogodkov sodelujejo tudi s študenti iz društva SiNAPSA (Slovensko društvo za nevroznanost). Poleg organizacije omenjenih dogodkov je ena glavnih aktivnosti Študentske sekcije tudi urejanje (poljudne) spletne revije za kognitivno znanost, imenovane Črna škatla. Namen spletne revije je v obliki člankov, recenzij in intervjujev bralcem na enostaven in znanstveno neoporečen način posredovati zanimive informacije in spoznanja s področja kognitivne znanosti.

HVALA ZA NEVRONE
Hvala za nevrone je dogodek, na katerega je povabljenih več strokovnjakov z različnih konstitutivnih disciplin kognitivne znanosti. Njegovi začetki segajo v leto 2012. Cilj dogodka je z vidikov različnih disciplin pogledati na izbrano temo, povezano s kognitivno znanostjo, in jo predstaviti na širši publiki dostopen način. Doslej se je na dogodku govorilo že o znanosti na splošno (sodobna znanost, pomen angleškega jezika v znanosti, politika znanosti, zasebnost v znanosti, evolucija uporabnega znanja, vloga empiričnih dokazov znotraj kognitivne znanosti), tehnologiji (družbena vloga računalniških iger, algoritmična umetnost, umetna inteligenca in odločanje, umetna zavest), družbeno-socialnih in etičnih temah (prevzemanje odgovornosti emergentnih sistemov, enakopravnost, evtanazija, empatija, spolna identiteta, znanstveno-kontrolirana uporaba psihoaktivnih snovi v terapevtske namene, problem telo-duh) ter biologiji (evolucija, živalska kognicija, čutna zaznava, jezik in govor, miti o možganih, oblikovanje lastne identitete, kreativno reševanje problemov, iluzije).

ARHIV DOGODKOV HVALA ZA NEVRONE

Zvočni posnetki nekaterih preteklih Hvala za nevrone9. 12. 2020, ob 18.00 na YouTube kanalu Sinapse

Okrogla miza “Telo, ki ga (n)imam”

Enaindvajset gramov je pokazala tehtnica, s katero je na prelomu prejšnjega stoletja zdravnik MacDougall poskušal na podlagi razlike v telesni masi izmeriti maso človeške duše pri enem izmed svojih umirajočih pacientov. V povezavo med umom in telesom so se skozi zgodovino poglabljali že številni misleci. Kaj pa imajo o tem povedati znanstveniki in strokovnjaki v 21. stoletju?

Študentje Študentske sekcije Slovenskega društva za kognitivno znanost in študentje SiNAPSE, Slovenskega društva za nevroznanost, vas vabijo, da se jim pridružite na okrogli mizi “Telo, ki ga (n)imam”, kjer se bodo z nevrologom prof. dr. Zvezdanom Pirtoškom, filozofinjo prof. dr. Olgo Markič in multimedijsko umetnico dr. Mašo Jazbec dotaknili naslednjih tem:

Kako uspejo možgani ustvariti telesno shemo in občutek lastništva telesa, kaj nas lahko o teh mehanizmih naučijo nevropsihiatrične motnje in kako je sebstvo definirano z našim telesom?

Kako se problema povezanosti uma in telesa lotijo filozofi in kaj pravijo zagovorniki utelešene kognicije, ki nasprotujejo ideji, da je telo stranskega pomena za razumevanje narave uma?

Občutek lastništva telesa dandanes raziskujemo tudi s pomočjo sodobnih tehnologij, kot je virtualna resničnost, in eksperimentov, v katerih lahko zamenjamo perspektivo s humanoidnim robotom, ki sedi nasproti nas in natančno oponaša naše gibe. Kaj se takrat dogaja z doživljanjem lastnega telesa?

Gostom boste lahko postavili tudi svoja vprašanja.

Dogodek bo predvajan v živo preko Sinapsinega Youtube kanala v sredo, 9. 12. 2020, ob 18h, na sledeči povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=JCj9xRBBqNE

Prisrčno vabljeni!

Povezava do Facebook dogodka7. 1. 2020, ob 19.00 v Atriju ZRC

Hvala za nevrone + Sinapsini seminarji

Dragi vedoželjneži in vsi, ki vas presune svet kognitivne znanosti in nevroznanosti! Študentje kognitivne znanosti v sodelovanju z ekipo SiNAPSE v letošnji sezoni združujejo dogodke Hvala za nevrone s SiNAPSINIMI seminarji.

Tema srečanja je doživljanje in osmišljanje lastne umrljivosti. Ali razmišljanje o umrljivosti nujno vodi v trpljenje, tesnobo in nihilizem? Ali nam lahko soočanje z minljivostjo pomaga zaživeti na bolj avtentičen način? Kakšno vlogo imata pri tem eksistencialna terapija in čuječnost? Kaj nam lahko povedo ljudje, ki so z umirajočimi v stiku na dnevni ravni?

Takšnih in podobnih vprašanj se bomo lotili z različnih vidikov, od filozofskega pa vse do nevroznanstvenega, pri tem pa nam bodo pomagali izr. prof. dr. Sebastjan Kristovič, doc. dr. Sebastjan Vörös, prof. dr. Zvezdan Pirtošek in dr. Urška Lunder.
Sebastjan Kristovič je profesor in terapevt, ki se ukvarja z logoterapijo in eksistencialno analizo. Sebastjan Vörös je docent na Oddelku za filozofijo ljubljanske Filozofske fakultete in se ukvarja predvsem z epistemologijo, filozofijo znanosti, fenomenologijo ter filozofijo religije. Zvezdan Pirtošek je nevrolog in predstojnik Katedre za nevrologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, Urška Lunder pa je specializirana zdravnica paliativne medicine.

Prisrčno vabljeni!
Dogodek je brezplačen in prost za vse.

Povezava do Facebook dogodka.15. maja ob 18. uri v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani

Hvala za nevrone in ušesa

Študentska sekcija Slovenskega društva za kognitivno znanost vabi na pogovorni dogodek na temo sluha, ki bo v torek, 15. maja ob 18. uri v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani.

Letošnja serija dogodkov Hvala za nevrone je posvečena vidikom čutne zaznave. Tokrat bomo pozornost posvetili slušni zaznavi, akustiki, zvočni ekologiji in sorodnim temam.

Pogovarjali se bomo s Tiso Frelih iz Laboratorija za kognitivno nevroznanost ter z Manjo Hribar iz Klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Prisrčno vabljeni!

Facebook dogodek: https://www.facebook.com/events/127087724818110/
10. 4. 2018, 18:00, Trubarjeva hiša literature (Stritarjeva ulica 7)

Hvala za nevrone: Prišel, videl, dojel

Študentska sekcija Slovenskega društva za kognitivno znanost vabi na večerni pogovor na temo vida, ki bo v torek, 10. aprila 2018 ob 18. uri, v Trubarjevi hiši literature, na Stritarjevi ulici 7 v Ljubljani.

Letošnja sezona dogodkov Hvala za nevrone je namenjena vidikom čutne zaznave. Izmed osnovnih petih čutov, se bomo tokrat posvetili vidu, na katerega se v vsakodnevnem življenju obsežno zanašamo.

Da bi si osvetlili teoretske globine smo na pogovor povabili fotografa Jako Babnika in fiziologa, doc. dr. Gregorja Belušiča iz Biotehniške fakultete.

Prisrčno vabljeni!

Facebook dogodek: https://www.facebook.com/events/166297950755964/

Zaradi omejenega števila sedišč priporočamo rezervacije na info.cogsci.lj@gmail.com. Poslana pošta vam zagotavlja rezervacijo sedeža do začetka dogodka, nam pa pomaga predvideti približno število pričakovanih obiskovalcev.

5. 3. 2018, 18:00, Trubarjeva hiša literature (Stritarjeva ulica 7)

Hvala za nevrone: Dotični občutki

Študentska sekcija Slovenskega društva za kognitivno znanost vabi na večerni pogovor na temo dotika, ki bo v ponedeljek, 5. marca 2018 ob 18. uri, v Trubarjevi hiši literature, na Stritarjevi ulici 7 v Ljubljani.

Nova sezona dogodkov Hvala za nevrone bo posvečena vidikom čutne zaznave. Pod ta pojem v splošnem uvrščamo pet zaznavnih poti, tokrat pa bomo govorili o domnevno najtežje opisljivem, a zato nič manj zanimivem, dotiku.

Ker nam ni povsem jasno, o čem govorimo, ko govorimo o dotiku, bosta z nami filozof in pisatelj Mirt Komel iz Fakultete za družbene vede ter nevrolog Dejan Georgiev iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Prisrčno vabljeni!

Ps: Zaradi omejenega števila sedišč priporočamo rezervacije na info.cogsci.lj@gmail.com.
Poslana pošta vam zagotavlja rezervacijo sedeža do začetka dogodka, nam pa pomaga predvideti približno število pričakovanih obiskovalcev.

Povezava do facebook dogodka: https://www.facebook.com/events/1927068580943322/

Napovedujemo tudi:
- torek, 10. april: Hvala za nevrone: vid
- torek, 15. maj: Hvala za nevrone: sluh

11. 5. 2017, 19:00, Kavarna Union

HVALA ZA NEVRONE #3: Po uporabi psihoaktivnih snovi: terapevtska pomoč

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite na pogovornem večeru Hvala za nevrone.

V majski diskusiji bomo raziskovali temo psihoaktivnih snovi (PAS), še posebej nas bodo zanimale posledice psihedeličnih izkušenj in načini razreševanja oziroma integracije le-teh. Posvetili pa se bomo tudi praksam znanstveno kontrolirane uporabe PAS v terapevtske namene.

Z nami bo tokrat debatirala Mina Paš, integrativna relacijska psihoterapevtka in doktorica medicine, ki se v DrogArt svetovalnici posveča delu z uporabniki psihoaktivnih snovi.

Kot ste opazili, bomo pri tokratnem Hvala za nevrone gostili le enega strokovnjaka – zato bo še več možnosti za vsa vaša vprašanja, komentarje in replike.

Na dogodek vabljeni vsi znanstveni navdušenci, študentje, profesorji, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno diskutirate ali le modro tuhtate v ozadju.

POMEMBNO OBVESTILO: Zaradi prostorske stiske na zadnjih dveh dogodkih v Kavarni Union smo bili prisiljeni omejiti število obiskovalcev. Obisk majskega dogodka bo zato možen samo z BREZPLAČNO vstopnico, ki si jo zagotovite na naslednji povezavi: https://www.eventbrite.com/e/hvala-za-nevrone-tickets-34241803155
Ker si želimo, da se kljub omejitvi števila obiskovalcev dogodka udeleži čim več zainteresiranih, lepo prosimo vse tiste, ki se dogodka ne boste mogli udeležiti, da karto pravočasno vrnete. Obisk dogodka brez vstopnice ne bo možen!

2. 3. 2017, 19:00, Kavarna Union

HVALA ZA NEVRONE

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite na drugem pogovornem večeru Hvala za nevrone v študijskem letu 2016/17.

V tokratni diskusiji bo na sporedu še posebej zanimiva tema, in sicer se bomo spraševali, ali je svet iluzija in katere so najpogostejše razlage sveta kot iluzije. Znotraj te tematike bomo raziskovali, ali obstaja objektivni svet zunaj nas in ali imamo do njega (poln) dostop. Je morda iluzija skupni svet; obstaja deljena resničnost? Zanimalo nas bo, kako smo pri spoznavanju sveta omejeni z našimi čutili, pogovarjali pa se bomo tudi o eksperimentih s področja kvantne mehanike, ki zamajajo naš ustaljen pogled na svet.

Z nami bosta tokrat debatirala Jurij Dreo, strokovni sodelavec z Nevrološke klinike, ki bo temo osvetlil z vidika nevroznanosti in kognitivne znanosti, in dr. Janko M. Lozar, filozof s poglobljenim znanjem fenomenologije.

Na dogodek vabljeni vsi znanstveni navdušenci, študentje, profesorji, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno diskutirate ali le modro tuhtate v ozadju!

12.1.2017 ob 19:00 v kavarni Union

HVALA ZA NEVRONE: ŽIVALSKA KOGNICIJA

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite na prvi debati Hvala za nevrone v študijskem letu 2016/17.

V tokratni diskusiji se bomo pogovarjali o živalski kogniciji. Znotraj te tematike se bomo dotaknili načina, kako živali dojemajo svet, metodologije raziskovanja živalske kognicije, razlik med živalmi in ljudmi, morebitnega vnašanja antropoloških aspektov v študije, razlikovanja živali znotraj določene živalske vrste ter podobnih vprašanj.

Z nami bodo tokrat debatirale biologinje Simona Kralj Fišer, Darja Ribarič in Zarja Muršič, ki je tudi kognitivna znanstvenica. Darja Ribarič je ustanoviteljica in predsednica društva Vivamar, ki skrbi za trajnostni razvoj morja v okviru katerega preučujejo delfine. Simona Kralj Fišer trenutno raziskuje pod okvirom Biološkega inštituta Jovana Hadžija ZRC. Zarja Muršič na Univerzi v Durhamu raziskuje kognicijo otrok, njene raziskave pa temeljijo tudi na znanju iz primerjalnih raziskav ljudi in drugih živali.
Na dogodek vabljeni vsi znanstveni navdušenci, študentje, profesorji, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno diskutirate ali le modro tuhtate v ozadju!

21. 4. 2016, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

PREPUSTIMO ODLOČITVE PAMETNEJŠIM? UMETNA INTELIGENCA IN PRIHODNOST ODLOČANJA - HVALA ZA NEVRONE 4/4

Po krajšem premoru se Hvala za nevrone vrača med vas – na staro lokacijo, a s povsem novo tematiko. V luči aktualne in precej odmevne tekme v igri Go med računalniškim programom AlphaGo in profesionalnim igralcem Lee-jem Sedol-om (zmagal je program) smo si ustvarjalci tokratno diskusijo zamislili kot primerjavo dveh načinov odločanja.

K sodelovanju smo zato povabili strokovnjaka s področja kognitivne znanosti ter s področja računalniške znanosti in umetne inteligence; pomagala nam bosta osvetliti proces odločanja pri človeku in pri umetni inteligenci ter prikazati vse njune vrline in napake. Dr. Toma Strle, kognitivni znanstvenik, se je v svoji doktorski nalogi posvetil različnim miselnim procesom pri odločanju, sicer pa kot asistent poučuje na skupnem interdisciplinarnem magistrskem študiju kognitivne znanosti, dr. Marko Bohanec, profesor računalniške znanosti in znanstveni svetnik na Institutu Jožef Stefan, pa se med drugim ukvarja s sistemi in modeli za podporo odločanja ter s strojnim učenjem.

Skupaj z gostoma se bomo dotaknili vsaj naslednjih vprašanj:
- Kakšne so razlike med človekom in umetno inteligenco (UI) pri odločanju?
- Kako nam UI pomaga pri odločanju?
- Kako nam UI konkurira na področju odločanja?
- Na katerih področjih odločanja nam UI ne more konkurirati?
- Bi v prihodnosti prepustili vse odločitve UI?

Vabljeni vsi študentje, profesorji in strokovnjaki, navdušenci nad kognitivno znanostjo in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno diskutirate ali le modro tuhtate v ozadju!

25. 2. 2016, 19.00, Kavarna Union, Miklošičeva 1, Ljubljana

SPOLNA IDENTITETA MED SPOLOM IN DRUŽBO - HVALA ZA NEVRONE 4/3

Tokratna kognitivna debata Hvala za nevrone bo nadaljevala s tematiko prejšnjega dogodka, ki se je osredotočila na možgane in telesni ustroj pri spolni identiteti. Tudi tokrat bo dogodek stal kot samostojna enota in bo tematiko osvetlil iz družbenega vidika. Gostji bosta doktorica znanosti Ljubica Marjanovič Umek, redna profesorica na Filozofski fakulteti v Ljubljani za razvojno psihologijo ter sociologinja Milica Antić Gaber, redna profesorica na Filozofski fakulteti za občo sociologijo in sociologijo spola. Spraševali se bomo: Kdaj začne človek oblikovati spolno identiteto? Kakšen vpliv imajo na njeno oblikovanje starši, religija, država in ljudje, s katerimi se družimo? Ali je naša spolna identiteta determinirana od rojstva ali je zgolj konstrukt naše družbe?

Vabljeni vsi študentje, profesorji in strokovnjaki, navdušenci nad kognitivno znanostjo in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno diskutirate ali le modro tuhtate v ozadju!

28. 1. 2016, 19.00, Meta in bazilika, Rimska 25a, Ljubljana

MOŽGANI MED SPOLOM IN SPOLNO IDENTITETO - HVALA ZA NEVRONE 4/2

Vsi vemo, da se moški in ženske med seboj razlikujemo, vendar pa razlike niso le razlike v zunanjosti. To, kar nas dela žensko oziroma moškega, niso le fizične značilnosti, ni le postavitev ali oblika spolnih organov. Enako pomembne so razlike v obnašanju, razlike v mišljenju in doživljanju, v splošnem dojemanju sveta. Te razlike pa izvirajo iz možganov. Kako razvoj možganov vpliva na spol, spolnost, spolno identiteto? Ima spolna identiteta telesno (možgansko, hormonalno) podlago, ali je prej konstrukt družbe? Ali so možgani in njihovo delovanje različni pri homoseksualcih in transseksualcih?

Pri raziskovanju teh vprašanj nam bo pomagal dr. Gregor Majdič, embriolog in endokrinolog. Naš osrednji gost zase pravi, da je predvsem znanstvenik - na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani namreč poučuje fiziologijo, v sklopu Medicinske fakulete Univerze v Mariboru se ukvarja z raziskavami s področja molekularne nevroendokrinologije (delovanje genov in hormonov v povezavi z možgani), sicer pa je tudi soustanovitelj visokotehnološkega podjetja Animacel, ki je eno prvih na svetu, ki z matičnimi celicami zdravi domače živali. Vabljeni, da obiščete tudi njegovo spletno stran in Wikipedijino stran.

Vabljeni vsi študentje, profesorji in strokovnjaki, navdušenci nad kognitivno znanostjo in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno diskutirate ali le modro tuhtate v ozadju!

19. 11. 2015, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

NA MEJI ZNANOSTI - HVALA ZA NEVRONE 4/1

Ali je znanost preveč omejena? Ali bo znanost nekega dne vse razložila? Kakšen je doseg znanosti? Takšna in podobna vprašanja si bomo zastavljali v letošnji prvi kognitivni diskusiji Hvala za nevrone, ko bomo skupaj z osrednjima gostoma iskali domet znanstvenih raziskovanj, možne omejitve znanstvene metode in na splošno kritično ovrednotili sodobno znanost, psevdoznanost in obmejne znanosti.

Prvi osrednji gost bo dr. Franc Mali, redni profesor na Fakulteti za družbene vede, kjer na dodiplomskem in doktorskem študiju poučuje predmete s področja epistemologije družbenih ved in družbenih študij znanosti, poleg tega pa je predstojnik Centra za preučevanje znanosti. Drugi gost, dr. Igor Jerman, je znanstveni vodja Inštituta Bion in znanstveni svetnik, sicer pa redni profesor teoretične biologije, etike znanstvenega raziskovanja in znanstvene metodologije na Biotehniški fakulteti.

Vabljeni vsi študentje, profesorji in strokovnjaki, navdušenci nad kognitivno znanostjo in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno diskutirate ali le modro tuhtate v ozadju!

28. 5. 2015, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

RAZBIJAMO MITE O MOŽGANIH: HVALA ZA NEVRONE 3/8 - EVOLUCIJA JE PREPOČASNA

Ali smo priča zadnjim izdihljajem Homo Sapiens Sapiens-a? Evolucijo smo prijeli v svoje roke in se postavili v vlogo dizajnerja. Še malo in bodoči starši bodo lahko sami oblikovali karakterne lastvnosti svojih otrok. Razvoj tehnologije danes že spreminja naša življanja, kako bo jutri? Ena tableta in nihče več ne bo umrl, druga tableta in nihče več ničesar ne bo pozabil…?

Na tokratni četrtkovi debati bomo gostili stare in nove goste. Z nami bo ponovno Jurij Dreo, strokovni sodelavec z Nevrološke klinike, ki se ukvarja z biomarkerji demenc in elektrofiziološkim monitoringom pri globoki možganski stimulaciji. Drugi gost, Toni Pustovrh, znanstveni delavec na Fakulteti za družbene vede, pa bo z nami prvič poklepetal in z vidika družboslovja osvetlil tematiko transhumanizma in posthumanizma.

Vabljeni vsi navdušenci kognitivne znanosti, študentje, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno debatirate, zavzeto klepetate ali le modro tuhatate v ozadju!

7. 5. 2015, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

RAZBIJAMO MITE O MOŽGANIH: HVALA ZA NEVRONE 3/7 - ROBOT IN ZOMBI - ZA VEDNO?

V četrtek bomo še posebej pri zavesti. Povezave celic v naših glavah se razvijajo v občutke, v čustva, v misli - kako pride do njihovega zavedanja? Kaj omogoča normalno delovanje zavesti in od kod nam intuitivno vedenje, da imamo zavest? Pravimo, da se zavedamo sebe in okolice - pa bi znali pojasniti, kaj to pomeni? Bi zavest povezali s spomini, z mišljenjem, odločanjem?

V četrtkovi debati Robot in zombi - za vedno? se bomo pogovarjali o tem, kako uspešni smo pri ustvarjanju umetne zavesti, pa o tem, česa se o zavesti lahko naučimo iz njenih spremenjenih stanj. Z nami bo prof. dr. Matjaž Gams, predstojnik oddelka za inteligentne sisteme Instituta Jožef Stefan, strokovnjak s področja umetne inteligence in avtor knjige Slovence strižejo. V debati se nam bo pridružil tudi psiholog in psihoterapevt dr. Vid V. Vodušek, ki nam bo približal nezavedno in psihoanalitski vidik zavesti.

Vabljeni vsi navdušenci kognitivne znanosti, študentje, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno debatirate, zavzeto klepetate ali le modro tuhatate v ozadju!

26. 3. 2015, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

RAZBIJAMO MITE O MOŽGANIH: HVALA ZA NEVRONE 3/6 - GOVORIM, TOREJ MISLIM

V četrtkovi debati bomo klepetali o jeziku in njegovem odnosu do naših misli. Ali so misli omejene z besedami? V kakšni obliki se še lahko porajajao naše misli in kako jih doživljamo? Kako se spremeni naše dojemanje z izgubo zmožnosti govora in razumevanja jezika?

Jezik nam bo pomagal razvozlati gost dr. Urban Kordeš, izredni profesor za področje filozofije. Ukvarja se s prvoosebnim raziskovanjem doživljanja in poučuje na oddelku za socialno pedagogiko in na študiju kognitivne znanosti.

Drugi gost, dr. znanosti s področja eksperimentalne psihologije, Simon Brezovar se srečuje z omejitvami jezika pri delu na Nevrološki kliniki, kjer se ukvarja z nevrodegenerativnimi boleznimi.

Vabljeni vsi navdušenci kognitivne znanosti, študentje, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno debatirate, zavzeto jezikate ali le modro tuhatate v ozadju!
26. 2. 2015, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

RAZBIJAMO MITE O MOŽGANIH: HVALA ZA NEVRONE 3/5 - VSI ZNAMO BRATI MISLI


Kaj pomeni vživeti se v kožo drugega? Je branje misli nadnaravna sposobnost stripovskih junakov ali smo do neke mere tega sposobni vsi? So nekateri pri tem boljši od drugih in kakšno vlogo ima empatija v zdravniškem poklicu? Je empatija v odnosih s pacienti nujna, nepomembna ali v napoto? Ter nazadnje, kakšen je odnos med empatijo in jezikom – nam pri razumevanju drugih besede pomagajo ali nagajajo?

Naše nevrone bomo tokrat aktivirali z gostom, nevrologom, prof. dr. Zvezdanom Pirtoškom, dr. med.

Ali pa bomo morda enostavno prebrali njegove misli?

Vabljeni vsi navdušenci kognitivne znanosti, študentje, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno debatirate, zavzeto klepetate ali le modro tuhtate v ozadju!29. 1. 2015, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

RAZBIJAMO MITE O MOŽGANIH: HVALA ZA NEVRONE 3/4 - SMRT JE MOJA PRAVICA

Četrtkov večer bomo posvetili etičnim dilemam in vprašanju pravice do smrti. Evtanazija v Sloveniji ni dovoljena, medtem ko jo v nekaterih državah izvajajo tudi na domu. Kdaj je breme zdravljenja večje od koristi in zakaj se nekateri odločijo za opustitev zdravljenja? Kaj pa tisti, ki niso sposobni odločanja o lastnem življenju in tisti, ki jim je zdravljenje odtegnjeno?

Z nami bo soavtor etičnih smernic tega področja, doc. dr. Vojko Strahovnik, znanstveni sodelavec, raziskovalec na Teološki fakulteti ter predstojnik katedre za teorijo prava in etiko v javnem življenju na Fakulteti za državne in evropske študije.

Gostja primarij Josipina Ana Červek, voditeljica paliativnega oddelka na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, pa bo osvetlila tematiko z medicinskega vidika na podlagi dolgoletnih izkušenj.

Vabljeni vsi navdušenci kognitivne znanosti, študentje, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno debatirate, zavzeto klepetate ali le modro tuhatate v ozadju!

Naslednja debata bo 26. februarja. Vabilo vam bomo poslali ločeno.18.12.2014, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

RAZBIJAMO MITE O MOŽGANIH: HVALA ZA NEVRONE 3/3 - SVET JE TAK, KOT GA ZAZNAVAMO

Vsake oči imajo svojega malarja. V četrtek bomo razpravljali o slikah tega, kar vidimo, vemo in mislimo. Česa ne smemo spregledati, če želimo spregledati? Gotovo ne iluzij. Tokrat bomo zato soočili naše iluzije o varljivih čutih, nočni mori nevrologov - zavesti, izmuzljivem času in uhajajočemu spominu.

Kako se naučimo gledati? Kaj vidimo, ko znamo gledati? Gostja dr. Tina Bregant, specializantka pediatrije, se pri svojem delu srečuje z novorojenčki, ki se šele učijo dojemati svet. Z nami bo klepetala tudi o tem, kdaj postanemo zavestni sveta, ki nas obkroža, kdaj se razvije teorija uma in o tem, ali obstaja kolektivna zavest.

Drugi gost, prof. dr. Grega Repovš bo z nami z vidika psihologije iskal iluzije pri učenju in spominu. Kako pride do uvida pri učenju, kako osmislimo informacije, ustvarimo lažne spomine in ali lahko zares spoznamo resnico s čutili, ki nas lahko tudi varajo.

Vabljeni vsi navdušenci kognitivne znanosti, študentje, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno debatirate, zavzeto klepetate ali le modro tuhatate v ozadju!

Naslednja debata bo 29. januarja. Vabilo vam bomo poslali ločeno.

Organizira študentska sekcija DKZ.

27.11.2014, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

RAZBIJAMO MITE O MOŽGANIH: HVALA ZA NEVRONE 3/2 - ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU

V četrtek bomo razpravljali o oblikovanju lastne identitete. V kolikšni meri sebe krojimo sami in koliko vpliva imajo na nas drugi? Koliko je naša identiteta pogojena z našim telesom in koliko s predstavami naših možganov? Ali smo z vzgojo osebnosti in preoblikovanjem telesa nasilni sami do sebe? Je zdrav duh možen le v zdravem telesu?

Če bi vaša služba od vas zahtevala, da svoje telo prisilno spremenite, do kod bi šli? Meje profesionalnih plesalcev so zelo raznolike, česar se dobro zaveda tudi naš prvi gost, Jure Capuder, filozof, ki dela kot fizioterapevt v SNG Opera in balet Ljubljana. Poleg masažnih terapij, prehranskega svetovanja in vodenja funkcionalno-terapevtske vadbe, je njegovo delo tudi celostna obravnava telesa.

V pogovoru se nam bo pridružila tudi Breda Jelen Sobočan, psihiatrinja, družinska terapevtka in pesnica. Spregovorili bomo o vlogi vzgoje pri oblikovanju naše identitete, o izražanju lastne identitete skozi umetniško ustvarjanje, ter o tem, kakšne meje je treba prestopati, ko se silimo v učenje matematike ali poskušamo biti prijazni do nepriljubljenega soseda.

Vabljeni vsi navdušenci kognitivne znanosti, študentje, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno debatirate, zavzeto klepetate ali le modro tuhatate v ozadju!
30.10.2014, 19.00, Kavana in knjigarna Barabuk, Rimska 23, Ljubljana

RAZBIJAMO MITE O MOŽGANIH: HVALA ZA NEVRONE 3/1 - ČLOVEK SI OD ROJSTVA DO SMRTI


Tretja sezona Hvala za nevrone bo posvečena mitom o možganih. Na letošnjem prvem srečanju se bomo poskusili približati definiciji človeka, za katero intuitivno čutimo, da poznamo njen pomen. Pravniki, zdravniki, filozofi in drugi zelo različno opredeljujejo življenje in smrt, tisto vmes in tisto onkraj. Kdaj si torej živ in kdaj mrtev? Je ta meja tudi kulturno pogojena?

Kako človekove meje postavlja znanstvenik, ki življenje skuša posnemati v stroju? Naš prvi gost in sogovornik bo prof. dr. Igor Kononenko, ki se poleg umetne inteligence ukvarja tudi z naravno inteligenco in tako raziskuje most med znanostjo in duhovnostjo.

Kdaj preskoči iskrica človečnosti v naših možganih, ali z izgubljanjem nevronskih povezav izgubljamo tudi same sebe? Kako lahko elektrofiziologija odgovori na ta vprašanja, nam bo povedal strokovni sodelavec z Nevrološke klinike, Jurij Dreo, ki se med drugim ukvarja z biomarkerji demenc in elektrofiziološkim monitoringom pri globoki možganski stimulaciji.

Vabljeni vsi navdušenci kognitivne znanosti, študentje, strokovnjaki in vsi ostali radovedneži, ki radi glasno debatirate, zavzeto klepetate ali le modro tuhatate v ozadju!

26. 6. 2014 ob 19h, kavarna Hotela Union

HVALA ZA NEVRONE 2.10: Želi svojemu bližnjemu dobro!

Študentje kognitivne znanosti vas v juniju vabimo k zadnji letošnji debati, kjer se bomo pogovarjali o dobri volji.

Ali altruizem res obstaja, kakšna je volja oziroma motivacija za raziskovanje v znanosti in kaj o tem pravi objektivizem? Tudi tokrat vas vljudno vabimo, da se nam pridružite in z nami delite svoje mnenje!

Dobimo se 26. 6. 2014 ob 19h v kavarni Hotela Union.

Tokrat bo z nami debatirala prof. dr. Olga Markič, profesorica filozofije na Filozofski fakulteti, ki kot predavateljica sodeluje tudi na magistrskem študiju Kognitivne znanosti in na FDV. Prof. Markič je tudi soustanoviteljica in predsednica Društva za kognitivno znanost Slovenije.

K sodelovanju ste tudi tokrat vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.


Vabljeni!29. 5. 2014 ob 19h, kavarna Hotela Union

HVALA ZA NEVRONE 2/9: MISLI, GOVORI, DELAJ

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite pri predzadnji letošnji kognitivnoznanstveni debati Hvala za nevrone.

Tokrat se bomo pogovarjali o tem, do kolikšne mere lahko nadzorujemo svoje premišljevanje, govorjenje in delovanje. Ali lahko obsojamo misli, če jih ne moremo nadzorovati? Je mogoče zavestno postaviti mejo med idejo in dejanjem?

Odgovore na ta in podobna vprašanja o svobodni volji bomo tudi tokrat poskušali poiskati v družbi zanimivih gostov.

Tokrat bosta z nami debatirala: Toma Strle, doktorski študent filozofije in asistent pri študiju Kognitivna znanost v Ljubljani, ki se v svojem raziskovalnem delu ukvarja predvsem z odločanjem in vprašanjem svobodne volje in David Gosar, univ. dipl. psih. s Kliničnega oddelka za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra.

K sodelovanju ste tudi tokrat vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

VABLJENI!

24. 4. 2014 ob 19h, kavarna Hotela Union

HVALA ZA NEVRONE 2.8: NE LAŽI

Študentje kognitivne znanosti vabijo, da se pridružite osmi letošnji kognitivnoznanstveni debati Hvala za nevrone.

V aprilski debati se bomo, kot se po prvem aprilu spodobi, pogovarjali o laganju. Laži so velik del našega vsakdanjega in raziskovalnega življenja. Raziskave kažejo, da lažemo vsi, številni znanstveniki pa menijo, da je laž do neke mere sprejemljiva, saj nam omogoča učinkovitejšo in elegantnejšo komunikacijo. Zakaj ljudje lažemo, v kolikšni meri je laganje povezano z domišljijo, in katere miselne funkcije nam laž omogočajo? Odgovore na ta in podobna vprašanja bomo skušali poiskati v tokratni debati. Dobimo se v četrtek, 24. 4. ob 19h v kavarni Hotela Union.

Tokrat bosta z nami posebna gosta: dr. Zdravko Lavrič, specialist družinske terapije in terapevt medicinske hipnoze. Je direktor inštituta za družinsko terapijo, svetovanje in izobraževanje Prelomi. Gregor Košir, univ. dipl. ekonomist, strokovni sodelavec Poslanske skupine SLS v Državnem zboru RS, kjer pokriva področje financ, in se v okviru službenih nalog ukvarja tudi z odnosi z javnostmi ter elementi strateškega komuniciranja.

K sodelovanju ste tudi tokrat vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.27. 3. 2014 ob 19h, kavarna Union

HVALA ZA NEVRONE 2.7: NE KRADI

Študentje kognitivne znanosti vabijo, da se jim pridružite pri sedmi letošnji kognitivnoznanstveni debati Hvala za nevrone. V tokratni debati se bomo pogovarjali o intelektualni lastnini.

Zaradi interneta se je naše dojemanje lastnine spremenilo, saj je enostavnejše in hitrejše deljenje drastično povečalo pretok dobrin. Zdi se, da je koncept avtorstva in lastništva v znanosti kljub temu ostal nespremenjen, medtem ko je pri ostalih dejavnostih (glasbenih, literarnih, programskih) kraja nekoliko bolj tolerirana. Zakaj je temu tako, bomo skušali ugotoviti v tokratni debati. Dobimo se v četrtek, 27. 3. v kavarni Hotela Union.

Z nami bosta tokrat debatirala:
- Prof. dr. Tomaž Pisanski, profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko (Univerza v Ljubljani) in na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (Univerza na Primorskem). Aktivno deluje tudi na področju problematike intelektualne lastnine v znanosti in je član komisije za publikacije pri European Mathematical Society.
in
- Dr. Maja Bogataj Jančič, ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino. V svojem raziskovalnem in akademskem delu se v okviru intelektualne lastnine osredotoča predvsem na avtorsko pravo.

K sodelovanju ste tudi tokrat vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.27. 2. 2014 ob 19h, kavarna Union

HVALA ZA NEVRONE 2.6: NE ŠKANDALIZIRAJ

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite pri šesti letošnji kognitivnoznanstveni debati Hvala za nevrone.

V tokratni debati se bomo pogovarjali o medijskem poročanju in o tem, če negativne informacije bolj pritegnejo našo pozornost kot pozitivne. V tokratni debati se bomo na podlagi konkretnih primerov novinarskega poročanja spraševali, zakaj je večina objavljenih prispevkov obarvanih negativno. Lahko rečemo, da s tem gojimo našo sposobnost empatije ali poglabljamo negativizem?

K sodelovanju ste tudi tokrat vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Vabljeni!

 30. 1. 2014 ob 19h, kavarna hotela Union

HVALA ZA NEVRONE 2.5: NE UBIJAJ

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite pri peti letošnji kognitivnoznanstveni debati Hvala za nevrone. V tokratni debati se bomo posvetili peti zapovedi, "Ne ubijaj!", in se pogovarjali o znanstvenih poskusih na živalih.

Znanstevniki, ki se trudijo za izboljšanje in ohranjanje človeškega življenja, se pogosto srečujejo z dilemami, vprašanji in očitki, ali so poskusi na živalih resnično potrebni in moralni. V tokratni debati se bomo spraševali o tem, ali je živalsko življenje vredno žrtvovati, če nam lahko prinese odgovore, ki bi rešili človeška življenja.

Tudi tokrat bomo gostili dva strokovna gosta:
- Znanst. sod. dr. Martina Perše, dr. vet. med., zaposlena v Medicinskem eksperimentalnem centru na Inštitutu za patologijo Medicinske fakultete v Ljubljani. Strokovnjakinja za dobrobit živali MF UL in predsednica SDLŽ (slovenskega društva za laboratorijske živali)
in
- Prof. dr. Simon Horvat, redni profesor na Katedri za genetiko, animalno biotehnologijo in imunologijo Oddelka za zootehniko, Biotehniške fakultete v Ljubljani ter Laboratorija za Biotehnologijo na Kemijskem inštitutu. V medijih bolje znan kot »genetik debelosti", ki je do svojih glavnih odkritij prišel tudi s preučevanjem genetskih živalskih modelov.

K sodelovanju ste tudi tokrat vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Vabljeni!
19. 12. 2013 ob 20h, modri salon hotela Union

HVALA ZA NEVRONE 2.4: Spoštuj svoj izvor, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite pri četrti kognitivnoznanstveni debati Hvala za nevrone. Tokrat se bomo pogovarjali o četrti zapovedi: Spoštuj svoj izvor, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji.

Pridružite se nam 19. 12. ob 20h v modrem salonu hotela Union, kjer se bomo pogovarjali o vplivih genetike in vzgoje na identiteto posameznika znotraj družine in družbe. Kako naša vloga znotraj družine vpliva na naše mesto v družbi? Igra pri oblikovanju posameznika večjo vlogo narava ali okolje? Ali lahko zanemarimo vpliv enega ali drugega?

Kot se za decembrski čas spodobi, bo tokratna debata prav posebna. Tokratni posebni gostje bomo mi sami, debata pa bo radeljena v dva sklopa. Prvi del bo zasnovan s pomočjo vprašanj, ki jih bosta pripravili moderatorki, in se bo osredotočal na v naslovu zastavljeno temo, drugi del pa bo “everything goes”. Ta del bo torej tematsko bolj odprte narave, saj bodo dovoljena vsa vaša vprašanja in polemike, ki se tičejo znanosti in ki ste jih že dolgo želeli zastaviti.

K sodelovanju ste tudi tokrat vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

28. 11. 2013 ob 19h, Kavarna Hotela Union

HVALA ZA NEVRONE 2.3: Spoštuj počitek in mir - spanje in sanje

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite pri tretji ediciji kognitivnoznanstvene debate Hvala za nevrone. V tokratni debati se bomo posvetili tretji zapovedi, ki smo jo poimenovali "Spoštuj počitek in mir!" Tokrat se bomo pogovarjali o naravi raziskovanja vsebine našega spanca in se spraševali, s katerim pristopom lahko smisleno pričakujemo relevantne podatke. Kaj torej lahko izmerimo z merjenjem nevroloških sprememb? Nam na tem področju morda lahko več razkrije prvoosebno fenomenološko raziskovanje? Kako k raziskovanju spanca pravzaprav sploh pristopimo z ene in z druge strani?

Z nami bosta debatirali Alja Lah in Leja Dolenc Grošelj. Doc. dr. Leja Dolenc Grošelj, dr. med, somnologinja z licenco Evropske zveze za raziskave spanja (ESRS) in Vodja Centra za motnje spanja, ki pod njenim okriljem deluje že od leta 1994 in je letos prejel tudi evropsko akreditacijo. Alja Lah, diplomirana psihologinja, ki se ukvarja s fenomenološkim raziskovanjem doživljanja in je prejela Prešernovo nagrado za svoje diplomsko delo o fenomenološkem raziskovanju sanj.
K sodelovanju ste tudi letos vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Vabljeni!24. 10. 2013 ob 19h, Kavarna Hotela Union

HVALA ZA NEVRONE 2.2: Ne zlorabljaj znanstvenega imena

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite pri drugi kognitivnoznanstveni debati letošnje sezone. Deset letošnjih debat bo sledilo univerzalno aplikativnim desetim zapovedim. Vabimo vas, da se nam pridružite pri pogovoru o drugi zapovedi, ki smo jo poimenovali Ne zlorabljaj znanstvenega imena!
S posebej povabjenima gostoma bo tokrat debata tekla o tem, katere stvari pravzaprav definirajo "uradno" znanost. Naša ožja tema bo farmacija oz. alternativno zdravilstvo. Je univerzalnost, sterilnost in hitra učinkovitost farmacevtsko izdelanih zdravil tista, ki nas prepriča v uporabo, ali pa leži pravi odgovor v znanstveno dokazanih učinkih kemije, ki jih alternativne oblike zdravilstva dosegajo na navadno bolj organske načine, a brez znanstvene podpore?

Z nami bosta debatirala tudi posebna gosta:
Samo Kreft, predstojnik katedre za farmacevtsko biologijo na Fakulteti za farmacijo in član Odbora za zdravila rastlinskega izvora pri Evropski agenciji za zdravila. Sodelavec Kvarkadabre in strokovnjak za placebo in Vane Savinek, dr. med in zvesti pripadnik slovenske skupine skeptiki.

K sodelovanju ste tudi letos vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Vabljeni!26. 9. 2013 ob 19h, Kavarna Hotela Union

HVALA ZA NEVRONE 2.1: Raziskuj eno resnico!

Študentje kognitivne znanosti vas vabimo, da se nam pridružite v novi sezoni kognitivnoznanstvenih debat. Deset letošnjih debat bo sledilo univerzalno aplikativnim desetim zapovedim. Vabimo vas, da se nam v četrtek, 26.9. ob 19h pridružite pri pogovoru o prvi zapovedi, ki smo jo poimenovali Raziskuj eno resnico!

Skupaj s posebnimi gosti se bomo spraševali o tem, če znanost teži k iskanju resnice, ali pa gre raziskovanje morda bolj v smer napredka, ki išče finančna sredstva. O tej problematiki bomo spregovorili v okviru raziskav na področju prehrambene industrije in se soočili z vprašanji o tem ali, in v kolikšni meri, je gensko spremenjena prehrana zdrava za nas, ali pa morda le sledi pravilu vložka/potrošnje.

Z nami bo tokrat debatiral dr. Borut Bohanec, predstojnik Oddelka za agronomijo in vodja Katedre za genetiko, biotehnologijo in žlahtnjenje rastlin na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.K sodelovanju ste tudi letos vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Vabljeni!25. 4. ob 19, Kiberpipa (Kersnikova 6)

HVALA ZA NEVRONE ŠT. 12: ALGORITMIČNA UMETNOST


Na kakšen način se z algoritmi oz. naturalističnim bottom-up pristopom lotevamo konceptov, ki smo jih v osnovi zasnovali top-down? Na področju umetne inteligence so že razvili robota, ki ustvarja takšno glasbo kot jo je Vivaldi, še vedno pa si ne predstavljamo, da bi se to lahko v prihodnosti razvilo v umetnost. Je to morda zato, ker je umetnost antropocentičen koncept ali pa si lahko zamislimo, da bomo nekoč ustvarili robota, katerega delo bomo lahko označili za pomembno kulturno zapuščino, konceptualno umetnino in delo, ki je nastalo kot odziv na družbeno klimo?

Tokratna gosta bosta:
- Vasja Progar, biotehnolog, zaposlen na oddelku za agronomijo Biotehniške fakultete v Ljubljani in glasbeni ustvarjalec, ki skozi svoje ustvarjanje raziskuje človeško percepcijo.
- Saša Spačal, intermedijska umetnica, ki deluje na področju grafičnega oblikovanja, videa in intermedijske umetnosti, kjer raziskuje možnosti povezovanj tehnoloških in bioloških organizmov.

K sodelovanju ste vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Vabljeni!28. 3. ob 19h

HVALA ZA NEVRONE ŠT. 11: ENAKOPRAVNOST?


V tokratni debati bomo poudarili pomembnost obravnave ljudi kot enakopravnih članov družbe. Pogovarjali se bomo o različnih možnostih, ki jih kot posameziniki dobimo ob rojstvu: ali z individualno obravnavo drugačnim dejansko pomagamo ali pa s tem spodbujamo stigmatiziranost in izključenost iz družbe. Kateri pristop je torej bolj plodovit: začeti s stališča, da imamo vsi ljudje enake možnosti ali pa je boljše, če se poslužimo individualnih pristopov.

Z nami bo o svojem prostopu govoril mag. Aljoša Danieli, dr. med., spec. psihiater in zdravnik splošne medicine. Ukvarja se z nevropsihiatrijo. Njegovo klinično delo je usmerjeno v zdravljenje bolnikov z duševnimi motnjami, kot posledica nevroloških in internističnih bolezni.


Kje?
Kiberpipa, Kersnikova 6, Ljubljana

Kdaj?
Četrtek, 28. 3. ob 19h. K sodelovanju ste vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.


Veselimo se vašega obiska in vas nestrpno pričakujemo!28.2.2013 ob 19h

HVALA ZA NEVRONE ŠT. 10: POLITIKA ZNANOSTI

KAJ?
V luči povečanega zanimanja za politiko se bomo tudi mi tokrat ukvarjali s to temo. V znanosti.

Katere stvari lahko vplivajo na znanstvene raziskave in njihove izsledke ter kdaj lahko govorimo o neprimernosti oz. nereprezentativnosti? To precej široko temo bomo poskušali omejiti z dvema okvirjema: v prvem se bomo ukvarjali z rokovanjem s podatki, v drugem pa se bomo posvetili problematiki znanstvenih referenc.

Toni Pustovrh, raziskovalec na Centru za proučevanje znanosti na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Njegovo delo se osredotoča na multidisciplinarno proučevanje etičnih, pravnih in družbenih vidikov in vplivov novih in nastajajočih tehnologij. Je pridruženi član Inštituta za strateške in razvojne analize (IRSA), ukvarja pa se tudi s proučevanjem znanstvenih in tehnoloških politik ter s sociologijo znanosti. Toma Strle, doktorski študent filozofije in asistent pri študiju Kognitivna znanost v Ljubljani.

KJE?
Kiberpipa, Kersnikova 6, Ljubljana (http://www.kiberpipa.org/)

KDAJ?
Četrtek, 28.02 ob 19h. K sodelovanju ste vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Veselimo se vašega obiska in vas nestrpno pričakujemo!31.1. 2013 ob 19h

HVALA ZA NEVRONE ŠT. 9: RAZUMA IN IGER

KAJ? V prvi letošnji debati bo govora o igrah in igranju. Kakšna je njihova družbena vloga, ali igranje vpliva na izboljšanje naših kognitivnih sposobnosti, in kako bi lahko igro uporabili za načrtno izpopolnjevanje teh. Prav tako bi se radi dotaknili tudi slabosti, ki jih igre in igranje lahko prinašajo.

Gostili bomo Žiga Hajdukoviča, ki se ukvarja z razvojem in raziskavami na področju sodobnih tehnologij (razum.si). Razvija igre za mobilne telefone (dawnofplay.com), prav tako pa se rad loti tudi eksperimentalnih interaktivnih game projektov (tetris1d.org)

KJE? Kiberpipa, Kersnikova 6, Ljubljana (http://www.kiberpipa.org/)

KDAJ? Četrtek, 31.01 ob 19h.

K sodelovanju ste vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Veselimo se vašega obiska in vas nestrpno pričakujemo! 20. 12. 2012 ob 19h

HVALA ZA NEVRONE ŠT. 8: EVOLUCIJA UPORABNEGA ZNANJA


KAJ?
En dan pred koncem sveta in ljudsko vstajo se bomo v Kiberpipi pogovarjali o evoluciji znanja na družbeni ravni. 

Zanimalo nas bo, kako se znanje razvija vzporedno s samo tehnološko evolucijo človeka, ter kako je na spremembo znanja in tega, kaj mi kot družba razumemo kot uporabno znanje, vplival razvoj. Prav tako bi se posvetili tudi temu, kako tehnologija, ki jo uporabimo, sooblikuje družbo in kakšne smernice se nam začrtujejo za prihodnost. 

Ob takšnih in podobnih vprašanjih bosta z nami debatirala dr. Mirt Komel, filozof, sociolog, pisatelj, esejist in prevajalec, je asistent in raziskovalec na Fakulteti za družbene vede ter član uredništva Časopisa za kritiko znanosti in prof. dr. Franc Mali s Fakultete za družbene vede. Deluje na katedri za kulturologijo in v centru za proučevanje znanosti, med drugim pa se ukvarja tudi z izobraževalnimi politikami in družbenim razvojem. K sodelovanju ste vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

KJE?
Kiberpipa Kersnikova 6, Ljubljana (http://www.kiberpipa.org/).

KDAJ?
Četrtek, 20.12 ob 19h. K sodelovanju ste vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Veselimo se vašega obiska in vas nestrpno pričakujemo! (p.s. svoj prihod lahko potrdite tudi na Facebook strani).15. 11. 2012, 19h
KAJ?
Se znanstveniki zavedajo, da morda lahko odkrijejo več, kot bi si udeleženci želeli? V kolikšni meri mi, udeleženci, gledamo na raziskave, ki se izvajajo na nas le kot na zbiranje podatkov, brez osebne vsebine? Kako je z raziskavami in metodami, ki berejo naše misli in čustva?

Ob takšnih in podobnih vprašanjih bosta z nami debatirala:
- Dr. Marko Tkalčič, univ. dipl. inž. el., raziskovalec na Fakulteti za elektrotehniko. Deluje v Laboratoriju za digitalno obdelavo signalov, slik in videa, njegova področja raziskovanja pa so predvsem uporabniško modeliranje, afektivno računalništvo, interakcija človek-računalnik in priporočilni sistemi.
- Simon Brežan, dr.med, kognitivni nevroznanstvenik ter raziskovalec možganov.  Njegovi raziskovalni interesi so preučevanje možganskih električnih oscilacij, EEG, "branje misli", spomin in preučevanje odločanja.

KJE?
Kiberpipa Kersnikova 6, Ljubljana (http://www.kiberpipa.org/).


KDAJ?
Četrtek, 15.11 ob 19h. K sodelovanju ste vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, predvsem pa tisti, ki radi govorite in aktivno sodelujete v debati.

Veselimo se vašega obiska in vas nestrpno pričakujemo! (p.s. svoj prihod lahko potrdite tudi na Facebook strani).25.10., 19h

HVALA ZA NEVRONE NR. 6: VOZLIŠČA PRISTOPOVČetrtek, 27.9.2012, ob 19h.

Hvala za nevrone nr. 5: Problem telesa ali duha?


Študenti kognitivne znanosti bodo v septembrski debati skupaj z vami zagrizli v osrednje vprašanje kognitivne znanosti, t.i. mind-body problem (problem telesa-duha).

Kaj?
Človek je celostno bitje, vendar pa se zdravljenje bolezni v praksi še vedno ločuje na spreminjanje fizičnih lastnosti našega telesa in terapijo (pogovor s strokovnjakom, ki lahko dodatno predpiše tudi medikament). Na tokratno debato smo zato kot posebna gosta povabili psihoterapevta in plastičnega kirurga, ki bosta zdravljenje človeka predstavila vsak s svoje strani.

Z nami bosta:
Aleš Leskovšek dr. med., plastični kirurg in
Matija Pajer, specializant psihoanalitične psihoterapije in študent kognitivne znanosti.

Kje?
Kiberpipa
Kersnikova 6, Ljubljana
(http://www.kiberpipa.org/)

Kdaj?
Četrtek, 27.9.2012, ob 19h.

K sodelovanju ste vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, tisti, ki radi govorite in tisti, ki bi radi zgolj uživali ob hladni pijači ter ob tem spremljali dinamičen dogodek.

Veselimo se vašega obiska in vas nestrpno pričakujemo!
(p.s. svoj prihod lahko potrdite tudi na Fb strani http://www.facebook.com/events/438903829484376/)Četrtek, 23. 8. 2012, ob 19h. Četrtek, 26.7.2012, ob 19h. 

Društvo študentov kognitivne znanosti vas in vaše nevrone tudi v vročih poletnih dneh vabi na srečanje, tokrat z naslovom

V SLOŽNI SKUPINI JE MOČ: kreativno reševanje problemov

na katerem bomo poleg jezikov, ki jih bomo vrteli na debati, na delavnici "body drumminga" razmigali tudi naše okončine.

Kaj?
Skupinsko delo je vedno pogostejša oblika dela in sodelovanja v zahodnem svetu, v katerem mora skupina doseči skupen cilj, za katerega je bila ustvarjena. A v skupine kljub temu vstopamo kot posamezniki, zato prej ali slej naletimo na razlike v osebnostih, željah ali ambicijah. V debati bomo tako poskušali dognati, kakšne so poti do kreativnih rešitev v skupinah. Kako lahko posamezniku omogočimo optimalni individualni doprinos k skupnemu cilju in reševanju problemov? Kako skupino povezati v celoto in tako uspešno doseči zastavljene cilje?

Kdo in kako?

S takimi in podobnimi vprašanji se bomo soočili v dveh delih. O kreativnem reševanju problemov v skupinah se bomo tako najprej pogovorili v družbi Nastje Mulej, magistre komunikologije, univerzitetne diplomirane ekonomistke in univerzitetne diplomirane sociologinje, ki sta jo radovednost in želja po učenju pripeljali do ekskluzivne licence za treniranje tehnik bolj učinkovitega, ustvarjalnega in konstruktivnega razmišljanja ter do neposrednega poučevanja razmišljanja šolskih otrok (CoRT – Cognitive Research Trust) po dr. Edwardu de Bonu (snovalcu konceptov "šest klobukov razmišljanja" ter "lateralnega razmišljanja").
Nato pa bomo teorijo prenesli v prakso v 40-minutni delavnici "body drumminga", ki jo bo vodil Gregor Pavunc, lindy hop navdušenec in občasni ritem pretepač. "Body drumming" je način izvabljanja ritemske glasbe, ki kot instrument uporablja telo (ploskanje, udarjanje z rokami ob telo, cepetanje ...). V delavnici bomo tako spoznali zvoke našega telesa, jih skozi improvizacijo povezali z zvoki teles ostalih sodelujočih in jih skupaj prelili v harmonijo ritmov, ter tako na dinamičen način spoznali, kako dobro in složno sodelovati v skupini.

Kje?
Kiberpipa
Kersnikova 6, Ljubljana
(http://www.kiberpipa.org/)

Kdaj?

Četrtek, 26.7.2012, ob 19h. 

K sodelovanju ste vabljeni vsi znanstveni navdušenci. Študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, tisti, ki radi govorite in tisti, ki bi radi zgolj uživali ob hladni pijači ter ob tem spremljali dinamičen dogodek.

Veselimo se vašega obiska in vas nestrpno pričakujemo!
(p.s. svoj prihod lahko potrdite tudi na Fb strani http://www.facebook.com/events/16862361993897Četrtek, 28.6. ob 19h, Kiberpipa

Študentska sekcija Slovenskega društva za kognitivne znanosti vas in vaše nevrone ponovno vabi na debato:

HVALA ZA NEVRONE Nr. 2: (NI)SEM ODGOVOREN

Kaj?
V pogovoru se bomo v družbi strokovnjakov soočili z vprašanjem prevzemanja (kazenske) odgovornosti emergentnih sistemov. Strokovnjaki prihajajo s področja prava, filozofije (bioetika, nevroetika: etična vprašanja in problemi v zvezi z nevroznanostjo) in umetne inteligence.

Zamislite si, da pred vami stoji morilec, ki pa ni moril, ker bi to sam želel, temveč zato, ker ima možganski tumor, ki vpliva na njegova dejanja in moralno razsojanje. Ali pa se vživite v vlogo programerja, katerega robot je ušel izpod nadzora in se naučil izvajati kriminalna dejanja. Lahko v takih primerih sploh govorimo o krivdi in odgovornosti? In če lahko, na čigavih ramenih visi? Kdo je kriv v očeh moralne javnosti in kdo iz zornega kota pravnega sistema? Se o takih vprašanjih v pravni praksi sploh sprašujemo ali je to področje še vedno premalo raziskano? Kako je v drugih državah?

Kdo?
K pogovoru o takih in podobnih vprašanjih ste vabljeni vsi znanstveni navdušenci, ki radi debatirate. Vabljeni študentje in strokovnjaki, radovedneži in tisti, ki že imate izoblikovano svoje mnenje, pa tudi tisti, ki bi radi zgolj uživali ob hladni pijači in ob tem spremljali zanimivo debato.

Tea Logar, doktorantka iz filozofije na Univerzi Georgetown v Washingtonu. V svojih delih se ukvarja z normativno etiko, bioetiko in nevroetiko, v slovenskem prostoru pa je delovala tudi na področju raziskovanja izkoriščanja v medosebnih odnosih in nadomestnega materinstva. 

Aleksander Sadikov je višji predavatelj in raziskovalec na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Deluje v laboratoriju za umetno inteligenco in se ukvarja s hevrističnim ocenjevanjem funkcij, iskalnimi tehnikami v UI in večagentnimi inteligentnimi sistemi z zmožnostjo učenja. Je avtor več strokovnih člankov na področju strojnega učenja in navdušen šahist.

Luka Virant je zaposlen na kazenskem oddelku okrajnega sodišča v Ljubljani. Naši debati bo dodal vrednost z znanjem o kazenski odgovornosti in informacijami o sodnih praksah.

Kje?
Kiberpipa, Kersnikova 6, Ljubljana, http://www.kiberpipa.org/

Kdaj?
Četrtek, 28.6.2012, ob 19h. 

Veselimo se vašega obiska in vas nestrpno pričakujemo!
(p.s svoj prihod lahko potrdite tudi na Fb strani http://www.facebook.com/events/379030242160279/)Četrtek, 24.5.2012, ob 18h. 

Študentska sekcija Slovenskega društva Kognitivne znanosti vas vabi na dogodek

HVALA ZA NEVRONE: Lilia Gurova

Kaj?
Društvo študentov kognitivne znanosti otvarja svoje kmalu tradicionalne kiberpipine urice z gostjo prof. Lilio Gurovo iz Nove Bolgarske Univerze, filozofinjo znanosti in kognitivno znanstvenico. V pogovoru nam bo predstavila svoj pogled na kognitivno znanost in vlogo empiričnih dokazov znotraj nje. Zakaj znanstvene modele lažje uporabimo kot teorije, kako si slednje razlagamo in jih apliciramo v praksi.

Debata bo potekala v angleščini.

Kdo?
Vabljeni vsi entuziastični science debaterji! Študenti in strokovnjaki različnih področij - vsi tisti, ki bi želeli deliti svoje mnenje in tudi tisti, ki bi radi le uživali ob kavi ali čaju in poslušali zanimivo debato.

Kje?
Kiberpipa
Kersnikova 6, Ljubljana
(http://www.kiberpipa.org/)

Kdaj?
Četrtek, 24.5.2012, ob 18h. 

Veselimo se vašega obiska in vas nestrpno pričakujemo!
(p.s. svoj prihod lahko potrdite tudi na Fb strani http://www.facebook.com/events/280796212016748/)