PRETEKLI DOGODKI

Trije profesorji Pedagoške fakultete UL, aktivni člani CRSN, 2019 nagrajenci na državni ravni:

 

izr. prof. dr. Gregor Torkar: Priznanje za izjemne dosežke na področju raziskovanja vzgoje in izobraževanja;

prof. dr. Igor Saksida: državna nagrada za izjemne dosežke na področju visokega šolstva;

prof. mag. Črtomir Frelih: nagrada za življenjsko delo Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.

 

 

6. CRSN študijsko popoldne: sreda, 4. 12. 2019, na Pedagoški fakulteti UL: Otroci z visokimi učnimi potenciali v vrtcu – predstavitev raziskovalnih izsledkov o obstoječem stanju obravnave predšolskih otrok z visokimi potenciali, predstavitve dobrih praks in okrogla miza. PDF Vabilo.

 

 

Dr. Boštjan Kuzman, Nik Škrlec in Pi: ustvarjalno matematično popoldne na UL PEF (14. 3. 2019)

5. študijsko popoldne CRSN

 

V torek, 18. decembra 2018, med 14.00 in 17.00 uro je na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani potekalo strokovno srečanje "Osebnostni razvoj nadarjenih otrok in mladostnikov". PDF Predavanje prof. Worrella.

 

 

 • Člani CRSN, predstavniki in dijaki Točk za nadarjene na 1. tematski ECHA konferenci v Dubrovniku (16. – 18. 10. 2019) uspešno predstavili slovenske raziskovalne in strokovne ugotovitve ter izmenjali izkušnje s področja ustvarjalnega mišljenja in inovativnosti.

Mednarodno uveljavljena profesorica, dr. Joan Freeman, 

je bila v septembru gostja CRSN na UL PEF.  V okviru obiska je v petek, 21. 9. 2018 predstavila rezultate svoje 35-let trajajoče raziskave o razvoju in življenju nadarjenih, ki jo je objavila tudi v knjigi Gifted Lives: What happens when gifted children grow up. PDF Predavanje.

 

Na sliki: Evropski nacionalni delegati na svetovni konferenci, med njimi prof. dr, Mojca Juriševič.

 • Izobraževalni enodnevni seminar za vzgojitelje in učitelje razrednega pouka v Višnjanu (Hrvaška Istra) na temo gozdnega vrtca (zgodnje uvajanje v znanstveno metodo raziskovanja). Seminar DIJETE I PRIRODA je potekal v petek, 5. 4. 2019, pod vodstvom dveh uveljavljenih strokovnjakov: Korada Korlevića, prof. (Astronomsko društvo Višnjan) in dr. Gregorja Torkarja (UL PEF CRSN). Vljudno vabljeni – zabavno in poučno bo! PDF Več.
 
 • ECHA konferenca (Dublin, 8. 8. - 11. 8. 2018).

Člani CRSN so se udeležili mednarodne konference ECHA na temo dela z nadarjenimi v 21. stoletju. Na konferenci so člani predstavili svoje raziskovalno delo ter prispevek o pomembnosti evalvacije programov za nadarjene, s čimer se v centru trenutno ukvarjamo v okviru projekta PROGA. Poleg tega je predstojnica centra dr. Mojca Juriševič na simpoziju ETSN (European Talent Support Network) predstavila tudi aktualne projekte centra CRSN, ki deluje v okviru omenjene mreže.

 

Vzporedno je potekal tudi 2. Youth Summit mladinske platforme evropske mreže za podporo nadarjenim (ETSN). V okviru CRSN so Slovenijo zastopali naslednji dijaki iz naših Točk za nadarjene: Nika Koželj in Simon Godec iz gimnazije Ledina ter Nika Pinter iz Gimnazije Celje-Center.

 • EGIFT SUMMER SCHOOL 2018 (July 16 – 20, 2018) successfully concluded. Altogether 49 participants, mostly experienced professionals in GE from 8 EU countries, spent a week together sharing and discussing their educational practices with gifted students. The focus of the event was to deepen and expand the knowledge on why and how to optimize approaches for cultivation of young people talents (Centre for Research and Promotion of Giftedness at Faculty of Education, University of Ljubljana).
 • Člani CRSN so se udeležili konference ICIE v Parizu, med 3. in 6. julijem, kjer so predstavili projekt PROGA.
 • CRSN na 24. okrogli mizi o nadarjenih v Vršcu (Srbija) - Točki za nadarjene v okviru ETSN:  

Povezava do zbornika in galerije http://www.nauka.uskolavrsac.in.rs/24-okrugli-sto/

 • Petar Čuček, vodja izobraževalnih programov z Znanstveno edukacijskijskega centra Višnjan /Astronomskega društva Višnjan, je bil 24. in 25. aprila gost CRSN.

V okviru obiska smo se dogovorili za tesnejše sodelovanje med inštitucijama, tudi na ravni ETSN. Na sliki: predavanje Petra Čučka za študente UL PEF o delu z nadarjenimi mladimi v okviru višnjanskih aktivnosti.

 • Uspešno zaključeno 3. srečanje centrov (Talent Centres) evropske mreže za nadarjene (ETSN)

 

Člani CRSN dr. Gregor Torkar, Simona Dolšina in Urška Žerak so se 9. 2. 2018 udeležili 3. srečanja centrov evropske mreže za podporo nadarjenim (ETSN). Srečanje je potekalo v Budimpešti. V ospredju je bila izmenjava dobrih praks med že delujočimi centri ter načrtovanje prihodnjih mednarodnih aktivnosti. V okviru srečanja so bili podeljeni certifikati centrom iz Belgije, Slovaške, Portugalske, Španije in Združenih arabskih emiratov, ki so se mreži pridružili na novo.

 

CRSN je v svoji predstavitvi izpostavil dobre prakse sodelovanja s Točkami za nadarjene ter poudaril vlogo evalvacije programov za nadarjene, ki se v centru izvaja v okviru projekta PROGA (2017–2020).

 • 6. 4. 2018 - seminar 3D Crash Course

 

Uspešno sodelovanje med CRSN in Znanstveno edukacijskim centrom Višnjan/Astronomskim društvom Višnjan: 6. 4. so se člani CRSN kot predavatelji udeležili seminarja 3D Crash Course za hrvaške učitelje v okviru projekta Prvi koraki u znanost 2018.

 

Na sliki: S. Avsec, M. Čepič, M. Juriševič, T. Antićić (državni tajnik na hrvaškem ministrstvu za znanost in izobraževanje), G. Torkar, K. Korlević (vodja višnjanskega observatorija, Astronomsko društvo Višnjan) 

 • 5. 12. 2017 - 4. študijsko popoldne CRSN

z naslovom Prepletanje nadarjenosti s psihičnimi in razvojnimi težavami ter motnjami: med ustreznim izobraževanjem in ustrezno pomočjo dvojno izjemnim otrokom in mladostnikom (za šolske svetovalne delavce, klinične psihologe, zdravnike, strokovne delavce iz svetovalnih centrov, ter študente učitelje, psihologe in pedagoge).

 

PDF Predstavitve predavateljic.

 • Prof. Mojca Čepič, aktivna članica CRSN, je prejemnica državne nagrade za izjemne dosežke v visokem šolstvu za leto 2017 – iskrene čestitke!
 • 20. 9. 2017: EGIFT

V okviru ERASMUS+ projekta EGIFT: Development of an Online Programme for Teachers of Gifted Students in Regular Classrooms je na Pedagoški fakulteti UL v sredo, 20. septembra 2017 potekal mednarodni sestanek projektnega tima. Temeljni cilj 3-letnega projekta, ki ga koordinira Centre for Talented Youth (CTY) z Dublin City University je izdelati strokovne podlage za prosto dostopno e-izobraževanje učiteljev za delo z nadarjenimi učenci.

 • 18. 9. – 22. 9. obisk dr. Margaret Sutherland, direktorica škotske mreže za nadarjene učence - Scottish Network for Able Pupils, SNAP.
 • V septembru 2017

so potekala zaključna srečanja za sodelujoče v CRSN znanstveno-raziskovalnem projektu Uporaba testa EPoC za merjenje ustvarjalnega potenciala pri otrocih.

 

Slike.

 

Povezava do objavljene novice na OŠ F. Prešerna Ribnica: http://www.osribnica.si/sola/

 • TEMPLETON PROJEKT: 15. in 16. 12. 2016 je tim madžarskih strokovnjakov – Csilla Fuszek, dr. Szilvia Péter-Szarka in dr. Klein Balázs – v soorganizaciji CRSN PEF UL in Društva psihologov Slovenije ter Oddelka za psihologijo FF UL organiziral dve predstavitvi prvih rezultatov odmevnega mednarodnega projekta z naslovom: Predstavitev TEMPLETON programa: ozadje, inštrumentarij, ugotovitve, smernice. Predstavitev so se udeležili tudi študenti PEF UL v okviru izbirnih predmetov Nadarjeni učenci v šoli in Nadarjenost v učnem kontekstu. 
 • Foto utrinki s tri-dnevne delavnice merjenju ustvarjalnosti z EPoC testom, ki je potekala med 7. in 9. 12. 2016 v organizaciji CRSN PEF UL na Pedagoški fakulteti UL v Ljubljani.
 • Prof. mag. Črtomir Frelih, aktiven član CRSN, je prejemnik državne nagrade za izjemne dosežke v visokem šolstvu za leto 2016 – iskrene čestitke!
 • 5. 10. 2016, Podelitev nagrad in odprtje razstave likovnih in literarnih del Razpisa za likovno - literarni natečaj Samo najboljše, naši vzgojitelji in učitelji' - poklon odličnim slovenskim učiteljem in vzgojiteljem (PDF Razpis)

-  Slike nagrajenih likovnih del

-  Slike nagrajenih literarnih del

-  Slike s prireditve

 

 

 • 29. 9. 2016: CRSN so obiskali člani projektne skupine Erasmus+ KA2 – šolska partnerstva v okviru projekta “Exchanging new ways of learning and teaching for high achievers in a European school network”, in sicer predstavniki štirih sodelujočih srednjih šol: Oskar-Maria-Graf-Gymnasium, Neufahrn bei Freising iz Nemčije, Instituut Spijker, Hoogstraten iz Belgije, Katedralskolan, Skara iz  Švedske in Prva gimnazija Maribor. Obisk je bil namenjen spoznavanju slovenskega konteksta obravnave nadarjenih otrok in mladostnikov. Več o projektu: http://pgmb.si/projekt-erasmus-ka2-solska-partnerstva/
 • 28. 9. 2016: obisk delegacije iz Vseučilišta Zadar – namen obiska je bil natančneje spoznavanje delovanja CRSN v okviru naše fakultete in konkretni dogovori glede sodelovanja na področju podpore nadarjenim v prihodnje.
 • Čestitamo našima kolegoma, Juriju Bajcu in Barbari Rovšek z Oddelka za fiziko in tehniko, članoma CRSN, za odlično mentorstvo slovenskim dijakom na Mednarodni fizikalni olimpijadi v Zürichu (11.-17.7.2016): Tomaž Cvetko, Aleksej Jurca, Jakob Robnik, Jernej Debevc in Luka Govedič so se z olimpijade vrnili s štirimi bronastimi medaljami in pohvalo. Več: http://www.ipho2016.org
 • CRSN je 28. 6. 2016 gostil dva profesorja s Havajev: prof. dr. Nino K. Buchanan, pomembno mednarodno strokovnjakinjo s področja izobraževanja nadarjenih in prof. dr. Roberta A. Foxa, uglednega fizika, ki se v zadnjem času posveča širšim problemom s področja izobraževanja. Ob obisku je prof. dr. Nina Buchanan predstavila delo z nadarjenimi na Havajih. Predstavitev gostujočih profesorjev. PDF Predstavitev dela.
 • ECHA konferenca »Talents in motion«: Dunaj, 3. – 5. 3. 2016

Konference se je udeležilo pet članov CRSN-ja (Janez Krek, Mojca Juriševič, Karmen Pižorn, Gregor Torkar, Janez Vogrinc), ki so predstavili svoje raziskovalno delo v obliki individualnih predstavitev, posterjev in sodelovanja na dveh simpozijih. Na pobudo CRSN se je konference v okviru Youth Summitt uspešno udeležila tudi skupina dijakov z Gimnazije Bežigrad v spremstvu šolske svetovalne delavke Marije Dominko Gabor in učiteljev mentorjev.  Več o konferenci na: http://www.echa2016.info/

skupina »Youth Summitt«
utrinek z otvoritve
utrinek z otvoritve (čez 500 udeležencev)
Simpozij »TOP 20«

 • Obisk mednarodne konference na Pedagoški fakulteti Univerze v Zadru SUVREMENI PRISTUP ODGOJU I OBRAZOVANJU DAROVITE DJECE I UČENIKA Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem (25. in 26. 2. 2016)
 • Konference sta se udeležili predstavnici CRSN dr. Mojca Juriševič in dr. Darija Skubic, na sliki z dekanjo fakultete, dr. Smiljano Zrilić.

 • Mednarodni simpozij na OŠ Črenšovci, 19.-20. februar 2016

Na OŠ Franceta Prešerna v Črenšovcih je bilo v sklopu mednarodnega simpozija, ki je potekal 19. in 20. februarja pod naslovom Avtonomija in alternativne oblike dela v šoli in v vrtcu, letos že devetič prešerno, preudarno, poučno in premišljevalno. Na 9. mednarodnem pedagoškem simpoziju se je namreč zbralo več kot 200 udeležencev iz celotne Slovenije, sodelovali pa so tudi gostje iz Hrvaške, Srbije, Avstrije, Italije in celo Norveške. Predavatelje in slušatelje je v dveh dneh družilo razmišljanje o osrednji temi, alternativnih oblikah dela v šoli in v vrtcu.

Učitelji domače šole in vzgojitelji vrtca Črenšovci so v razredih pripravili predstavitve odlične prakse z učenci, v skupinah pa so prijavljeni udeleženci predstavljali primere uspešnih praks na svojih šolah in v vrtcih. Po opravljenem prvem dnevu je sledil ogled Tropskega vrta v Dobrovniku in glasbena poslastica mlade glasbenice Tjaše Cigut, nekdanje učenke OŠ Franceta Prešerna Črenšovci. Več o simpoziju: www.osfpcrensovci.si

 

 

 • CRSN PeF UL promoviran za Evropski center za nadarjene

V Evropskem parlamentu v Bruslju so bile v torek, 29. 9. 2015, svečano podeljene akreditacije prvim 14 Evropskim centrom za nadarjene, med njimi fakultetnemu Centru za raziskovanje in spodbujanje nadarjenosti (CRSN). Dogodka sta se udeležila predstojnica CRSN izr. prof. dr. Mojca Juriševič in prodekan doc. dr. Gregor Torkar.  Med udeleženci svečanosti je bil tudi evropski poslanec Igor Šoltes ter drugi visoki gostje, med njimi Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics in generalni direktor Direktorata za Raziskave in inovacije Robert-Jan Smits. Predstavnikoma CRSN PeF UL je v okviru dogodka za nacionalno pomemben dosežek čestital tudi evropski poslanec Lojze Peterle.

Predstavniki akreditiranih centrov, Peter Csermely, predsednik ECHA in visoki politični gostje
Kinga Gal, madžarska evropska poslanka, gostiteljica promocije
Podelitev certifikata CRSN PeF UL
Evropski parlament, 29. 9. 2015
Ponosni Slovenci - predstavnika CRSN v družbi z evropskim poslancem g. Igorjem Šoltesom
Sprejem pri evropskem poslancu g. Lojzetu Peterletu
 • CRSN PeF UL akreditiran kot European Talent Centre

Evropski odbor za visoko sposobne »ECHA« je julija 2015 akreditiral naš center za evropski talent center, skupaj s podobnimi inštitucijami še v drugih trinajstih evropskih državah. Več na: http://www.echa.info/130-beaking-news-the-first-fourteen-european-talent-centres. S tem pomembnim imenovanjem se CRSN PeF UL tudi uradno uvršča na evropski zemljevid centrov, ki mednarodno in nacionalno povezujejo inštitucije in iniciative v prid spodbujanju nadarjenih posameznikov. Slavnostni dogodek bomo na Pedagoški fakulteti obeležili UL 20. 8. 2015 ob 16.00 uri.

 

PDF Predstavitev akreditiranih centrov v posebni številki biltena ECHA News.

 • Konferenca WCGTC 2015 uspešno zaključena:

Med 10. in 14. avgustom 2015 je v Odense na Danskem potekala 21. mednarodna konferenca World Council for Gifted and Talented Children World Conference z naslovom Educating Gifted and Talented Children – Turning Research Into Practice. Konference se je udeležilo 540 udeležencev iz 58 držav. Henry Tirri, eden od plenarnih predavateljev konference, je pomembno sklepno ugotovitev konference povzel v misli: "Gifted education in the 21st century should focus on individuals who ask, 'Why not?"

 

Več o konferenci: worldgifted2015.com

 

Konference se je aktivno udeležila predstojnica CRSN PeF UL dr. Mojca Juriševič. V okviru konference se je kot nacionalna predstavnica udeležila tudi generalne skupščine WCGTC (World Council for Gifted and Talented Children) ter kot članica generalne skupščine ECHA organizacije (European Council for High Ability).

Leslie Graves, predsednica WCGTC: otvoritveni govor na konferenci
 • CRSN V ŠOLSKEM LETU 2014/2015 NUDI KOLEGIALNE KONZULTACIJE

  Člani CRSN, zaposleni na Pedagoški fakulteti UL, smo v šolskem letu 2014/2015 pripravljeni nuditi vzgojiteljem, učiteljem in drugim strokovnim delavcem, zaposlenim v vzgojno - izobraževalnih ustanovah, vsebinsko in metodološko podporo pri raziskovanju lastne prakse na področju dela z nadarjenimi (npr. pri opredelitvi raziskovalnega problema oz. raziskovalnih vprašanj, postavljanju in preverjanju hipotez, pripravi instrumentov za zbiranje podatkov, kvantitativni in kvalitativni obdelavi podatkov, razlagi rezultatov  itd.). Zainteresirane vabimo, da svoje potrebe oz. predloge posredujejo na  crsn@pef.uni-lj.si (s pripisom RAZISKOVANJE), da se lahko individualno dogovorimo za obliko in vsebino sodelovanja.
      

 • EVROPSKI ZEMLJEVID SPODBUJANJA TALENTOV Evropski center za talente v Budimpešti (European Talent Centre Budapest) razvija evropsko e-mrežo inštitucij, ki se ukvarjajo z nadarjenimi oz. z razvijanjem talentov, da bi tako omogočili čim boljšo prehodnost koristnih informacij ter spodbudili sodelovanje med posamezniki ali inštitucijami, ki obravnavajo nadarjene na različnih področjih (modeli dobre prakse, raziskovanje, zagovorništvo…). Nastajajočo evropsko e-mrežo si lahko ogledate na: http://www.talentcentrebudapest.eu/talentmap. Potekalo je zbiranje prijav. 
 • 19. – 21. 2. 2015 sta se Mojca Juriševič in Janez Vogrinc udeležila mednarodne delavnice o sodelovanju na področju spodbujanja talentov, ki jo je v Budimpešti organizirala madžarska zveza za talente – MATEHETSZ.
 • Medanrodna delavnica

 2. december 2014 - Sodobne teme v izobraževanju učiteljev: Poučevanje nadarjenih / Contemporary Issues in Teacher Education: Teaching Gifted Education; Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani


PDF Vabilo s programom.

 • 14. ECHA konferenca: 17.–20.9.2014, Ljubljana

 

Od 17. do 20. septembra 2014 je v Ljubljani potekala 14. ECHA (European Council for Higher Ability) konferenca, katere soorganizator je bila tudi Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, dr. Mojca Juriševič pa vodja programskega odbora. Tema konference je bila Re:Thinking Giftedness: Giftedness in the Digital Age, udeležilo se je je 266 udeležencev iz 40 držav. K razpravam in predstavitvam so pomembno prispevali tudi zaposleni PeF.

 

Več informacij na povezavi https://www.echa2014.info/

 

PDF ECHA News; PDF ECHA zgibanka; PDF ECHA bilten I; PDF ECHA bilten II; PDF Zbornik povzetkov.; PDF ECHA News II

 

 

 • 15. 9. 2014 - CRSN gostil pomembno mednarodno strokovnjakinjo

dr. Kimberley Chandler, direktorico za razvoj kurikulumov na Centru za izobraževanje nadarjenih na College of William and Mary v Williamsburgu, Virgini.

Mednarodna delavnica namenjena visokošolskim učiteljem in sodelavcem je bila na temo Gifted education training for teachers.

 • Konferenca ICIE 2014 v Parizu (7. - 10. julij)

Konference so se aktivno udeležili trije predstavniki CRSN: prof. dr. Saša A. Glažar, izr. prof. Mojca Juriševič in doc. dr. Darija Skubic. Konference se je udeležilo približno 150 udeležencev iz 80 držav, ki so tri dni delali v različnih paralelnih sekcijah. Odlična uvodna predavanja so izvedli mednarodno uveljavljeni raziskovalci z različnih področij: psihološko-pedagoškega, sociološko-kulturološkega, matematično - naravoslovnega in tehniškega. Program in PPT predstavitve s konference na: http://www.paris.icieconference.net/ 

 

 • 8. junij 2014: Hilversum, The Netherlands/ 13. junij 2014: Ljubljana

Izr. prof. mag. Črtomir Frelih in še nekateri drugi slovenski priznani umetniki na razstavi: ''Slovenia - The Netherlands / 10 : 10 '' group exhibition of Dutch and Slovenian artist  - čestitamo in vabimo k ogledu! Več.

 • 15. 5. 2014: CRSN obiskala prof. dr. Maija Aksela, direktorica LUMA centra iz Helsinkov

Poslanstvo centra LUMA je spodbujanje mladih za dejavnosti povezane s t.i. STEM predmeti (STEM: Science, Technology, Engineering, and Mathematics. Omogočajo podporo šolam na vseh ravneh pri organiziranju teh dejavnosti. Povezujejo izobraževalni sistem z industrijo ter spodbujajo učitelje k inovativnim pristopom pri poučevanju naravoslovja, tehnike, matematike… V centru LUMA organizirajo tabore, naravoslovne klube ter različne dogodke in aktivnosti za nadarjene na teh področjih, skrbijo za popularizacijo STEM v družbi. Vse dejavnosti centra LUMA temeljijo na raziskovalnih izsledkih, saj je tudi raziskovalna aktivnost ena od osnovnih ciljev centra. Več na: www.helsinki.fi/luma/english/contact

 • Budimpešta: 8. – 10. maja 2014: Towards a European Talent Support Network International Conference and European Talent Day

Mednarodne konference se je udeležilo približno 250 strokovnjakov in raziskovalcev iz 31 držav; osrednja tema konference je bilo socialno mreženje in različne oblike podpore na področju dela s talentiranimi in nadarjenimi; v soboto, 10. Maja, je bilo praznovanje evropskega dneva talentov, na katerem so se predstavili različni mladi s svojimi talenti. Več na: http://conference2014.talentday.eu/en

 

CRSN predstavnika na konferenci sta bila dr. Janez Vogrinc, prodekan za doktorski študij, kakovost in razvoj ter dr. Mojca Juriševič, predstojnica CRSN.

Slika 1: Skupinska fotografija udeležencev konference
Slika 2: Utrinek s konference (z leve proti desni): dr. Javier Tourón (eden bivših predsednikov organizacije ECHA), Csilla Fuszek, direktorica Evropskega centra za talente v Budimpešti, dr. Peter Csermely (aktualni predsednik organizacije ECHA) in dr. Joan Freeman (ustanoviteljica organizacije ECHA)
Slika 3: Utrinek s konference: šahiranje z mladimi talenti
 
 • 7th International Conference "Synergy of Gift, Talent and Creativity as a Key Factor to a Successful  Development of the Society

V Dunajski Stredi na Slovaškem je med 10. in 11. aprilom potekala mednarodna konferenca počastitev 15 letnice delovanja osnovne in srednje (državne) šole za nadarjene otroke in mladostnike Škola Pre Mimoriadne nadane deti a Gimnazyum iz Bratislave: http://smnd.sk/main/. Srečanja se je udeležilo preko stopetdeset učiteljev, pedagogov in psihologov iz Slovaške, Češke, Finske, Madžarske in Avstrije, ki so si v dveh dneh izmenjali zanimive in koristne izkušnje pri pedagoškem delu z nadarjenimi. Na konferenci so sodelovali tudi starši nadarjenih otrok, in sicer so predstavljali svoje izkušnje iz družinskega življenja in potreb odraščajočega nadarjenega otroka. Na konferenco je bila kot plenarna predavateljica povabljena dr. Mojca Juriševič; tema njenega predavanja je bila The social perception of the gifted students in the Slovenian primary and secondary school.

 

 

Slika 1: Csilla Fuszek, direktorica Evropskega centra za talente v Budimpešti, dr. Jolana Laznibatová, ravnateljica osnovne in srednje šole za nadarjene v Bratislavi in dr. Mojca Juriševič, predstojnica CRSN v prijetnem druženju med konferenco
Slika 2: utrinek s konference
 • V ponedeljek, 7. aprila 2014, je CRSN gostil uglednega makedonskega strokovnjaka za delo z nadarjenimi, prof. Ljubča Kevereskega, ki je imel v sklopu izbirnega predmeta Nadarjenost v učnem kontekstu za študente druge stopnje PeF UL predavanje na temo Macedonian experiences in working with gifted children / Iskustva u tretmanu darovitih u R. Makedoniji. Prof. Ljubčo Kevereski predava na Pedagoški fakulteti Univerze v Bitoli (Makedonija) in je predsednik Makedonske zveze za nadarjene in talentirane.

 

 • CRSN  v Glasgowu

V okviru sodelovanja Centra za raziskovanje in spodbujanje nadarjenosti

Pedagoške fakultete v Ljubljani s Škotsko mrežo za nadarjene učence (SNAP),

ki jo vodi Margaret Sutherland, se je Maja Umek udeležila letne konference

SNAP na Univerzi Glasgow. Konferenca je potekala 28. 2. 2014 in je bila

namenjena vzgojiteljem predšolskih otrok in osnovnošolskim učiteljem. Glavni

poudarek konference je bil, kako narediti izobraževalno  okolje za učence

bolj zanimivo in kakšne izzive potrebujejo nadarjeni učenci.  Med

predavatelji sta  bili tudi Carrie Winstanley z Univerze Roehampton,

Anglija, in Kimberley Chandler s Centra za izobraževanje nadarjenih s

Kolidža William in Mary, ZDA, obe  avtorici številnih del  o   nadarjenih

otrocih in njihovem izobraževanju. 

 • 26. 3. 2014 - CRSN odmevno predstavljen v okviru Kulturnega Bazarja 2014 na okrogli mizi »Razvijanje nadarjenosti skozi umetnost in umetnostno-kulturno vzgojo ter na razstavnem prostoru Cankarjevega doma.

 

 2013: MEDNARODNO LETO NADARJENOSTI IN USTVARJALNOSTI

 

V letu, ko Svetovni svet za nadarjene in talentirane otroke (World Council for Gifted and Talented Children ali krajše WCGTC) obeležuje mednarodno leto nadarjenosti in ustvarjalnosti, na Pedagoški fakulteti UL pripravljamo različne dejavnosti za spodbujanje dela z nadarjenimi učenci v šolah in druge iniciative na področju življenja in dela nadarjenih.

 

 • 21. 11. 2013 - priznana profesorica Diane Montgomery iz Velike Britanije je pripravila predavanje za študente o nadarjenih učencih s posebnimi potrebami.
 • Sodelovanje CRSN z European Talent Centre Budapest

Konec junija so predstavnice CRSN Karmen Pižorn, Darja Skubic in Mojca Juriševič obiskale European Talent Centre Budapest (ETCB) v Budimpešti, kjer so potekali pogovori o različnih vidikih sodelovanja med obema centroma: vključevanje v mednarodno mrežo evropskih »talent centrov«, sodelovanje pri učinkovitejšem pretoku informacij na področju obravnave nadarjenih in podpora ETCB pri vključevanju v mednarodne raziskave. Ob tej priliki je direktorica ETCB Csilla Fusek CRSN-ju podarila »curiosity-box« oz. »škatlo za radovedneže«, nov instrument za zgodnje prepoznavanje nadarjenosti, ki so ga razvili madžarski psihologi. Obisk predstavnikov ETCB pričakujemo septembra 2013 v Ljubljani.

 • Center CRSN gostil visok obisk ECHA delegacije (European Council for High Abilities)

26.4.2013 je CRSN obiskala  ECHA delegacija v sestavi prof. dr. Peter Csermely (predsednik), prof. dr. Christian Fisher (podpredsednik), dr. Lianne Hoogeveen (sekretarka), in člani dr. Margaret Sutherland, prof. Victor Müller-Oppliger in Roya Klingner. Namen sestanka je bil spoznavanje delovanja CRSN in priprava  13. mednarodne ECHA konference, ki bo septembra 2014 v Ljubljani; Pedagoška fakulteta UL bo namreč soorganizator te pomembne evropske in mednarodne konference, ki že 25 let združuje vzgojitelje, učitelje, raziskovalce in druge javnosti na področju izobraževanja in skrbi za nadarjene.   

 • Rijeka, 16.-25.3.2013: DAN DAROVITIH UČENIKA - 21.03.2013

Centar za poticanje darovitosti iz Rijeke in Udruga roditelja potencijalno darovite djece "Lodur" v sodelovanju z Odjelom gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke, z vrsto dejavnosti za nadarjene različnih starosti in interesov obeležuje PDF Dan nadarjenih učencev 2013

www.pef.uni-lj.si uporablja piškotke. Več informacij Zapri