Novica

Objavljeno: 10. 10. 2019 ob 09:57    Starost: 140 dni

Planinski izlet na Stol

Stol je z višino 2236 m najvišji vrh Karavank. Z vrha, ki ima vpisno skrinjico in žig, se nam tako odpre lep razgled na Julijske Alpe, zahodne Karavanke, Visoke in Nizke Ture, osrednje Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe in na del Gorenjske.

 

PLANINSKI IZLET NA STOL, SOBOTA 26. OKTOBER 2019

 

Ø  ZBORNO MESTO: 7.45 evidentiranje prisotnosti, pri Valvazorjevi koči pod Stolom.(1100m). Pričetek pohoda 8.00.

Ø  PREVOZ:  lasten.

Ø  POTEK POTI: Žirovska pot – začetek poti je pri Valvazorjevi koči pod Stolom. Vzpon traja cca 2,5 ure.

Ø  OPREMA: vetrovka, kapa, rokavice, zaščitna očala, rezervna oblačila, toplejše oblačilo, malica. Obvezni pohodniški čevlji, priporočljive so pohodne palice.

Ø  PRIJAVE: do 24.10.2019 do 12.00. na e-mail: gorazd.janko@bf.uni-lj.si

 

INFORMACIJE: spec. Aleš Omahen, pred.:  ales.omahen@pef.uni-lj.si

 

 

Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Le nekaj metrov naprej pa v naslednjem križišču zavijemo levo v Moste (desno Žirovnica). Naprej se peljemo mimo spomenika padlim borcem, kjer se cesta prične dvigati v klanec pod železniško progo. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu. Usmerimo se na omenjeno cesto (naravnost koča pri izviru Završnice), ki se začne najprej zložno, nato pa vse strmeje vzpenjati po občasno precej razriti cesti (najbolj strmi deli so asfaltirani). Višje nas cesta pripelje do nekoliko večjega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Potoške planine (desno Doslovška planina). Cesta se nato položi in nas nekoliko naprej pripelje na naslednje križišče. Tokrat nadaljujemo rahlo desno v smeri Valvasorjevega doma (rahlo levo Ajdna in Potoška planina) in se po spet bolj strmi cesti peljemo vse do omenjenega doma. Parkiramo na enem od parkirišč ob cesti v bližini planinskega doma, parkiranje pred domom pa je dovoljeno le gostom.
Od Poljane (križišče pred Završniškim jezerom) do Valvasorjevega doma je 5 km.

 

 


www.pef.uni-lj.si uporablja piškotke. Več informacij Zapri