Novica

Objavljeno: 16. 05. 2022 ob 13:58    Starost: 49 dni

42. državno tekmovanje osnovnošolcev v znanju fizike za Stefanova priznanja

V soboto, 14. maja 2022 je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru potekalo 42. državno tekmovanje osnovnošolcev v znanju fizike za srebrna in zlata Stefanova priznanja.

 

Tekmovanje ima 3 ravni: šolsko, regijsko in državno. Na šolski ravni je na tekmovanju sodelovalo malo manj kot 5000 osmo- in devetošolcev. Na državno tekmovanje se je uvrstilo 267 učencev; tekmovalo jih je 261, od tega v Ljubljani največ doslej, 187. V Ljubljani je tekmovalce in njihove mentorje pozdravil in nagovoril dekan Pedagoške fakultete prof. dr. Janez Vogrinc. Med tekmovanjem so mentorji v Ljubljani sodelovali na delavnici, ki jo je priredil prof. dr. Aleš Mohorič s Fakultete za matematiko in fiziko UL, v Mariboru pa prisluhnili predavanju prof. dr. Nataše Vaupotič s Fakultete za naravoslovje in matematiko UM. Predavanji smo prenašali tudi preko zooma, najprej iz Ljubljane v Maribor, potem pa še v obratni smeri.

 

Na državni ravni je tekmovanje za udeležence velik psihofizični zalogaj; traja kar 4 šolske ure. Polovico časa učenci rešujejo teoretične naloge, drugo polovico časa pa eksperimentalne. Dobro je, da je vmes 20-minutni odmor za malico. Osmošolci so se pri eksperimentalni nalogi ukvarjali s sklopljenim nihanjem, devetošolci pa z magnetnim zaviranjem. Tekmovanje je uspelo; zaenkrat so rezultati še neuradni, zmagovalci so pa itak vsi, ki so se na državno tekmovanje uvrstili.


www.pef.uni-lj.si uporablja piškotke. Več informacij Zapri