Novica

Objavljeno: 20. 07. 2020 ob 10:17    Starost: 2 leto

Evropska fizikalna olimpijada

Na Pedagoški fakulteti bo v ponedeljek, 20. julija in v torek, 21. julija 2020 na daljavo tekmovalo 5 dijakov na 4. Evropski fizikalni olimpijadi. Tekmovali bodo v eni učilnici pod budnim nadzorom kamere in preko Zooma organizatorjev tekmovanja ter vodij ekipe Jurija Bajca in Barbare Rovšek.

 

Ker je letos poleti odpadla Mednarodna fizikalna olimpijada, je interes za sodelovanje na Evropski fizikalni olimpijadi zelo velik. Domnevamo, da bo med 57 sodelujočimi državami velik delež gostov iz ne-evropskih držav. Organizatorji so oddaljeno izvedbo tekmovanja letos že preizkusili na nekoliko manjšem tekmovanju, Nordijsko-baltski fizikalni olimpijadi. Na NBPhO so več kot uspešno sodelovali tudi 3 naši dijaki: Tevž Lotrič, dijak 4. letnika Gimnazije Kranj, je bil absolutni zmagovalec olimpijade, Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj, 3. letnik) je osvojil srebrno, Vladimir Smerkolj (Gimnazija Bežigrad, 4. letnik) pa bronasto medaljo.

 

--

 

 

Za oddaljen način tekmovanja na 4. Evropski fizikalni olimpijadi smo po parametrih, ki so nam jih zapovedali organizatorji olimpijade, priredili učilnico P006. Kamero, ki je bila povezana z Zoom aplikacijo na računalniku, smo pritrdili na naslonjalo stola, tega pa namestili na visoko omaro na koleščkih. Oddaljenost instalacije od vrste 5-ih tekmovalcev je bila določena empirično tako, da je v zorni kot zajela ravno celo vrsto tekmovalcev; ne več in ne manj.

 

Na drugi sliki je vseh 5 dijakov, članov ekipe za letošnjo Evropsko fizikalno olimpijado, pred galerijo PeF, po drugem - eksperimentalnem - tekmovalnem dnevu.

 

--

 

 

Epilog:

 

Na 4. Evropski fizikalni olimpijadi je Tevž Lotrič z Gimnazije Kranj osvojil zlato medaljo in absolutno 9. mesto (v konkurenci okoli 250 dijakov iz 57 držav) ter nagrado za najboljšo rešitev prve teoretične naloge. Job Petrovič z Gimnazije Vič je osvojil bronasto medaljo, Simon Bukovšek z Gimnazije Kranj, Gregor Gajič z Gimnazije Bežigrad in Lev Podbregar s Šolskega centra Celja, Gimnazije Lava pa so osvojili pohvalo. 

 

Več o teh, preteklih in bodočih podvigih mladih slovenskih bistroumov pa lahko preberete na spletnih straneh DMFA Slovenije.

 

 


www.pef.uni-lj.si uporablja piškotke. Več informacij Zapri