Novica

Objavljeno: 26. 05. 2020 ob 07:06    Starost: 2 leto

Vzgoja in izobraževanje za trajnostni razvoj: priročniki za učitelje

Predstavljamo vam dva priročnika za učitelje, ki sta nastala pod okriljem UNESCO sedeža za vzgojo in izobraževanje o odgovornem življenju (UNESCO Chair for Education about Responsible Living), ki ima sedež na Inland Norway University of Applied Sciences na Norveškem. UL PEF je podporna članica UNESCO sedeža. V okviru skupnih dejavnosti izdelujemo tudi priročnike za učitelje o vzgoji in izobraževanju za trajnostni razvoj in trajnostni slog življenja, ki so prevedeni v veliko svetovnih jezikov. V mednarodni skupnosti pedagogov in raziskovalcev sodeluje izr. prof. dr. Gregor Torkar, ki tudi vodim pripravo priročnikov.

 

Najnovejši priročnik z naslovom Igrajmo se za prihodnost (Playing for future), ki je ravnokar izšel, je že enajsti priročnik po vrsti. V njem najdete predloge za različne igre, ki temeljijo na 17 ciljih trajnostnega razvoja (Sustainable development Goals), ki so jih opredelili Združeni narodi. Priročniku so priložena vsa potrebna gradiva, ki se potrebujejo za igranje iger.

 

Predzadnji z naslovom Hrana za misli (Food for Thought) je posvečen hrani kot univerzalnemu jeziku, ki je skupen vsem in nas vse združuje. Hrana je tudi odlično izhodišče za pogovore in razprave o trajnostnem razvoju. V priročniku so predstavljeni različni grafični organizatorji (Vennov diagram, pojmovna mreža, matrika, miselni vzorec…) in primeri njihove uporabe pri obravnavi hrane in trajnosti. Priročnik je pomagala oblikovati naša študentka Eva Lederer iz mag. študjskega programa Predšolska vzgoja, ki se je preteklo leto mudila v centru na Norveškem.

 

Eva Lederer je tudi avtorica publikacije Education for Sustainable Lifestyles: Learning to live for people, planet and prosperity, kjer so predstavljeni svetovni primeri dobre prakse vzgoje in izobraževanja za trajnostni razvoj. Predstavljenih je dvajset primerov iz celotnega vseta, tudi iz Slovenije.

 

Ostali priročniki so dostopni tukaj: https://eng.inn.no/research/research-centres/centre-for-collaborative-learning-for-sustainable-development-ccl/publications/teaching-materials-resources/active-learning-methodology-series


www.pef.uni-lj.si uporablja piškotke. Več informacij Zapri